RO EN
Košík je prázdný

Florin Dragu, BNR: Companiile mari sunt mai preocupate de aspectele climatice

Companiile de dimensiuni mai mari sunt mai preocupate de aspectele privind schimbarile climatice, comparativ cu intreprinderile mici si mijlocii, iar 48% dintre corporatii prefera intr-o masura mai mare instrumente de crestere a eficientei energetice, a declarat, marti, Florin Dragu, sef serviciu Directia Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei.
"Companiile de dimensiuni mai mari prezinta o preocupare mai ridicata pentru aspectele climatice, inclusiv prin prisma masurilor pe care le-au adoptat. Am vazut ca 48% din corporatii prefera intr-o masura mai mare instrumente de crestere a eficientei eficientei energetice. Acest procent este de 23% la nivelul IMM-urilor", a spus Dragu.
Acesta a prezentat in cadrul Forumului international "Business-uri sustenabile - Raportari ESG'', organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, in parteneriat cu Asociatia Community Links, rezultatele unui chestionar la nivelul companiilor din Romania, in care s-a dorit sa se surprinda efectele riscurilor climatice la nivelul firmelor si sa se realizeze o prima evaluare a gradului de pregatire la nivelul companiilor de a face fata acestor riscuri. Analiza a fost realizata pe baza unui chestionar ce a fost trimis la aproximativ 12.000 de companii din Romania.
Firmele de dimensiuni mari au fost incluse exhaustiv, iar intreprinderile mici si mijlocii pe baza unor tehnici de sondare derulate impreuna cu specialisti de la Institutul National de Statistica. Analiza a avut 3 paliere importante: capacitatea firmelor de a face fata evolutiilor recente de pe piata energetica, capacitatea firmelor de a se adapta la schimbarile climatice si realizarea unor autoevaluari la niveluri companiilor cu privire la gazele cu efect de sera.
Potrivit reprezentantului BNR, principalele rezultate ale chestionarului au aratat ca gradul de constientizare, capacitatea de a identificare a efectelor riscurilor climatice, dar si capacitatea de adaptare a cadrului de guvernanta "la aceasta noua realitate" sunt semnificativ mai reduse in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, comparativ cu firmele de dimensiuni mai mari.
"Si acest lucru l-am observat inclusiv din gradul de raspuns la sondaj. Circa 58% dintre IMM-uri ne-au trimis chestionarele completate, in timp ce la nivelul corporatiilor ponderea este de 84%. Intreprinderile mici si mijlocii, de regula, nu au personal dedicat pentru problemele de mediu, iar in general ele adopta, intr-o proportie mult mai mica, masuri pentru diminuarea efectelor negative ale schimbarilor climatice. Mai exact, 45% dintre IMM-uri nu au adoptat nicio masura in acest sens, in timp ce a ponderea la nivelul corporatiilor este de 23%", a afirmat Dragu.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste partea de raportari, la intrebarea in care s-a dorit sa se surprinda ce tipuri de masuri s-au luat pentru diminuarea efectelor negative generate de schimbarile climatice, doar 3% din firme au raspuns ca s-au ocupat de crearea de expertiza in zona de raportari nefinanciare, iar o posibila explicatie pentru acest procent redus al companiilor este legat si de costurile mai ridicate, a subliniat oficialul BNR. Astfel, potrivit datelor prezentate de acesta, aproximativ 35% din firme au indicat costurile pentru indeplinirea cerintelor de raportare, conform reglementarilor din domeniu, ca fiind un factor care influenteaza negativ capacitatea firmei de a investi in activitati pentru adaptarea la schimbarile climatice.
"Asa cum cum mentionam, acest exercitiu a avut rolul de a indruma companiile in a realiza un prim inventar, din cunostintele noastre, al emisiilor pe care acestea le realizeaza si consideram ca dobandirea de expertiza in calculul amprentei de carbon poate constitui un stimulent in continuare pentru a adopta masurile necesare in vederea diminuarii riscurilor, dar si pentru a creste capacitatea de finantare pentru aceste companii. Si in acest sens, noi vom continua sa jucam un rol important in vederea cresterii sustenabile in continuare a intermedierii financiare, in special pe palierul companiilor", a punctat Dragu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter