RO EN
Košík je prázdný

Brico Dépôt: 50% dintre romani locuiesc in case insuficient incalzite si cu mucegai

Brico Dépôt Romania anunta rezultatele studiului “Daca peretii ar vorbi”, despre calitatea conditiilor de locuit, realizat de Grupul Kingfisher, in cinci tari europene, cu suport local din partea Fundatiei BricoDépôt.
50% dintre romani locuiesc in case improprii (prea mici, insuficient incalzite, cu mucegai, acces precar la grup sanitar sau utilitati de baza), potrivit cercetarii. Pentru comparatie, in Marea Britanie, doar 24% dintre locuitori se confrunta cu astfel de probleme, in Polonia procentul este similar cu cel din tara noastra, 50%, in timp ce in Franta urca la 53%, iar in Spania la 58%.
In plus, 39% dintre romani spun ca locuiesc in case cu probleme semnificative, iar 75% dintre acestia considera ca nu au deloc sau au prea putin sau control asupra situatiei.
Principalele probleme identificate de respondenti in locuintele proprii sunt legate de: zgomot ridicat (46%); umiditate si mucegai (45%); frig excesiv (44%); lipsa canalizarii si a conditiilor salubre (42%).
„In cadrul Brico Dépôt Romania si al grupului Kingfisher din care facem parte, intelegem ca locuintele improprii pot afecta semnificativ sanatatea si bunastarea oamenilor, cu precadere in comunitati dezavantajate. Cifrele vorbesc de la sine si ne arata ca exista o nevoie reala de implicare pentru rezolvarea acestor probleme. De aceea, prin intermediul Fundatiei BricoDépôt, incercam sa venim cu solutii concrete in acest sens, pentru a oferi o mana de ajutor, in cat mai multe comunitati vulnerabile. In plus, prin cele 35 de magazine Brico Dépôt din intreaga tara, ne straduim sa le oferim clientilor nostri produse adaptate nevoilor locale si solutii revolutionare pentru amenajarea locuintelor.”, spune Adela Smeu, Director General al Brico Dépôt Romania.
Conform studiului “Daca peretii ar vorbi”, locuintele improprii au un impact ridicat asupra calitatii generale a vietii (34%), a vietii sociale (32%), sanatatii (21%) si, nu in ultimul rand, asupra cresterii si dezvoltarii copiilor (14%). Zgomotul excesiv ii face pe romani sa nu se simta in siguranta in propria casa (42% dintre respondenti au mentionat ca nu se pot odihni corespunzator noaptea, iar 29% dintre copiii care locuiesc in astfel de case au dificultati de concentrare), in timp ce umezeala determina diverse probleme de sanatate, atat la nivel fizic, cat si psihic (30% dintre respondenti au experimentat sentimente de rusine din acest motiv, 18% au intampinat probleme legate de iritarea ochilor, pielii, nasului sau a gatului, in timp ce 13% au fost diagnosticati cu o afectiune noua).
De asemenea, studiul arata ca problema locuintelor improprii s-a accentuat in contextul pandemiei, in special pentru grupurile vulnerabile. Odata cu adoptarea masurilor de izolare, 60% dintre respondenti au declarat ca au petrecut in medie mai mult timp acasa, in timpul saptamanii, iar pentru 34% dintre acestia conditiile improprii de locuit au devenit si mai presante in acest context. In acelasi timp, 47% au asociat emotii negative cu statul in casa, simtindu-se prizonieri in propria locuinta.
Totodata, studiile locale confirma si completeaza rezultatele studiului Kingfisher. Astfel, potrivit studiului national “Conditiile de viata ale populatiei din Romania, in 2019”, publicat de catre Institutul National de Statistica, in luna septembrie 2020, 23,6% din totalul locuintelor din Romania nu au baie sau dus in interior. In mediul rural, situatia este cu atat mai ingrijoratoare, procentul acestor gospodarii urcand la 45,4%. Potrivit aceluiasi studiu, alte deficiente care afecteaza locuintele romanilor sunt: lumina insuficienta (35,2% din totalul gospodariilor), scurgerile prin acoperis sau pereti (30,2%), igrasia (48%), ferestrele, peretii sau podelele deteriorate (57,1%).
“Oare ne putem imagina ce inseamna pentru un copil sa traiasca intr-o casa abandonata, fara curent sau alte utilitati, cu riscul de a fi luat de langa mama si de langa frati, din cauza conditiilor de locuit improprii? Din pacate, aceasta este numai una dintre povestile triste, dar reale pe care le-am aflat in primul nostru an de activitate. Inca de la inceput, prioritatea Fundatiei BricoDépôt a fost imbunatatirea conditiilor de locuit, a sigurantei si a calitatii vietii, in comunitati defavorizate. Dar, nevoia este atat de mare, incat ne dorim sa atragem cat mai multi parteneri puternici, alaturi de noi. Astfel, lansam invitatia de implicare catre toti cei care doresc sa ne sustina. De exemplu, redirectionarea a 20% din impozitul pe profit sau pe venit al companiilor, este cel mai simplu, dar de impact gest care poate fi facut pentru sustinerea demersului nostru, fara niciun cost pentru companii.”, mentioneaza Stefan Urziceanu, Manager al Fundatiei BricoDépôt si Consultant CSR in cadrul Brico Dépôt Romania.
Companiile pot redirectiona 20% din impozitul pe profit sau pe venit, catre o cauza sociala, prin completarea unui contract de sponsorizare, pana la data de 31.12.2020. Detalii suplimentare pot fi consultate pe www.bricodepot.ro/fundatie/cum-poti-ajuta/.
Inca din primul an de activitate, valoarea investitiilor Fundatiei BricoDépôt in comunitatile dezavantajate a depasit 250.000 de euro. Dintre proiectele principale, merita amintite: renovarea a doua centre destinate ingrijirii victimelor violentei domestice si a familiilor fara adapost; sprijinul acordat unui numar mai mare de 150 de spitale, institutii din prima linie, organizatii neguvernamentale, servicii de ambulanta si situatii de urgenta, in lupta impotriva pandemiei COVID-19; prima campanie de finantare pentru organizatii neguvernamentale, “Casele bune schimba vieti”, prin intermediul careia peste 2600 de oameni au primit ajutor, prin parteneriatele cu 10 asociatii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter