RO EN
Košík je prázdný

Renovarea energetica aprofundata a scolilor trebuie sa devina o prioritate nationala

In Romania, renovarea energetica aprofundata a scolilor trebuie sa devina o prioritate, in contextul in care doar 15% din suprafata construita ocupata de cladirile unitatilor de invatamant a fost renovata pana in 2020, potrivit datelor oficiale. Cele mai multe cladiri scolare sunt vechi si ineficiente, insa, in ciuda consumului ridicat de energie, nu pot asigura un mediu optim pentru invatare. Renovarile reprezinta o oportunitate pentru reducerea semnificativa a consumului de energie, precum si de a crea conditii mai bune pentru performanta scolara si sanatatea elevilor si a profesorilor, semnaleaza expertii Romania Eficienta, program derulat de Energy Policy Group (EPG), cu sprijinul OMV Petrom.
„Scolile sunt parte din infrastructura sociala critica a unei societati si avem o nevoie uriasa de investitii in acest sector. Este esential sa asiguram in unitatile de invatamant cele mai bune conditii pentru copii. Numeroase studii in domeniu arata ce impact au conditiile din scoli asupra performantei de invatare a elevilor si chiar asupra sanatatii acestora. Despre <<sindromul scolilor bolnave >> nu se vorbeste suficient in Romania. Incurajam dezbaterile publice pentru a se intelege importanta acestui subiect si a face o prioritate nationala din renovarea cladirilor scolare, inclusiv a celor din mediul rural, mai neglijate si subfinantate decat cele din orase. Scolile eficiente energetic sunt scoli mai sanatoase. Aratam acest lucru prin renovarile la standarde ridicate realizate prin programul Romania Eficienta. Sunt modele pe care le dorim replicate cat mai mult la nivel national”, declara Radu Dudau, presedinte EPG si coordonator al programului Romania Eficienta.
La nivel national, sunt inregistrate 18.000 de cladiri ce apartin institutiilor de invatamant, ocupand o suprafata totala construita de peste 16,6 milioane metri patrati, din care doar 15% a fost renovata pana in 2020, potrivit datelor cuprinse in Strategia Nationala de Renovare pe Termen Lung (noiembrie 2020). Vechimea si ineficienta acestora se reflecta in facturile ridicate la energie: scolile sunt cei mai mari consumatori de energie (354 kWh/m2/an), in alte sectoare consumul variind de la 200 la 250 kWh/m2/an, potrivit unui studiu EPG (2021).
Ineficienta energetica a cladirilor este strans corelata cu probleme privind confortul termic si calitatea aerului din salile de clasa. Impreuna cu nivelul de zgomot si iluminatul, acestia sunt parametri care influenteaza semnificativ performanta, atentia si capacitatea de concentrare a elevilor. Cercetari realizate in cladirile scolare au demonstrat ca o calitate inadecvata a aerului in clasa determina un risc crescut de boli respiratorii si alte simptome legate de sanatate (precum dureri de cap, oboseala, tuse, stranut, iritarea ochilor, a nasului, ameteli, greata etc.).
In Romania, pe fondul deficitului de investitii, unele scoli se confrunta cu probleme grave precum igrasie si mucegai, conditii improprii ce au un impact direct asupra sanatatii elevilor expusi pe o perioada indelungata la acestea. Totodata, o analiza realizata in 2020 de EPG pe baza datelor Ministerului Educatiei, culese prin platforma siiir.edu.ro, a aratat ca 1.874 unitati scolare nu aveau apa curenta in niciuna dintre cladirile apartinand unitatilor respective.
 
Pasii pentru obtinerea unor scoli eficiente energetic si sanatoase
Stimularea renovarii aprofundate a cladirilor va conduce atat la imbunatatirea mediului de invatare pentru elevi si profesori, cat si la reducerea majora, cu peste 60%, a consumului anual de energie in unitatile scolare. Acest nivel inalt de performanta energetica a fost atins prin renovarile la standard nZEB (cladiri cu un consum de energie aproape zero) realizate pana acum prin programul Romania Eficienta la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiesti (2022) si Scoala Gimnaziala Liliesti Baicoi (2023). Cel de-al treilea proiect de renovare nZEB se afla in plin proces de implementare la Gradinita „Zig-Zag” din localitatea Ovidiu (Constanta), unde cladirea veche de circa 70 de ani va fi, de asemenea, consolidata si extinsa.
Asa cum arata modelele de investitii realizate prin programul Romania Eficienta, renovarea aprofundata se realizeaza printr-o abordare integrata, urmarindu-se reducerea consumului de energie si acoperirea necesarului de energie al cladirii din surse regenerabile.
Un prim pas pentru atingerea unui nivel inalt de performanta energetica a cladirilor scolare este renovarea anvelopei cladirii, pentru a se reduce pierderile termice, deci consumul de energie necesar pentru incalzire si emisiile de carbon aferente. Aceste interventii trebuie combinate cu instalarea unor sisteme de incalzire eficiente si a unor solutii de ventilare mecanica cu recuperare de caldura, masura ce conduce totodata la imbunatatirea calitatii aerului interior. Salile de clasa sunt spatii mai aglomerate decat alte locuri de munca, precum cladirile de birouri, de aceea o ventilatie adecvata este esentiala, inclusiv pentru a impiedica raspandirea virusurilor.
Un alt pas prin care se obtine atat diminuarea necesarului de energie pentru racire, cat si un confort termic sporit in zilele cu temperaturi ridicate, este instalarea unor sisteme de umbrire, precum jaluzele exterioare reglabile. Pentru eficientizarea cheltuielilor cu electricitatea si asigurarea unui iluminat de calitate, solutia implementata la cele doua scoli si recomandata ca model este instalarea unui sistem modern de iluminat cu LED-uri, ce au un consum redus de energie.
Urmatoarea etapa este instalarea unor sisteme de producere a energiei din surse regenerabile. La Liceul „Elie Radu”, au fost montate panouri fotovoltaice si solare termice, iar Scoala Gimnaziala Liliesti a fost dotata cu panouri fotovoltaice si pompe de incalzire geotermale. Nu in ultimul rand, prin astfel de investitii, scolile devin mai sustenabile si adaptate efectelor schimbarilor climatice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter