Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) a pregatit Strategia Nationala de Renovare pe Termen Lung pentru sprijinirea parcului national de cladiri rezidentiale si nerezidentiale atat publice, cat si private, pentru a avea un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficienta energetica si in vederea reducere a emisiilor de CO2 pana in 2050. De asemenea, MLPDA va trebui sa gestioneze planificarea strategica, sa urmareasca si sa implementeze Strategia pe parcursul anilor, pana in 2050. In paralel cu acest proiect, ministerul va reglementa si urmari implementarea si unor actiuni in domeniul riscului seismic al cladirilor, pentru ca nu este suficient ca acestea sa fie reabilitate termic, ci si sa fie puse in siguranta, ceea ce presupune si o strategie in domeniul riscului seismic - Strategia Nationala de Reducere a Riscului Seismic.
Despre acestea si nu numai, vorbeste, in continuare, ing. Horea-Arthur Sarlea (35 de ani), Subsecretar de Stat in cadrul MLPDA. Specialistul are o experienta profesionala de 11 ani de activitate ca inginer constructor in cadrul unor companii din mediul privat. In februarie 2020 a fost numit Consilier Secretar de Stat la MLPDA si din iulie ocupa functia de Subsecretar de Stat in cadrul ministerului.
- In ce stadiu se afla elaborarea Strategiei Nationale de Renovare pe Termen Lung, in acest moment?
- MLPDA, in calitate de autoritate responsabila cu transpunerea directivei de eficienta energetica, a elaborat Hotararea de Guvern pentru aprobarea Strategiei Nationale de Renovare pe Termen Lung pentru sprijinirea parcului national de cladiri pana in 2050. Proiectul de HG se afla in curs de avizare interministeriala. Avem multe observatii din partea altor ministere care au rol de avizare, observatii care sunt deja preluate de MLPDA si urmeaza sa promovam aceasta HG pana la finalul acestui an.
- Ce fonduri sunt necesare pentru implementarea acestei Strategii si care sunt sursele de finantare?
- Strategia a fost elaborata impreuna cu Banca Mondiala si am analizat mai multe scenarii pentru care am incercat sa gasim si surse de finantare. Finantarea unei strategii de asemenea impact necesita sprijinul tuturor specialistilor in domeniu. Conform scenariului adoptat in baza statisticii pe care o avem la dispozitie in legatura cu parcul national de cladiri, am concluzionat ca ar fi nevoie de o investitie totala de aproximativ 12,8 miliarde euro (circa 64 miliarde lei) pentru costurile implementarii strategiei pana in 2030. Suma va proveni...
Articolul complet este disponibil numai abonaților.
Va rugam sa optați pentru AUTENTIFICARE sau ABONARE STIRI
Va multumim!
ABONARE (click aici): PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88