RO EN
Košík je prázdný

CIROM: Constructiile sustenabile nu se definesc doar prin eficienta energetica

 
Nu este suficient sa ne uitam doar la eficienta energetica a unei cladiri, daca vrem sa construim sustenabil
 

 
In contextul actual, economia circulara - aplicata si in domeniul materialelor de constructii - poate reprezenta o directie concreta catre constructii sustenabile.
"Este necesara o abordare a conceptului de sustenabilitate pe intreaga durata a ciclului de viata a unei cladiri, de la utilizarea materialelor de constructii care sa genereze amprenta scazuta de carbon in faza de ridicare a constructiei, pana la exploatarea in conditii sustenabile a constructiei finalizate. Trebuie astfel stimulata utilizarea betonului verde, care prin proprietatile sale, precum durabilitatea, performanta termica, potentialul de a fi reciclat in procent de 100%, este un material de constructie esential in constructiile sustenabile. Iar autoritatile pot juca un rol important in acesta tranzitie", a declarat Marinela Dracea, Presedintele CIROM.
 
Industria cimentului vine cu solutii practice care permit scaderea amprentei de dioxid de carbon in constructii
Responsabilitatea principala a industriei este sa produca ciment si beton care sa contribuie eficient la aspectul sustenabil al constructiilor, permitand reducerea emisiilor de carbon, atat in faza initiala de productie, cat si pe durata de viata a unei structuri construite, fara ca aceasta sa isi piarda proprietatile esentiale de siguranta in exploatare, durabilitate sau rezistenta necesare pentru utilizarea sa. 
Pentru a indeplini acest obiectiv, sunt necesare actiuni de-a lungul lantului de productie ciment-beton, care sa vizeze emisiile de carbon incorporate si operationale, precum si actiuni ulterioare, care sa determine reducerea amprentei de carbon, atat pe parcursul duratei de exploatare a structurilor, cat si a celor potential generate dupa scoaterea din uz a elementului construit. 
Producatorii de betoane ofera o serie de clase de betoane cu amprenta redusa de dioxid de carbon, in comparatie cu betoanele obisnuite, in principal prin folosirea unor cimenturi cu adaosuri. 
Tot mai multe noi tipuri de ciment au fost dezvoltate recent de catre companiile producatoare, cu o componenta chimica diferita de cea a cimentului de tip I. Aceste noi produse asigura o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de 20-30%. Desi aplicabilitatea acestor tipuri de ciment nu este una generala inca, o adoptare timpurie in sectorul constructiilor va avea consecinte pozitive pe termen lung in privinta decarbonizarii industriei si mediului construit.
Utilizarea cimenturilor este in mod clar reglementata de standarde si norme in vigoare, tocmai pentru a se asigura durabilitatea constructiilor in timp. Este necesara alinierea legislatiei nationale cu cea europeana, concretizandu-se astfel si cadrul legal necesar implementarii in mod uzual, pe scara extinsa, a cimenturilor cu amprenta scazuta de CO2.
 
Betonul reprezinta o solutie durabila, flexibila, accesibila si eficienta economic
O abordare circulara, insa, presupune schimbarea modului in care sunt proiectate constructiile, pentru a prelungi durata de viata a unei cladiri, a preintampina demolarile premature sau o utilizare ineficienta a spatiului.
Utilizarea judicioasa a cimenturilor cu amprenta redusa de CO2, ar permite realizarea unor constructii durabile, cu o durata de viata crescuta - in functie de destinatia elementelor construite - ceea ce ar reduce si costurile legate de demolare/reutilizare.
Reabilitarile si lucrarile de infrastructura planificate prin PNRR au potentialul sa produca o regandire a modului in care se construieste in Romania, de la economic, la sustenabil, chiar daca acest lucru poate impacta usor valoarea totala a constructiilor  – prin utilizarea materialelor cu amprenta redusa de carbon. 
"Desi pe piata imobiliara exista proiecte, in special in segmentul cladirilor de birouri, care au obtinut  certificari de cladiri verzi, in conformitate cu prescriptiile standardelor din domeniu precum BREEAM, LEED sau DGNB, acestea reprezinta doar o mica parte din fondul construit. Eforturile trebuie sa  continue, dar in paralel, prin achizitii publice, autoritatile trebuie sa stimuleze utilizarea produselor cu continut scazut de carbon", a adaugat Marinela Dracea, Presedinte CIROM.
Autoritatile, prin proiectele de reabilitare, constructii si infrastructura au capacitatea de a implementa in practica noile standarde, sustinand astfel industria materialelor de constructii si adoptarea noilor tehnologii, aliniate conceptului de sustenabilitate si principiilor economiei circulare, tendinte care definesc cu certitudine viitorul si in domeniul constructiilor.
***
CIROM este o organizatie patronala care reprezinta cei mai mari producatori de ciment si produse minerale din Romania. CIROM are 11 companii membre, care contribuie anual la bugetul de stat cu aproximativ 200 de milioane de euro si genereaza aproximativ 10.000 de locuri de munca pe tot lantul valoric. 
Productia de ciment si a altor produse minerale pentru constructii are un profil capital intensiv, energo intensiv si un puternic caracter local. Principalele materiale utilizate in productia cimentului sunt de origine nationala, unitatile de productie se afla in apropierea carierelor de materii prime si angajeaza forta de munca locala. Distribuirea si utilizarea produselor, producerea betonului si a altor materiale de constructii au loc tot pe plan local. Avand in vedere specificul activitatii, industria are un rol important in consolidarea economiilor locale si in furnizarea unei surse stabile de locuri de munca.
Nota: 
BREEAM = Building Research Establishment Environmental Assesment Method (UK)
LEED = Leadership in Environmental & Energy Design (US)
DGNB = Sistemul Consiliului German pentru Constructii Sustenabile. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter