RO EN
Košík je prázdný

AHK ROMANIA: Promovare a modelului german de eficienta energetica

Roxana Clodnitchi (29 de ani)
Functia/Institutia: consultant, AHK Romania si coordonator al proiectului Econet Romania;
Experienta profesionala: peste 4 ani in echipa de consultanti de piata ai Camerei de Comert Romano-Germane.
 
Camera de Comert Romano-Germana (AHK Romania) reprezinta oficial economia germana in Romania avand, la inceputul anului 2012, aproximativ 500 de companii afiliate. Consiliul director al organizatiei este compus din 12 membri, presedinte fiind dr. Radu Merica, iar director general Sebastian Metz. In prezent, in tara noastra activeaza peste 19.000 de firme avand capital german, iar investitiile germane in Romania insumau, la sfarsitul anului 2011, aproape 5,6 miliarde euro.
 
- Ce actiuni va derula AHK Romania pentru promovarea conceptului de eficienta energetica?
- Promovarea conceptului de eficienta energetica, a modelului german in ceea ce priveste aceasta tematica, precum si a relatiilor economice romano-germane in domeniu reprezinta principalele prioritati ale AHK Romania. Analizand atent evolutia statelor dezvoltate, eficienta economica se afla in stransa legatura cu cea energetica, iar decuplarea cresterii economice de cea a consumului energetic reprezinta unul din pasii decisivi ai strategiei recente a Germaniei, lider detasat al economiei mondiale. Pentru facilitarea accesului la informatii specializate si pentru incurajarea cooperarii romano-germane in domeniul GreenTech, am demarat in urma cu doi ani proiectul Econet Romania, prin care organizam evenimente cu scop informativ, schimburi de experiente si facilitare a relatiilor directe intre reprezentanti de seama ai economiei si administratiei din cele doua tari, cu sprijinul partenerilor industriali (Bosch, Buderus si Imtech), al consultantilor, principalelor asociatii din domeniu si partenerilor media. Urmatorul eveniment de anvergura planificat in cadrul Econet in domeniul eficientei energetice este simpozionul «Solutii eficiente energetic germane pentru cladirile romanesti», care va avea loc pe 16 octombrie a.c., in Bucuresti. Anul viitor ne vom indrepta din nou atentia asupra domeniului industrial, venind cu solutii noi de crestere a eficientei energetice in industrie si logistica.
- Cand credeti ca Romania va ajunge la nivelul Germaniei in ceea ce priveste gradul de eficienta energetica a cladirilor?
- Idealul Romaniei nu ar trebui sa fie atingerea, sa spunem, in 10 ani la «nivelul Germaniei». Daca actionam acum si toate masurile luate se concentreza pe aceeasi directie, putem sa ajungem in 20 de ani la nivelul Germaniei de peste 20 de ani. In acest sens, putem sa ne inspiram din experienta germana, a carei strategie de crestere a eficientei energetice in cladiri se bazeaza pe trei piloni: reglementare, finantare si informare. Ordonanta cu privire la eficienta energetica stabileste criteriile tehnice care trebuie indeplinite de orice constructie noua. Prin Fondul de Credit pentru Reconstructie (KfW) se faciliteaza populatiei, interesate sa construiasca imobile eficiente energetic sau sa le renoveze pe cele existente, accesul la finantare (credite si fonduri nerambursabile). De asemenea, populatia este informata prin ample campanii de comunicare cu privire la beneficiile aduse de masurile de crestere a performantei termice si la instrumentele de finantare existente.
- Mentionati principalele dificultati pe care le intampina investitorii germani in Romania.
- Dincolo de problema instabilitatii legislative, de nivelul ridicat al birocratiei si de lipsa transparentei in relatia cu administratia publica, disponibilitatea fortei de munca specializate pentru diverse meserii reprezinta o dificultate tot mai frecvent invocata de investitorii germani prezenti in tara noastra. Acestia au atras de nenumarate ori atentia asupra faptului ca in sistemul educational national lipseste formarea profesionala la nivel preuniversitar. AHK Romania sustine organizarea si functionarea invatamantului profesional cu o durata de doi ani, propus prin Ordinul nr. 3168 din 2012. Sustinem o formare practica in stransa colaborare cu mediul economic si cu institutiile de stat, care sa corespunda cererii de pe piata interna a muncii. Scopul este ca firmele sa nu isi mai formeze angajatii prin cursuri intense, ci sa aiba posibilitatea de a angaja direct personal calificat pentru o anumita meserie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter