RO EN
Košík je prázdný

MC001/2006: Modificare a metologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) a revizuit din nou metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor, indicativ Mc001/2006. Documentul, ce dateaza din septembrie 2019, se afla la a doua redactare, revizia 5, si ar mai putea fi modificat pana la intrarea in vigoare. Fata de editia anterioara, autorii au vizat obtinerea unei forme cat mai succinte, coerente, mai usor de urmarit, insotita de scheme logice privind elaborarea calculelor, cu eliminarea unor capitole explicative si a unora dintre anexe.
Principalele modificari fac referire la Anexa CPE, la procedurile de calcul al performantelor energetice ale cladirilor la nivelul tuturor tipurilor de instalatii, precum si in ceea ce priveste criteriile minime de performanta energetica pentru toate tipurile de cladiri.
In plus, noua metodologie defineste si conditiile pentru cladirile nZEB.
 
In Capitolul 1 al Metodologiei revizuite se precizeaza obiectul si domeniul de aplicare al acesteia, se descrie pe scurt care sunt noutatile si mai ales diferentele fata de cele 6 parti ale metodologiei Mc001 din 2006. Sunt prezentate clar cerintele privind parametrii interiori pentru asigurarea confortului si a calitatii aerului interior - conditiile standard pentru estimarea corecta a necesarului, respectiv consumurilor de energie. S-a completat lista parametrilor care descriu performanta energetica a cladirilor si s-au introdus cerinte minime pentru acestia, conform prevederilor Directivei 2010/31/UE (de exemplu, permeabilitatea la aer, numarul de schimburi de aer/ volum de aer necesar pentru asigurarea confortului, exprimarea consumurilor in termeni de energie primara). Totodata, au fost actualizate si lista de reglementari tehnice nationale si alte documente normative/ acte legislative de referinta, mentionand titlul complet, indicativul/ numarul fiecarui document, publicatia, si s-a indicat organigrama structurii modulare a standardelor europene privind eficienta energetica a cladirilor.
 
Capitolul 2 cuprinde aspectele legate de anvelopa cladirii, respectiv elemente de constructii si parametri termoenergetici asociati, cerinte minime de performanta termica si energetica la nivelul anvelopei, rezistente termice si prevederi specifice pentru anvelopa cladirilor nZEB. In acest capitol sunt revizuite/ stabilite cerinte minime de performanta termica/ energetica, la nivelul anvelopei, pentru fiecare categorie de cladire, este definita modalitatea de calcul, explicit, pentru toate tipurile de elemente de anvelopa, a rezistentelor termice/ transmitantelor, inclusiv cu considerarea puntilor termice. Potrivit autorilor studiului, se va revizui si,unde este cazul, simplifica algoritmul de calcul pentru determinarea rezistentelor termice corectate, considerand cazurile cele mai intalnite la categoriile de cladiri din Romania mentionate in Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Tot la acest capitol mai sunt incluse aspecte de calcul legate de verificarea conditiilor de confort interior (conform propunerii de consolidare a Directivei 2010/31/UE) si sunt detaliate prevederile specifice anvelopei cladirilor nZEB.
 
La Capitolul 3 sunt incluse procedurile de evaluare a consumurilor de energie pentru toate sistemele de instalatii fara surse regenerabile: incalzire, climatizare, ventilatie hibrida si mecanica (inclusiv cuplarea cu celelalte instalatii), prepararea apei calde pentru consum, precum si pentru instalatiile electrice pentru iluminatul artificial si cuplarea cu iluminatul natural.
 
Capitolul 4 face referire la evaluarea consumurilor de energie pentru sisteme de instalatii utilizand surse regenerabile (sunt prevazute metodologii pentru toate tipurile de surse regenerabile de energie). In acest capitol se include un algoritm unic de calcul pentru evaluarea consumului de energie finala a cladirilor/ unitatilor de cladire pentru: incalzire, climatizare, ventilare mecanica, apa calda de consum si iluminat in cazul utilizarii echipamentelor care folosesc energie din surse alternative.
 
Capitolul 5 este dedicat integral certificatului de performanta energetica (CPE). In forma revizuita, CPE contine date relevante pentru beneficiar: elemente de identificare unica, clasa energetica, penalizari selective care sa tina cont de starea tehnica a cladirii si uzura sistemelor de instalatii, o lista de recomandari pentru imbunatatirea performantei energetice incluzand costurile estimative asociate lor si evaluarea calitativa a economiilor de energie preconizate. Clasa energetica rezulta din indicatori relevanti pentru calitatea cladirii, insumand necesarul de energie al cladirii/ unitatii de cladire. Se introduce si calificarea calitatii aerului interior. CPE contine date utile si pentru experti si autoritati publice: consumuri de energie finala termica/ electrica, de energie primara din surse fosile si, cand este cazul, regenerabile, emisii de CO2 echivalent, comparatia cu cladirea de referinta. CPE include date despre cladirea de referinta asociata cladirii certificate, care sa respecte cerintele pentru cladirile de tip nZEB definite pentru Romania (performanta elementelor de anvelopa, procentul de resurse regenerabile utilizate etc.). Se introduce o clasa energetica suplimentara, pentru cladirile al caror consum de energie este aproape egal cu zero. Se descriu factorii de calcul pentru determinarea consumului de energie primara regenerabila/ neregenerabila si pentru determinarea emisiilor de CO2 echivalent.
 
Capitolul 6 trateaza exclusiv aspecte ce tin de auditul energetic: procedurile de auditarea energetica pentru diverse categorii de cladiri, noi si existente, in scopul cresterii performantei energetice, care sa contina cerintele minime pe care trebuie sa le indeplineasca cladirile; completarea fisei de analiza a cladirii cu integrarea listei parametrilor care descriu performanta energetica si continutul raportului de audit in functie de tipul acestuia; solutii de reabilitare/ modernizare vizand cladirea si instalatiile aferente, modul de cuantificare al implementarii solutiilor in termeni de consum anual si specific, introducerea obligativitatii formularii unor programe de gestiune eficienta a consumurilor de energie in functie de categoria cladirii si multe alte date pentru specialisti. In plus, tot la acest capitol sunt incluse si exemple de calcul pentru aplicarea diferitelor metode de evaluare a caracteristicilor termice si energetice ale cladirilor, tipurile de certificate de performanta energetica, precum si alte date privind caracteristici termotehnice ale materialelor de constructie, indici de ocupare a cladirilor rezidentiale, caracterisitici tehnice ale sistemelor de instalatii etc.
***

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter