RO EN
Košík je prázdný

BNR: Companiile care genereaza mai putin carbon sunt de trei ori mai profitabile

Creditele acordate de bancile din Romania sunt directionate, in proportie de 15%, catre companii intensive in generarea de carbon, potrivit datelor din Raportul de stabilitate pe anul 2019, prezentate de Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), si citat de Agerpres.
"Daca ne uitam din perspectiva de stabilitate financiara, colegii mei au luat primele zece banci care imprumuta cel mai mult sectoare care genereaza mult carbon. 15% din totalul creditelor acordate de bancile din Romania sunt pentru companii care sunt intensive in generarea de carbon. Prima banca din cele zece are undeva la 15% din creditele poluante. Analiza indicatorilor financiari arata ca, de trei ori mai putin profitabile, sunt companiile care genereaza mai mult carbon decat cele cu impact mic in generarea de carbon. In acelasi timp, acestea sunt mai putin capitalizate si din cauza faptului ca sunt mai putin solvabile, se imprumuta mai putin. Companiile cu impact ridicat de generare de carbon sunt undeva de doua ori mai putine", a declarat Ciprian Popa, in cadrul participarii sale la dezbaterea cu tema "Bugetul european pentru perioada 2021-2027 si strategia Romaniei in procesul de negociere", ce a avut loc ieri in Bucuresti.
Reprezentantul BNR a mai precizat faptul ca ponderea de 25% a industriei romanesti in total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani, dar nu inseamna ca "este putin".
"Conform Eurobarometru, 93% dintre europeni vad «climate change» ca pe o datorie a politicienilor sa trateze problemele ridicate de cetateni. In acelasi timp, bancile centrale pot fi parte din acest proces, dar nu pot fi protagoniste, nu pot sa-si asume ca obiectiv schimbarea climatica. Deci, o banca centrala nu poate veni sa spuna: «Voi limita incalzirea globala». Treaba ei este sa lupte cu inflatia si asumarea mai multor obiective. Ponderea industriei romanesti in total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani. Asta nu inseamna ca 25% din PIB, cat reprezinta industria in prezent, este putin. Aceasta cifra influenteaza normal si intensitatea de carbon. Colegii mei care au realizat studiul au impartit industriile in patru categorii: industriile care nu genereaza sau genereaza foarte putin carbon, industrii cu impact scazut, industrii cu impact mediu si industrii cu impact ridicat. Daca adunam industriile care genereaza carbon, putem observa ca ele reprezinta 50% din valoarea adaugata bruta, undeva la 40% din numarul de salariati din Romania si peste 50% din numarul de active", a subliniat Cristian Popa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter