RO EN
Košík je prázdný

ASR: Urmatorii 7 ani sunt decisivi pentru a limita incalzirea globala la 1,5°C

Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR) anunta ca urmatorii 7 ani sunt esentiali pentru viitorul Pamantului. Astfel, cu ocazia Zilei Sustenabilitatii in Romania, o initiativa organizata in parteneriat cu Lidl Romania, ASR lanseaza un apel la CONSTIENTIZARE si ACTIUNE COMUNA pentru a combate schimbarile climatice, care, alaturi de pierderea biodiversitatii si poluarea, reprezinta unul dintre factorii ce cauzeaza tripla criza planetara cu care omenirea se confrunta in prezent.
Potrivit cronometrului climatic disponibil pe site-ul www.ziuasustenabilitatii.ro, la ratele actuale de emisii de gaze cu efect de sera (GES), suntem la mai putin de sapte ani din „bugetul de carbon” global, ceea ce ofera doua treimi sanse de a ramane sub pragul critic de 1,5°C de incalzire globala. Peste acest punct critic, schimbarile climatice vor fi inevitabile si imprevizibile.
„Ziua Sustenabilitatii in Romania este despre schimbare. Avem nevoie sa ne schimbam modul de a trai si de a folosi produse si servicii. Companiile responsabile si Uniunea Europeana accelereaza tranzitia catre modelul economic care ne va ajuta sa traim intr-un mediu sanatos, o societate echitabila si prospera. Pentru a sustine aceste eforturi, este nevoie ca noi, consumatorii, sa alegem produsele si serviciile, fiind atenti si la impactul pe care acestea le au asupra mediului si, implicit, asupra sanatatii noastre. Dincolo de eforturile organizatiilor, atata timp cat nu exista cerere, nu va aparea nici oferta. Cumulate, alegerile noastre individuale mai sustenabile au puterea de a remodela lumea in care traim si pe care o vom lasa mostenire generatiilor viitoare. 27 octombrie este ziua in care discutam. In tot restul anului, actionam,” a declarat Dragos Tuta, Presedinte si Fondator Ambasada Sustenabilitatii in Romania.
„Sustinem Ziua Sustenabilitatii in Romania ca parte din demersul amplu organizat de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) cu ocazia Zilei Internationale a Zonelor Urbane. Consideram ca este o ocazie potrivita sa difuzam mesaje catre publicul larg, cu scopul de a creste gradul de constientizare al nevoii de a trai in orase sustenabile. Orasele joaca un rol central in atingerea neutralitatii climatice pana in 2050, scopul final al Pactului Verde European. Orasele ocupa doar 4% din suprafata Uniunii Europene, dar gazduiesc 75% din populatia acesteia. Mai mult, orasele sunt responsabile pentru peste 65% din energia consumata global si pentru 70% din emisiile de CO2. Pana in 2050, ambitia UE este ca toate orasele din Europa sa fie neutre din punct de vedere climatic.” declara reprezentantii PMB, partenerul institutional strategic al campaniei.
„Noi, Lidl, vedem sustenabilitatea ca pe responsabilitatea de a raspunde astazi la intrebarile de maine. Protejarea climei, alaturi de protejarea biodiversitatii si a resurselor sunt subiecte foarte importante pentru noi, in contextul in care schimbarile climatice pun in pericol intreaga Planeta. De aceea, ne-am propus sa ne aducem contributia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES). Prin aderarea, prin intermediul Grupului Schwarz din care facem parte, la Initiativa Obiectivelor Bazate pe Stiinta (Science Based Targets initiative - SBTi) ne-am angajat sa adoptam o serie de masuri. Daca este sa ne oprim la un singur exemplu, putem vorbi despre operarea unor magazine prietenoase cu mediul - magazinele Lidl din tara dispun de sisteme de iluminare cu LED, o tehnologie eficienta din punct de vedere energetic, precum si de sisteme de recuperare a caldurii integrate in instalatiile de climatizare. Printre cele mai importante masuri pe care le luam in domeniul protejarii climei se numara dezvoltarea continua a unui sortiment sustenabil de produse - astfel, ne extindem constant gama de produse neutre din punct de vedere climatic, sub marcile noastre proprii, precum Vemondo, W5 Eco sau Cien Nature. Suntem constienti ca faptele concrete sunt cele care conteaza, asadar dorim ca astazi, de Ziua Sustenabilitatii, o initiativa a Ambasadei Sustenabilitatii, sa subliniem inca o data angajamentul nostru ferm de a actiona si in continuare pentru un viitor mai bun”, a spus Cristina Hanganu, Director de Comunicare si CSR Lidl Romania.
 
Impactul asupra Pamantului
Schimbarile climatice se manifesta deja (secete, incendii, inundatii, deficit de resurse si pierderi de specii, printre altele), evolutia lor fiind rapida, acestea generand pierderi de vieti omenesti si pagube materiale majore. De exemplu, schimbarile climatice afecteaza si dezvoltarea economica a tarilor: conform datelor Agentiei Europene de Mediu (EEA), pentru statele membre UE, pierderile economice totale generate de evenimentele climatice au fost de pana la 520 miliarde euro, in perioada 1980-2020.
La nivel mondial, pana la 3,6 miliarde de oameni traiesc in medii extrem de vulnerabile la schimbarile climatice, iar in medie peste 20 de milioane de persoane isi parasesc locuintele si se muta in alte zone din tarile lor in fiecare an, conform Biroului Inaltului Comisar ONU pentru Refugiati. De asemenea, daca incalzirea globala continua fara masuri de adaptare, Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (IPCC), estimeaza ca inca 183 de milioane de oameni vor fi afectati de subnutritie pana in 2050.
 
Cum resimtim schimbarile climatice in Romania?
Impactul cresterii temperaturilor, una dintre principalele modificari la nivel climatic, se manifesta prin dezastre ecologice, precum valuri de caldura excesiva. Aceste fenomene sunt prezente si in Romania unde, in luna iulie din 2022, a fost inregistrat recordul absolut de temperatura: 44,5°C. Mai mult, lipsa ploilor a dus la calamitarea a 65.000 hectare cu grau, porumb si floarea soarelui, in Iasi, zona Moldovei fiind cea afectata de arsita, inregistrand cele mai putine ploi din istorie.
Asistam si la un proces accelerat de desertificare, in special in zonele de sud si est ale tarii, din cauza lipsei ploilor. In acest moment, zona numita „Sahara Romaniei” se intinde deja pe cel putin 100.000 de hectare din Dolj, adica 6% din suprafata judetului. Si zonele traditional cu zapada sunt afectate de schimbarile climatice. In anumite regiuni se estimeaza reduceri de pana la 80% a grosimii stratului de zapada catre finalul acestui secol, adica mai putina zapada naturala, ceea ce va afecta turismul hibernal in Romania, cu impact negativ direct asupra economiei locale.
„Schimbarile in evolutia conditiilor climatice din Romania nu sunt o exceptie, ci o certitudine. In ultimii ani, am avut abateri termice ale temperaturii medii anuale a aerului mai mari de 1,5 °C, tinta Acordului de la Paris. Perioada 2011-2021 reprezinta cea mai calda perioada de 10 ani consecutivi, din istoria masuratorilor meteorologice in tara noastra. Daca nu implementam masuri specifice de adaptare la schimbarile climatice ca sa ajungem la neutralitate climatica in 2050, cu siguranta efectele asupra anumitor sectoare pot fi ireversibile. Frecventa si intensitatea fenomenelor meteorologice periculoase este una semnificativa, in ultimii 4 ani numarul avertizarilor meteo de tip nowcast de cod rosu, in special in sezonul cald fiind, in crestere de la un an la altul. Masurile operationale de reducere a impactului schimbarilor climatice trebuie sa determine minimizarea efectelor in fiecare sector socio-economic. Este importanta implicarea fiecaruia dintre noi, de la decizie pana la practica. „Inca mai avem timp” poate fi motto-ul care sa ne conduca pe fiecare sa fim mai prietenosi cu mediul, a mentionat Dr. Elena Mateescu, Director General, Administratia Nationala de Meteorologie, partener institutional al editiei Ziua Sustenabilitatii din acest an.
 
Cum putem incetini cronometrul climatic
Dovezile stiintifice sunt clare, ne confruntam cu o urgenta climatica: emisiile de gaze cu efect de sera rezultate din activitatea umana, provoaca schimbarea climatului nostru si isi pun amprenta in mod vizibil si asupra sanatatii oamenilor. Suntem intr-o cursa contra cronometru pentru planeta Pamant, de aceea avem nevoie de un efort comun sincronizat al tuturor actorilor din societate (cetateni, companii, ONG-uri si autoritati).
In acest context, site-ul www.ziuasustenabilitatii.ro reuneste o serie de solutii pe care orice actor din societate le poate implementa pentru a-si reduce amprenta de carbon si incetini astfel cronometrul climatic: consum responsabil de resurse (de la apa pana la mancare), tranzitia la economie circulara, investitii in energie verde, dezvoltarea de lanturi valorice verzi in mediul privat, cresterea procentului de achizitii publice verzi, prioritizarea si sustinerea investitiilor in sectorul de cercetare dedicat solutiilor bazate pe natura, cresterea procentului de credite verzi pentru sustinerea tranzitiei la afaceri cu emisii scazute de carbon etc. De asemenea, tot pe site-ul campaniei, exista o sectiune dedicata argumentelor stiintifice ce confirma urgenta climatica, dar si o sectiune ce explica schimarile climatice pe intelesul tuturor, dezvoltata in parteneriat cu reteaua de cercetatori de la InfoClima.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter