RO EN
Košík je prázdný

ARPEE: Normele privind datoria publica si deficitul impiedica investitiile in eficienta

Rezultatele studiului UE privind nota de orientare a Eurostat denumita "Impactul contractelor de performanta energetica asupra bugetului statului" arata ca normele Eurostat privind datoria publica si deficitul au un impact negativ asupra investitiilor in eficienta energetica in sectorul public din mai multe state membre ale Uniunii Europene.
Daca pana in prezent Sistemul European de Conturi nationale si regionale (SEC 2010, intrat in vigoare din luna septembrie 2014) a reprezentat obiectul unor interpretari, acum, prin nota orientativa lansata de Eurostat, situatia este limpede si nu pare a fi deloc favorabila Contractelor de Performanta Energetica (CPE).
Asociatia Europeana a Societatilor de tip ESCO (EU.ESCO), impreuna cu Federatia Europeana de Servicii Inteligente de Eficienta Energetica (EFIEES), in calitate de co-administratori voluntari ai Codului European de Conduita cu privire la CPE, au decis de comun acord cu Administratorii Nationali ai Codului sa realizeze un sondaj in baza notei de orientare publicate in vara anului trecut de Eurostat, la care au participat 33 de respondenti, reprezentand 29 de organizatii, din 15 state membre. Respondenti din zece tari (Austria, Belgia, Bulgaria, Irlanda, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia) au comunicat faptul ca aceste norme au un impact negativ asupra investitiilor in domeniul eficientei energetice din sectorul public.
Atat Volker Dragon - presedintele EU.ESCO, cat si Valérie Plainemaison - secretar general al Federatiei Europene de Servicii Inteligente de Eficienta Energetica (EFIEES) sunt de parere ca rezultatele notei de orientare emisa de Eurostat confirma faptul ca normele Eurostat privind datoria publica si deficitul reprezinta un obstacol serios in calea dezvoltarii pietelor publice CPE din mai multe state membre si o piedica in calea reglementarii pentru contractarea si investitiile in eficienta energetica in sectorul public.
Reactiile Romaniei au venit din partea Asociatiei ESCOROM a Societatilor de Servicii Energetice din Romania (ESCOROM) si a Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) - co-administratori nationali pentru Romania ai Codului European de Conduita referitor la CPE, care au subliniat, de asemenea, faptul ca normele propuse de Eurostat privind datoria publica si deficitul au un impact negativ asupra investitiilor in domeniul eficientei energetice din sectorul public din Romania. "Normele respective pot fi interpretate cu usurinta drept o bariera de reglemetare ce descurajeaza investitiile in eficienta energetica din sectorul public. Unul dintre cele mai importante deziderate ale ARPEE este de a propune masuri adecvate pentru eliminarea barierelor de reglementare, precum si a celor de alta natura aparute in calea eficientei energetice", a declarat Gerard Verdebout, presedintele ARPEE.
***
ARPEE este reprezentantul roman - membru in cadrul EFIEES (European Federation of Intelligent Energy Efficiency Services), ce promoveaza si sustine dezvoltarea activitatilor in domeniul eficientei energetice, inclusiv prin participarea la implementarea directivelor europene si la elaborarea legislatiei si reglementarilor nationale in domeniul eficientei energetice. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter