RO EN
Košík je prázdný

Oana Ozmen: MDLPA a inregistrat peste 700 de cereri de renovare, prin PNRR

Orice intarziere este egala cu un cost ridicat la energiei de catre cetateni, iar tintele propuse privind cresterea procentului cladirilor renovate trebuie atins in contextul european actual. Consider binevenita propunerea Comisiei Europene privind majorarea la 13% a obiectivului obligatoriu prevazut in Directiva privind eficienta energetica, a declarat deputatul PNL Oana Ozmen, secretarul Comisiei pentru industrii a Camerei Deputatilor, in cadrul celei de-a treia editii a conferintei „Standarde Nzeb - Eficienta Energetica si Solutii de finantare - Editia a III-a”.
Comisia pentru industrii si servicii reprezentata de domnul Sandor Bende si Comisia pentru mediu si Eechilibru ecologic reprezentata de domnul George-Catalin Stȃnga, au sustinut organizarea conferintei „Standarde Nzeb - Eficienta Energetica si Solutii de finantare - Editia a III-a”.
Oana Ozmen, deputat PNL, a declarat: „Le multumesc colegilor care ma sustin in demersul meu de promovare a temei eficientei energetice, domnului presedinte Bende Sandor, domnului vicepresedinte Ioan Mang, deputatului Florin Alexe, precum si celorlalti colegi din Comisia pentru industrii”. La acest eveniment au participat invitati din partea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerului Energiei, Inspectoratului de Stat in Constructii, Administratiei Fondului pentru Mediu, membri ai asociatiilor din domeniul eficientei energetice, precum si ambasadori.
 
Conferinta a adus in atentie problema finantarii
Oana Ozmen a explicat: „Eficienta energetica este un subiect de actualitate si imi exprim convingerea ca, impreuna cu specialistii in domeniu, parlamentari si reprezentanti ai Guvernului, vom reusi sa finalizam proiectele finantate prin PNRR privind renovarea cladirilor publice, tinta fiind peste 1500 de cladiri publice si 2000 de blocuri de locuinte. Fondurile au fost accesate, fiind inregistrate un numar de 701 cereri la MDRAP pentru renovare si reabilitare termica.
Dialogul cu mediul academic, centrele de cercetare si reprezentantii Executivului si ai UAT-lor este important pentru a ne asigura ca aceste proiecte pe eficienta energetica vor genera o reducere semnificativa a costului facturilor la energie.
Campaniile de constientizare in randul copiilor si tinerilor au rolul de a intari in randul cetatenilor importanta decarbonarii cladirilor si a eficientei energetice prin asigurarea de surse alternative de producere a energiei, panouri fotovoltaice, pompe de caldura.
 
Domnul Radu Dudau, director Energy Policy Group (EPG) si coordonator al proiectului Romania Eficienta, a adus in discutie importanta parteneriatului public-privat, cum este cazul proiectului finalizat al Liceului Tehnologic ELIE Radu din Ploiesti desfasurat de catre Romania Eficienta si EPG, acesta fiind o dovada ca se poate lucra pentru imbunatatirea vietii copiilor in scoli.
Radu Dudau a spus: „Suntem intr-o criza de securitate energetica in care trebuie sa gasim solutii pe termen foarte scurt, dar desigur trebuie sa actionam si pe termen mediu si lung in a reduce consumul de energie in cladiri. Asta se traduce nemijlocit in diminuarea consumului de combustibili fosili, inclusiv de combustibili de acel tip care ne creeaza o vulnerabilitate geopolitica.
O serie de rezultate pot fi obtinute imediat, prin ajustari comportamentale ale utilizatorilor cladirilor. Ar fi fost de dorit ca autoritatile publice sa fi initiat o campanie publica insistenta si ambitioasa care sa explice consumatorului de energie ca ar fi foarte eficient energetic sa stinga lumina cand iese din camera, sa dea iarna termostatul pe 21 de grade, sa seteze vara aparatul de aer conditionat pe 24 de grade, nu pe 18 grade cum tin majoritatea romanilor. Pe termen mai lung, renovarile cladirilor au primul plan. Desi acestea au un rol fundamental in a creste eficienta energetica a fondului nostru construit care este invechit si ineficient, renovarile nu trebuie sa reprezinte in mod monodirectional tinta pe care o avem in alocarea tuturor resurselor financiare pentru cresterea eficientei energetice in cladiri. Exista si alte masuri care au foarte mult sens si impact, cum ar fi temoizolari, cresterea eficientei performantei energetice a sistemelor de ferestre, eliminarea pierderilor prin acoperis, etaje superioare, terase. Astfel de interventii care sunt subpragul renovarii pot duce la economisirii de energie de 15 pana la 20%. Astfel de interventii necesita programe publice dedicate”.
De asemenea, modenizarea a peste 15 scoli in Sectorul 6 este un exemplu de bune practici pe care sper sa il replicam la nivel national.
 
Conlucrarea dintre decidentii politici, determinata de contextul actual
Prezenta Excelentei Sale, domnul Soren Jensen, Ambasador al Regatului Danemarcei, a pus in evidenta rolul si importanta dialogului pe tema eficientei energetice si de mediu, in contextul crizei pretului la energie.
Modelul danez care implica investitii de peste 200 milioane de euro anual in domeniul cercetarii pentru solutii de eficienta energetica, sistemul integrat de utilizarea resurselor de energie disponibile, iar tinta ambitioasa de a transforma capitala Stockolm intr-un oras care va consuma doar energie verde pana in 2030 reprezinta un reper si un model legislativ din care ne putem inspira si adapta in sistemul nostru legislativ.
Excelenta Sa, domnul Ambasador Soren Jensen, este un promotor al sustenabilitatii si eficientei energetice, un partener de dialog si un sprijin real in discutiile purtate cu specialistii din Regatul Danemarcei.
Oana Ozmen a spus: „Ma onoreaza colaborarea exceptionala cu expertii danezi,dechiderea dialogului pe aceasta tema de catre Excelenta Sa este binevenita si apreciez ca Romania a castigat un prieten si un sustinator al reformelor si proiectelor care vizeaza eficienta energetica si protectia mediului. Modelele legislative sunt importante in contextul in care urmarim promovarea eficientei energetice, iar colaborarea cu tarile europene trebuie sa continuue pentru a da o viziune pe termen lung”.
 
Prezenta la Conferinta a Presedintelui Comisiei pentru Energie, Clima din Parlamentul European, domnul Cristian Busoi, a avut un rol important, caci a reiterat importanta temei si a masurilor pe care trebuie sa le luam pentru a creste procentul cladirilor renovate.
Doamna Ozmen a mai declarat: „Modelul legislativ este important si am fost onorata sa am alaturi la aceasta Conferinta pe Excelenta Sa, doamna Fusun Armaz, Ambasadoarea Republicii Turcia in Romania, careia ii multumesc pentru prezenta si cooperare”.
Turcia a fost introdus in legislatie conceptul de nZEB, iar cladirile noi vor respecta acest principiu care presupune sa fie independente energetic. De asemenea, sistemul bancar din Turcia finanteaza proiecte de eficienta energetica pentru industrie si zona de dezvoltare imobiliara.
Totodata, Excelenta Sa a dat la exemplu o fabrica din Romania cu capital turcesc care produce masini de spalat, construita la standarde nZEB si care isi produce energia pe care o consuma prin parcul de fotovoltaice instalat in fabrica.
 
Prezent la Conferinta, domnul Daniel Karrais, Presedintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul Landului Baden Wuttenberg, a reiterat importanta pe care Germania o acorda proiectelor de eficienta energetica si tintelor ambitioase pe care si le propune in ceea ce priveste decarbonarea. Domnia sa a precizat ca, in urma unor masuri legislative propuse in anul 2010 la nivel de Land, s-a atins tinta propusa, in sensul in care toate cladirile au panouri fotovoltaice instalate, iar in ceea ce priveste renovarea cladirilor exista tinte clare pe care germanii vor sa le atinga, in sensul cresterii procentului cladirilor renovate.
Doamna Oana Ozmen a spus: „Prezenta fizica la conferinta a domnului Daniel Karrais, Presedintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul Landului Baden Wuttenberg, este o dovada ca dialogul parlamentar este important si imi exprim convingerea ca vom colabora, avand in vedere ca tintele propuse prin REPOWE-EU ne privesc pe toti, unicul scop fiind decarbonarea spatiului europen pana in 2050.
Avand in vedere relatiile excelente dintre cele doua tari imi exprim increderea ca vom conlucra pentru imbunatatirea legislatiei in domeniul eficientei energetice a cladirilor”.
 
Surse de finantare pentru investitii
Presedintele Fondului de Contragarantare, domnul Alin Valeanu, a precizat ca exista surse de finantare de 10 milioane de euro pentru investitii, credite pe o durata de 6 ani si credite pentru capital de lucru pe o durata de 3 ani. „Salut prezenta domnului presedinte Valeanu si ii multumesc pentru colaborare”, a spus doamna Ozmen.
Secretarul Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, domnul Erwin Molnar, a reiterat importanta proiectelor ce tin de eficienta energetica: „Sectorul energetic este esential pentru Romania, dar si pentru intreaga Europa. Domeniul energetic poate servi drept parghie de dezvoltare pentru tara noastra, un pol care atrage investitii si un vehicul pentru crearea a numeroase locuri de munca. Gestionat inteligent, sectorul energetic poate contribui masiv la reducerea efectelor negative asupra mediului.
Avem la ora actuala toate instrumentele de care avem nevoie: avem energia fotovoltaica - cea mai ieftina sursa de energie din majoritatea tarilor, avem sursele regenerabile care genereaza din ce in ce mai multe locuri de munca, dar si un plus in privinta alimentarii cu energie. Energia solara si cea eoliana sunt vedetele sistemului energetic pentru viitor care pot contribui atat la reducerea dependentei de sursele externe, cat si la reducerea impactului asupra mediului.
Eficienta energetica este, probabil, cea mai importanta resursa energetica pentru tara noastra. Reducerea consumului de energie in vederea gestionarii eficiente a resurselor naturale si reducerii poluarii este una din prioritatile Uniunii Europene, dar si a Romaniei.
Am facut primul pas prin deschiderea, prin AFM, a unei surse de finantare de pana la 25 milioane de lei oferita in integralitate de catre statul roman prin care vrem sa transformam mare parte din romani in prosumatori, adica sa aiba posibilitatea sa produca energie electrica, surplusul sa il dea in sistem si sa -l consume mai apoi in perioada noptii, cand nu mai avem productie efectiva din panourile solare. La sfarsitul fiecarui an se va face o analiza pentru a vedea cat a produs efectiv cetateanul, cat a consumat si unde sunt diferente de bani se va compensa dintr-o parte sau cealalta.
Cei care isi doresc sa beneficieze de acesti bani in sesiunile viitoare vor trebui sa depuna proiectele la Administratia Fondului de Mediu.
Intrucat AFM a dedicat acest program exclusiv persoanelor fizice, guvernul a lansat pentru companii si pentru domeniul HORECA programul Electric -UP, prin care acestea vor putea accesa o finantare nerambursabila de pana la 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice dedicate producerii de energie electrica, precum si a statiilor de incarcare pentru vehicule electrice si hibrid plug-in”.
 
Calin Bota, vicepresedintele Comisiei pentru afaceri europene, a prezentat oportunitatile oferite de programele europene, in perioada 2022-2030, pentru investitii in productia de energie regenerabila, eficienta energetica, modernizarea si extinderea retelelor de energie electrica si alte domenii din energie. Domnia sa a spus: „Prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta, in perioada 2022-2026 se vor aloca 1,62 de miliarde de euro pentru investitii in capacitati de productie de energie regenerabila, dar si pentru asigurarea eficientei energetice in sectorul industrial. De asemenea, in Componenta 5, cunoscuta sub numele de Valul Renovarii, sunt prevazute subventii de 2,8 miliarde de euro pentru investitii in cresterea eficientei energetice a cladirilor rezidentiale si publice. Peste jumatate din fondurile alocate pentru Componenta 5 au fost deja accesate de autoritatile locale si centrale, ca urmare a depunerii a 712 cereri pentru eficientizarea energetica. Trebuie sa invatam sa pretuim mai bine resursele pe care le avem si sa fim constienti de beneficiile politicilor care vizeaza eficienta energetica pentru construirea unui viitor sustenabil”.
Prezenta domnului deputat Adrian Giurgiu, membru in Comisia pentru mediu si echilibru ecologic, si a doamnei senator Anca Dragu, care a reiterat importanta dialogului pe aceasta tema, este o dovada ca tema eficientei energetice este importanta din perspectiva decarbonarii.
 
Andrei Antipa, vicepresedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), a spus ca AFM este un pilon de finantare al programelor pentru imbunatatirea conditiilor de mediu, avand o pleiada de proiecte care merg in aceasta directie. In domeniul eficientei energetice sunt trei proiecte - reabilitare cladiri publice, reabilitare cladiri unifamiliale si programul panouri fotovoltaice.
Andrei Antipa a explicat: „Programul de fotovoltaice a avut in prima sesiune 12.000 de proiecte, in a doua 45.000 de proiecte si acum speram la un numar cel putin la fel de mare. Am incercat sa simplificam, pe masura ce am invatat din lectiile anterioare si vrem ca anul viitor programul sa fie cat se poate de scurt si cat se poate de rapid la finantare. O sa finantam 25.000 de lei pentru fiecare utilizator- o capacitate de 3 kilowati si lansarea acestui program va fi la finalul lunii iulie-inceputul lunii august. Pana atunci vom incerca sa terminam si evaluarea proiectelor depuse la inceputul anului si sa putem sa incepem sa punem panourile pe casa.
Programul de eficienta a cladirilor publice este programul cel mai bine construit din punctul meu de vedere. Pe anul urmator, lansarea fiind in septembrie, vom face doar ajustari financiare legate de corectiile evidente din cauza pretului la materiale de constructii. Aici vom finanta, in functie de dimensiune, cat mai multe localitati pentru reabilitarea scolilor, gradinitelor, cladirilor primariei, chiar si spitale, daca vor putea sa se incadreze in buget.
Reabilitatea presupune la nivel de cheltuieli eligibile, totul de la anvelopare, la montarea de panouri, pompe de caldura etc, cu scopul de a ajunge la macar 30% mai putine emisii decat inainte.
Programul pentru persoane fizice, pentru cladiri unifamiliale, nu a fost un succes extraordinar, au fost cateva probleme in scrierea ghidului precedent pe care speram sa le corijam pentru toamna aceasta si sa reusim sa lansam un program care este o miniatura a programului pentru cladiri publice. Vom putea finanta izolarea cladirilor, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, chiar si eficientizarea in interiorul cladirii cum ar fi crearea unui sistem de management energetic. Vom ajusta mult pretul pentru ca suma de 70.000 de lei nu a fost suficienta pentru un pachet complet si eficient si de acea au fost multe proiecte care nu au reusit sa se incadreze”.
 
700 cereri de consolidare a cladirilor publice
Anca Ginavar, director MDRAP, a precizat ca au fost inaintate peste 700 de cereri pentru consolidarea cladirilor publice, iar pana la sfarsitul lunii mai au fost epuizate fondurile alocate pentru renovare si consolidare aprofundata.
„Ca element de noutate, pentru cladirile de patrimoniu se lucreaza impreuna cu colegii de la Ministerul Culturii la un ghid de finantare”, a spus doamna Ginavar.
Liviu Gabriel Musat, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, a precizat ca au linii de finantare disponibile pentru renovarea cladirilor, mai mult au accesat un grant finantat de BEI privind o campanie de constientizare.
Lucian Dubalaru, consilier local la Primaria Sector 6, si doamna Raluca Teodosiu, conferentiar dr. univ., sunt promotorii programului Fi RETROFIT, o campanie de constientizare in randul copiilor care a facut din personajul nZEBI o mascota iubita si cunoscuta pana in Parlament.
Doamna Oana Ozmen a amintit in cadrul conferintei organizarea, in perioada 1-2 martie 2022,a expozitiei cu lucrarile copiiilor privind eficienta energetica in scoli: „Aceasta este o dovada ca putem reusi sa promovam eficienta energetica printr-o munca de echipa si cu deschidere din partea decidentilor. Ii asigur ca vor avea un sprijin si un partener in acest demers pentru ca impactul a fost extraordinar in randul copiilor si parintilor deopotriva”.
 
Prof. Dr. Ing. Emilia-Cerna Mladin,presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, a reiterat, in cadrul conferintei, urgentarea publicarii unui registru al cladirilor, precum si importanta auditorului energetic in acest domeniu.
Prof. univ. dr. Catalin Lungu, reprezentant al REHVA, a adus in discutie importanta digitalizarii, crearea unui soft de certificare si auditare energetica si urgentarea normativului pentru ghidul de lucrari, atingand o problema esentiala in ceea ce priveste implementarea proiectelor.
Horia Petran, reprezentant cluster PRO NZEB, a vorbit in cadrul evenimentului despre campaniile de constientizare a eficientei energetice in randul cetatenilor, asociatia sa deruland un astfel de program in mai multe orase din tara.
Bogdan Mucenica, reprezentantul producatorului de roca bazaltica Rockwool, a aratat ca, potrivit unui studiu recent, peste 67% din pierderile de energie sunt in zona ferestrelor, iar in urma reabilitarii termice a locuintelor acestea reduc pierderile de energie cu peste 70%. Cercetarea are un rol esential in ceea ce priveste materialele folosite si solutiile tehnice propuse de catre specialisti, a mai spus domnul Mucenica.
Irina Forgo, Director Programe FPSC - Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii - a adus in discutie importanta masurilor de sprijin pentru sectorul constructiilor in vederea asigurarii fortei de munca si a specializarii pentru cei care vor executa lucrari la standarde n ZEB.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter