RO EN
Košík je prázdný

NUCLEARELECTRICA: Energia nucleara contribuie la PIB cu 5,7 miliarde euro

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a livrat in sistemul energetic national peste 200 de milioane de MWh in ultimii 25 de ani.
Nuclearelectrica SA (SNN) a primit la CNE Cernavoda, vizita oficiala a presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, cu ocazia celebrarii a 25 de ani de operare a Unitatii 1 CNE Cernavoda.
Dupa 25 de ani de la punerea in functiune a primului reactor nuclear, Nuclearelectrica asigura aproximativ 20% din necesarul de consum si 33% din energia curata la nivel national. In 25 de ani, Nuclearelectrica a livrat in SEN peste 200 milioane de MWh la un factor de capacitate de peste 90%, evitand eliberarea in atmosfera a peste 170 milioane tone de CO2.
Unitatea 1 CNE Cernavoda a livrat de la punerea in functiune pana in prezent 127 milioane MWh, ceea ce reprezinta 9% din consumul la nivel national in 25 ani. Totodata, de la punerea in functiune pana in prezent, U1 a evitat eliberarea in atmosfera a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezinta echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din Romania timp de peste 6 ani.
"Energia nucleara asigura in prezent in Romania 11.000 locuri de munca, are o cifra cumulata de afaceri anuala de aproximativ 600 milioane euro si o contributie in PIB de 5,7 miliarde euro. Este o sursa de energie curata, rezilienta si accesibila. Pentru cei 25 de ani de operare cu mult profesionalism, le multumesc colegilor mei pentru fiecare zi de munca, dedicatie, implicare! In acceasi masura, sunt mandru ca impreuna generam energie curata la standarde de excelenta si construim un viitor durabil pentru generatia urmatoare", a afirmat Cosmin Ghita, director general SNN.
"Am tinut in mod special sa revin astazi aici, pentru a marca impreuna cu dumneavoastra cei 25 de ani de functionare a Unitatii 1 a Centralei Nucleare Cernavoda. Aceasta unitate a asigurat, pana in prezent, 9% din consumul national de energie electrica si dorim sa contribuie in continuare la securitatea energetica a tarii noastre. Cu aceasta ocazie, transmit felicitari specialistilor care si-au adus contributia, de-a lungul celor 25 de ani, la operarea in conditii de fiabilitate si maxima siguranta a uneia dintre cele mai performante centrale de acest tip din lume. Eforturile si profesionalismul dumneavoastra sunt recunoscute si certificate la nivel international, tara noastra fiind un exemplu de performanta si excelenta pentru profesionistii care activeaza in energetica nucleara civila", a spus Klaus Iohannis, presedintele Romaniei.
In contextul masurilor de decarbonare si tranzitie energetica, noile capacitati nucleare, atat cele de mari dimensiuni, CANDU, cat si reactoarele modulare mici, vor actiona ca un motor de relansare economica, creare de locuri de munca, pastrare in tara a expertizei si utilizarea avantajoasa a expertizei dobandite in cei 25 de ani de operare si vor contura pozitia Romaniei la nivel regional.
"Viitorul industriei nucleare se cladeste pornind de la expertiza acumulata in cei 25 de ani de operare, de aceea Nuclearelectrica va utiliza aceasta expertiza castigata din operarea reactoarelor CANDU pentru viitoarele capacitati nucleare, conventionale sau de ultima generatie. In scenariile analizate de International Energy Agency, cererea de energie va creste cu 2,1% pe an pana in 2040, in special in tarile dezvoltate. Ponderea energiilor fara emisii de carbon este estimata sa creasca de la 36% astazi la 52% pana in 2040", a adaugat Ghita.
La randul sau, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a aratat ca Romania are nevoie de noile capacitati nucleare cu atat mai mult cu cat tara noastra sustine obiectivele de mediu ale Uniunii Europene care vizeaza atingerea tintei de zero emisii de carbon pana in anul 2050, tinta pe care statele membre, inclusiv Romania, si-au asumat-o.
Tinta de decarbonizare care trebuie atinsa pana in 2030, etapa intermediara, a fost accelerata de la 40% la 55%. Aceasta tinta ambitioasa nu poate fi atinsa fara utilizarea tuturor energiilor cu emisii scazute de carbon, in special a energiei nucleare; accelerarea reprezinta in sine un motiv pentru investirea in capacitati aditionale de producere de energie cu emisii scazute, a precizat Popescu.
"Stabilitate energetica si decarbonare fara energie nucleara nu se poate. De aceea Romania va construi cu partenerii americani, canadieni si francezi noi campacitati nucleare la Cernavoda si, totodata, acordam o mare atentie tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicata in acest proiect, exista fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiza si identificarea unor potentiale zone de amplasament, altele decat zona Cernavoda si asteptam cu interes rezultatele pentru stabilirea pasilor urmatori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia si sursa de energie cea mai versatila in viitor cu multe beneficii: sursa de energie fara emisii de CO2, constructie modulare, etapizate, a flexbilitatii in operare si a costurilor mai reduse pentru investitia initiala. In plus pot fi amplasate in zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde", a mai spus ministrul.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter