RO EN
Košík je prázdný

Planul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic primeste un nou impuls

Prim-ministrul Nicolae Ciuca a cerut, miercuri, reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei sa prezinte in sedinta de Guvern de saptamana viitoare masuri pentru accelerarea implementarii Planului national de consolidare a cladirilor cu risc seismic.
"Sunt convins ca pentru fiecare dintre cetatenii romani imaginile din Turcia au trezit amintiri dureroase legate de ceea ce s-a intamplat in Romania in anul 1977. In acest moment, exista doua planuri de reabilitare seismica. Este vorba despre un plan national de consolidare a cladirilor care se deruleaza prin Ministerul Dezvoltarii, care are un buget de aproximativ 700 de milioane, 200 de milioane sunt bani de la bugetul de stat, credite bugetare si, desigur, 500 de milioane credite de angajament, iar cea de-a doua linie este cea asigurata prin implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta. In programul Valul Renovarii discutam de peste 500 de milioane de euro", a declarat Ciuca, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului.
El a subliniat ca in derularea acestor programe cetatenii nu vor fi obligati sa contribuie financiar si a solicitat cresterea ritmului de implementare.
"Toate se vor desfasura prin fonduri bugetare, de la stat, si din fondurile europene, iar la nivelul Ministerului Dezvoltarii, in acest moment, sigur, este o masura reactiva si de fiecare data avem aceasta tendinta ca atunci cand se intampla ceva sa avem o reactie de moment. Ulterior, lucrurile, din pacate, se temporizeaza, pentru ca starea cladirilor, nu doar din Bucuresti, ci la nivelul intregii tari, ma refer aici nu numai la cladirile apartinand institutiilor de stat, ci la toata infrastructura, s-a deteriorat in timp si este momentul, mai mult ca oricand, ca acest plan sa poata sa inceapa sa produca efecte. Iar pentru aceasta, va rog sa-mi prezentati in sedinta de Guvern urmatoare masurile pe care le puteti lua la nivelul ministerului, impreuna cu celelalte institutii, astfel incat sa acceleram implementarea acestui plan", a transmis prim-ministrul.
Secretarul de stat Marin Tole, reprezentantul MDLPA la sedinta de Guvern, a prezentat cateva elemente despre stadiul aplicarii masurilor privind consolidarea cladirilor cu risc seismic.
"Aplicatiile sunt pe platforma Ministerului Dezvoltarii; s-au facut, deja, accesari pe marginea acestor programe. Acestea cuprind nu numai cladirile rezidentiale, dar si cladirile publice si in special cladirile care sunt scoli, spitale, gradinite. Avem si o parte de a simplifica mecanismul de sesizare a cladirilor cu risc seismic ridicat. Avem si o evaluare vizuala, adica cine este specialist, inginer constructor sau cineva care are legatura, diriginte de santier din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale si considera ca aceste cladiri pot fi expertizate tehnic, se vine cu expertizarea tehnica, ca sa nu se faca plati in plus. Drept pentru care am cautat ca toate cladirile cu risc seismic 1 si 2 sa poata fi expertizate si sa poata fi accesate, ca ulterior sa intervina statul roman prin finantari", a afirmat Tole.
In completare, seful Executivului a subliniat din nou importanta realizarii practice a proiectelor de consolidare a cladirilor.
"Sigur, sumele nu sunt acoperitoare, exista mii, poate zeci de mii de cladiri cu nevoi de consolidare. Sunt convins ca in dialogul pe care il veti avea cu autoritatile locale veti identifica si alte solutii pe care sa putem sa le analizam in vederea implementarii unor decizii imediate. Si, cel mai important, pentru ca, practic, am facut aceasta precizare nu doar pentru a sublinia ceea ce este in momentul de fata in partea de proiect de implementare, ci, efectiv, realizarea practica. Aici sunt cele mai mari probleme ale noastre. Discutam, planificam, iar cand vine vorba de transpunerea in practica de fiecare data se gasesc justificari prin care se temporizeaza intreaga activitate. De aceea cred ca suntem unde suntem astazi, pentru ca nu a existat o coerenta a implementarii tuturor deciziilor care au fost luate in acest sens", a explicat Nicolae Ciuca. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter