RO EN
Košík je prázdný

Greenpeace: AFM incalca grav drepturile aplicantilor pentru Casa Verde Fotovoltaice

Programul Casa Verde Fotovoltaice este, in continuare, in impas. Cetatenii respinsi recent (peste 11.000) pe motivul documentelor „expirate” au depus contestatii. Din pacate, cei declarati admisi in program nu au semnat contractele de finantare, desi presedintele AFM, Andreea Kohalmi Szabo, anuntase pe 10 iunie ca „in urmatoarele zile” le va transmite beneficiarilor spre semnare primele contracte, informeaza un comunicat Greenpeace Romania. Institutia a sesizat Avocatul Poporului in acest caz.
Amagiti de declaratiile oficiale din perioada septembrie-noiembrie 2019 ale Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), cetatenii nu au reinnoit documentele necesare pentru a aplica la sesiunea din noiembrie 2019 a programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM a respins, ignorand propriile declaratii, tocmai din acest motiv, mii de aplicanti la inceputul lunii iunie 2020.
"Situatia creata de AFM sfideaza orice logica si nicio autoritate superioara, precum Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor sau Primul-ministru, nu intervine deocamdata. Mii de cetateni au fost indusi in eroare de comunicatele oficiale ale unor institutii ale statului, iar vocile lor sunt pur si simplu ignorate acum, desi au fost trimise peste 3.000 de mesaje catre autoritatile amintite. Autoritatile publice au obligatia de a comunica informatii complete si reale. Cetatenii trebuie sa poata avea incredere in ceea ce spun autoritatile publice in comunicate oficiale, iar cand acestea gresesc, trebuie sa-si asume acest lucru, nu sa puna vina pe umerii cetatenilor. Avem suficiente motive pentru a sesiza Avocatului Poporului", a declarat Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace Romania si administrator al comunitatii online Protectia Prosumatorului.
Conform ghidului de finantare al programului, AFM are la dispozitie maximum 15 zile lucratoare pentru solutionarea contestatiilor primite. Desi nu a finalizat analiza contestatiilor, AFM invita deja cetatenii respinsi in program sa se inscrie la o noua sesiune de finantare in toamna, la o data neprecizata, mai arata Greenpeace.
"Programul Casa Verde Fotovoltaice nu mai este credibil si, din pacate, acest lucru afecteaza perceptia publica asupra energiei regenerabile, in general. Este, de asemenea, un esec major in administrarea unor fonduri europene. Romania trebuie sa actioneze pentru a limita efectele crizei climatice si sa investeasca in energie verde. Avem cu totii dreptul la un mediu curat si autoritatile trebuie sa actioneze pentru a ne asigura accesul la acest drept, nu sa ne saboteze, prin lipsa de profesionalism", a precizat Marian Mandru.
Finantarea oferita de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasa: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate sa isi produca singure energia electrica. Peste 26.000 de cetateni din intreaga tara s-au inscris pentru a obtine finantare, fondurile totale ale programului de finantare cumuland peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumatate dintre aplicanti, peste 13.000, au fost respinsi.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter