Comisia Europeana a propus mai multe modificari la directiva privind eficienta energetica a cladirilor, care vor fi discutate pe 14 decembrie, a anuntat Gaspard Demur, team leader in cadrul DG Energy, Comisia Europeana, intr-o conferinta de profil.
"In contextul propunerilor Fit for 55, Comisia Europeana a propus revizuirea directivei privind eficienta energetica a cladirilor, intrucat cladirile reprezinta 40% din consumul de energie si 35% din emisiile de gaze, iar reabilitarea merge foarte incet in Europa", a spus el, in cadrul Forumului Romania Eficienta - Cladirile in contextul Fit for 55.
Astfel, Comisia Europeana propune o noua tinta de crestere a eficientei energetice cu 9% pana in anul 2030.
"Aceasta tinta este obligatorie pentru fiecare stat si va fi finantata prin contributie nationala. Propunem, de asemenea, sa crestem economia de energie cu 0,5% si fiecare stat membru trebuie sa concentreze pe sectoarele care au cel mai mare potential de economisire", a aratat Demur.
El a adaugat ca directiva privind eficienta energetica se adreseaza sectorului public.
"Propune, de asemenea, o obligatie anuala de renovare de 3% pentru toate cladirile publice. Totodata, propunem sa se dubleze sursele energetice folosite la cladiri, sa ajungem la 49% cota de energie regenerabila in cladiri pana in 2030", a precizat oficialul european.
"Am creat un grup de lucru privind consumatorul vulnerabil pentru a intelege clar ce inseamna saracia energetica. Sa avem o intelegere comuna la nivel national ce inseamna aceasta definitie a saraciei energetice. O prima intalnire a avut loc la 16 noiembrie si vom continua sa monitorizam saracia energetica, intrucat este un subiect-cheie la nivelul comisiei", a mai spus Demur la conferinta organizata de Asociatia Energy Policy Group (EPG).
Noua directiva va fi discutata pe 14 decembrie.