RO EN
Košík je prázdný

ACUE: Interventia in formarea preturilor la furnizori afecteaza sistemul energetic

Politicile publice de interventie trebuie aplicate in asa fel incat sa nu compromita stabilitatea financiara a companiilor de furnizare de gaze naturale si energie electrica. Intr-o piata extrem de volatila in aceasta perioada, care s-ar putea accentua in functie de tendintele de temperatura in aceasta iarna, furnizorii sunt cei care asigura alimentarea cu energie si isi asuma riscurile de achizitie a energiei.
„Mediul volatil din aceasta perioada este un factor de risc important pentru furnizorii de energie. Luam in considerare toate potentialele scenarii, ne pregatim si planificam solutii pentru a ne asigura ca nu vom intampina nicio intrerupere a aprovizionarii. Cu toate acestea, perspectiva unor schimbari haotice a cadrului de reglementare este un risc care poate declansa schimbari dramatice la nivelul jucatorilor din piata.” Daniela Daraban, director executiv Federatia ACUE
Pietele de gaze naturale si de energie electrica se confrunta cu o situatie fara precedent, la nivel european si local. Preturile angro pe bursele europene de energie au atins un record istoric in ultimele saptamani, de aproximativ zece ori mai mare decat nivelul de acum un an.
“Se pare ca exista o confuzie generalizata conform careia companiile de furnizare, in principal cele care fac parte din grupuri care desfasoara activitati diferite in lantul valoric al energiei, beneficiaza de contextul cresterii preturilor. Furnizorii cumpara ceea ce este disponibil pe piata. Preturile de achizitie la care furnizorii cumpara gazele naturale si energia electrica au crescut la cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii.” Daniela Daraban, director executiv Federatia ACUE
 
Toate pietele europene se confrunta cu aceasta situatie
Prin recomandarile publicate recent, Comisia Europene (CE) identifica un pachet de masuri pe care statele membre il pot implementa pentru a face aceasta iarna cat mai suportabila pentru consumatorul casnic si pentru cel industrial. Sunt preferate interventiile directe din alte surse, cum ar fi scutirile temporare de la impozite si taxe - scutiri sau scaderi de TVA, accize, plata certificatelor verzi, contributii pentru cogenerare. Plafonarea pretului la consumatorul final nu se regaseste printre recomandarile comisiei.
Este legitim ca autoritatile sa ia masuri de interventie. Extinderea numarului de beneficiari pentru pachetul consumatorilor vulnerabili si compensarea suplimentara a facturilor pentru gospodarii, in perioada sezonului rece, sunt masuri binevenite.
Federatia ACUE considera ca masurile suplimentare trebuie sa fie tintite si puse in aplicare in asa fel incat sa nu inrautateasca mediul de investitii, functionarea pietei si siguranta in aprovizionare. Orice actiune de interventie trebuie sa:
- se realizeze in mod echitabil pentru toti participantii la piata si sa nu creeze dezechilibre majore, mai exact acumularea sau ingreunarea recuperarii pierderilor la nivelul furnizorilor. Dispunerea de masuri care vizeaza strict furnizorii este disproportionata fata de rolul acestora pe lantul valoric,
- fie tintite si pusea in aplicare in asa fel incat sa nu inrautateasca functionarea pietei si siguranta in aprovizionare. Furnizorii platesc in avans energia ce urmeaza sa fie furnizata clientilor. Intr-un context marcat de cresterile accelerate ale preturilor de achizitie, facturile reflecta evolutia acestor costuri. Blocarea furnizorilor de a-si recupera costul real cu achizitia ar pune companiile de furnizare in situatia de a inregistra pierderi si de a nu mai putea asigura sursele de finantare necesare achizitiei de energie,
- aiba drept scop protejarea drepturilor consumatorilor si nu schimbarea cadrului de reglementare, ceea ce ar putea duce la o discriminare privind drepturile si obligatiile jucatorilor de pe piata de energie.
O interventie publica in formarea preturilor la furnizori este de natura a periclita echilibrul intregului sistem energetic. Instituirea unor masuri precum blocarea reflectarii costurilor de achizitie a energiei in preturile finale va pune companiile de furnizare in imposibilitatea de a sustine financiar costurile cu achizitia energiei. Efectul predictibil al unei astfel de masuri este amanarea sau incetarea platilor catre producatori, transportatori si distribuitori si, implicit, falimentul furnizorilor. O astfel de situatie ar genera perturbari majore in intregul sector energetic, iar falimentul inerent al unor companii de furnizare va atrage dupa sine cresteri si mai mari de preturi la consumatoii finali, carora li se vor aplica preturile practicate de Furnizorii de Ultima Instanta (FUI), adica cel mai mare pret din piata.
Din aceste considerente, Federatia ACUE atrage atentia ca orice interventie care poate duce la punerea in pericol a stabilitatii financiare a furnizorilor poate avea consecinte critice, generand dezechilibre majore pe piata angro, o presiune si mai mare pe preturile la consumatorul final, pierderea unor locuri de munca si, implicit, mai putine venituri la bugetul de stat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter