RO EN
Košík je prázdný

MDRAP: Noi prevederi pentru reducerea consumului de energie al cladirilor

Guvernul a aprobat, in sedinta din 27 ianuarie a.c., la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, republicata. Ordonanta continua transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2010/31/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 mai 2010, privind performanta energetica a cladirilor (reformare). "Am propus colegilor din Guvern o serie de modificari legislative importante ca sa putem atinge tintele pentru anul 2020 la capitolul cladiri cu consum redus de energie pentru incalzire/ racire, pentru apa calda, iluminat si electrocasnice. Proiectul aprobat miercuri era pe lista de masuri prioritare ale ministerului pentru anul 2016", a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu.
Noul act normativ prevede ca toate cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza in baza autorizatiei de construire emise incepand cu 31 decembrie 2020, sa fie cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero (nZEB - nearly zero energy buildings). Pentru cladirile publice, regula se aplica incepand cu data de 31 decembrie 2018. In aceasta categorie intra cladirile la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit, in proportie de minimum 10%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere.
Ordonanta aprobata la 27 ianuarie 2016 prevede si obligatia primarilor din localitatile urbane cu mai mult de 5.000 de locuitori sa initieze planuri locale multianuale pentru a creste numarul de cladiri noi si existente al caror consum de energie este aproape egal cu zero. Pe baza planurilor locale, MDRAP va elabora Planul national pentru cresterea numarului de cladiri noi nZEB si incurajarea realizarii transformarii eficiente a cladirilor existente in cladiri nZEB.
 
Alte prevederi importante se refera la:
  • completarea definitiei certificatului de performanta energetica cu date privind consumul de energie primara si finala, inclusiv energia din surse regenerabile si emisiile de gaze in echivalent CO2;
  • completarea definitiei privind sistemele de climatizare, pentru a include atat sistemele individuale, cat si sistemele centralizate din cladiri/ unitati de cladire, precum instalatiile de climatizare din spitale sau policlinici;
  • stabilirea unui procent de cel putin 10% din necesarul de energie primara care se asigura din surse regenerabile de energie la construirea cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero din surse conventionale. Procentul minim care se asigura din surse regenerabile de energie in cazul cladirilor noi fost inclus si in Planul National de Actiune privind Eficienta Energetica, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 122/2015, notificat Comisiei Europene;
  • instituirea obligatiei ca detinatorii cladirilor sa puna in aplicare masurile recomandate in certificatele de performanta energetica, in perioada de valabilitate a lor;
  • obligatia ca certificatele de performanta energetica sa fie afisate la toate categoriile de cladiri frecvent vizitate de public de catre detinatorii acestora, precum: cladiri din domeniul public - biblioteci, muzee, teatre, scoli, spitale etc., precum si la alte categorii de cladiri - hoteluri si restaurante, pentru servicii de comert angro si cu amanuntul, cladiri de invatamant etc., in scopul informarii publicului.
 
Sanctiunile prevazute se vor eficiente, proportionale si cu efect de descurajare
Referitor la sanctiuni, actul normativ comunitar prevede ca acestea sa fie eficiente, proportionale si cu efect de descurajare. In acest sens, noa lege are in vedere majorarea cuantumului amenzilor si introducerea de sanctiuni in cazul nerespectarii de catre auditorii energetici si expertii tehnici, in cazul stabilirii recomandarilor, a cerintelor minime de performanta la cladiri, elementele de anvelopa ale cladirilor si a sistemelor tehnice, in scopul reducerii consumurilor energetice.
***
MDRAP finanteaza proiecte de reabilitare termica a cladirilor prin mai multe programe, guvernamentale si europene. In perioada 2009-2015 au fost reabilitate termic 59.544 de locuinte in 1.560 de blocuri, prin Programul national privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte (reglementat de OUG 18/2009). Prin Programul Operational Regional 2007-2013 au fost finalizate, pana la sfarsitul anului trecut, tehnic si financiar, proiecte pentru alte 70 de blocuri cu 3.153 apartamente (rezultatele finale urmand sa fie disponibile la inchiderea programului).
In perioada 2014-2020, proiectele pentru cresterea eficientei energetice in cladirile publice si rezidentiale sunt finantate inclusiv din fonduri europene nerambursabile, prin Axa 3 a Programului Operational Regional.
De la instituirea obligatiei de a elabora certificate de performanta energetica a cladirilor, MDRAP, in calitate de autoritate competenta, a organizat atestarea auditorilor energetici pentru cladiri, pana la 31 decembrie 2015 fiind autorizati peste 1.600 de specialisti,.
Ulterior adoptarii prezentului act normativ, MDRAP va elabora/revizui reglementarile tehnice referitoare la cerintele pentru cladirile nZEB, cerintele referitoare la sistemele tehnice ale cladirilor.
Pentru mai multe detalii cu privire la legislatia care vizeaza cresterea performantei energetice, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter