RO EN
Košík je prázdný

PWC: Creste importanta directorului de sustenabilitate (CSO) intr-o companie

Desi doar o treime (29,8%) dintre companiile globale au directori sau manageri dedicati sustenabilitatii (Chief Sustainability Officer - CSO), conform studiului realizat de Strategy&, departamentul de strategie globala din reteaua PwC, in randul a 1.640 de companii listate, numarul pozitiilor de CSO deschise in 2021 a fost mai mare decat cel cumulat in perioada 2016 si 2020. Aceasta evolutie ne arata ca tot mai multe companii constientizeaza importanta ESG - acronimul deja cunoscut pentru Environmental, Social & Governance care desemneaza noile cerinte de raportare non-financiara.
ESG inseamna o schimbare de viziune asupra rolului si scopului unei companii care trebuie sa abordeze strategic impactul activitatii sale pe termen mediu si lung atat asupra celor direct interesati, cat si asupra mediului inconjurator si asupra comunitatii in care functioneaza. Pe masura ce urmarirea obiectivelor ESG este tot mai mult in atentia autoritatilor de reglementare din intreaga lume, au aparut si vor aparea tot mai multe cerinte legale de raportare, fapt care le impune companiilor sa aloce resurse, prin angajarea unor persoane dedicate.
Totusi, studiul mentionat arata ca, desi companiile sunt tot mai preocupate de angajarea unui CSO, rolul acestuia nu este inca suficient de puternic, un numar semnificativ dintre CSO avand mandat limitat in domeniul sustenabilitatii si acces foarte redus la deciziile din cadrul Consiliul de Administratie, astfel incat sa contribuie la transformarea politicilor ESG. Astfel, aproape 50% dintre companii au CSO cu atributii limitate. Unii dintre ei sunt ofiteri de sustenabilitate al caror obiectiv nu este sustenabilitatea ca atare, dar care lucreaza la sustenabilitate in contextul de responsabilitate sociala corporativa (CSR) sau de sanatate, siguranta si mediu.
In Europa, 35% dintre companiile intervievate au CSO activi cu acces la directorii executivi, iar 57% au CSO cu atributii limitate si fara acces la directori executivi.
Cei mai multi directori sau manageri dedicati dezvoltarii sustenabilitatii provin din sectorul bunurilor si produselor de consum. Astfel, companiile din aceasta industrie se pot lauda cu cei mai activi directori de sustenabilitate (50%), avand in vedere nivelul ridicat de implicare al mass-media si a retelelor de socializare asupra aspectelor legate de sustenabilitate din industria alimentelor si din sectorul de imbracaminte.
In timp ce organizatiile din sectoarele produselor chimice si al petrolului si gazelor au avut, de asemenea, un procent ridicat de CSO activi, sectorul ingineriei si al comertului electronic a avut cea mai scazuta reprezentare in ceea ce priveste directorii de sustenabilitate activi in problemele ESG.
Decalajul in ceea ce priveste expertiza directoriilor de sustenabilitate este pe cale sa se schimbe, avand in vedere ca in 2021 numarului de numiri de CSO la nivel global a crescut de trei ori fata de 2020. 65 de companii au numit un director de sustenabilitate in perioada 2016-2020, fata de 68 de companii in 2021. Tendinta a inceput in 2018, cand problemele precum clima, egalitatea rasiala si de gen au inceput sa influenteze deciziile investitorilor si a directorilor executivi. Pandemia a accelerat aceasta tendinta, deoarece companiile au inceput sa isi pregateasca afacerile pentru viitoarele provocari ESG, construind expertiza in domeniul sustenabilitatii prin angajari si promovari interne.
Pentru a intelege cat mai bine cum se schimba rolul si responsabilitatile unui Director de sustenabilitate, PwC a realizat o serie de interviuri la nivel global cu directori care activeaza in diverse industrii. Astfel, un director de sustenabilitate necesita un mix special de abilitati si expertiza, respectiv:
● Sa aiba o profunda intelegerea a companiei si a strategiei de business;
● Sa joace un rol decizional in cadrul Consiliului de Administratie;
● Sa aiba capacitatea de a intelege toate aspectele ESG, de a evalua situatia reala a companiei si de a propune actiuni concrete;
● La nivel tehnic sa identifice potentiale schimbari in industria in care activeaza si noi oportunitati de a crea valoare adaugata;
● Sa se asigure ca toate departamentele din companiei isi asuma un rol activ in transformarea ESG;
● Sa asigure conformitatea Companiei cu toate reglementarile de raportare ESG in vigoare.
● Rolul directorilor de sustenabilitate si a echipelor pe care le conduc este unul fundamental in indeplinirea tuturor obiectivelor de sustenabilitate pe care organizatiile le definesc in strategia ESG.
 
Un material de: Monica Movileanu, Partener PwC Romania, si Cristina Angheluta (foto), Senior Manager.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter