Steven Borncamp (42 de ani)
Functia/Firma: fondator si presedinte al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi; presedinte al Build Green Central Eastern Europe;
Experienta profesionala: 18 ani in domeniul cladirilor eficiente energetic.
Romania Green Building (RoGBC), prin intermediul companiilor membre, in calitate de dezvoltatori sau parteneri - cheie, a certificat pe plan intern opt imobile, acestea detinand in prezent statutul de «cladiri verzi». De asemenea, alte 19 cladiri sunt in faza de certificare si se poarta discutii cu mai mult de 30 de investitori pentru realizarea altor constructii de acest tip. Cel mai des certificate sunt imobilele de birouri, diferenta fiind constituita de cladiri cu destinatie comerciala, centre sanitare, unitati rezidentiale, fabrici si hoteluri.
-Ce inseamna o constructie sustenabila din categoria «cladirilor verzi»?
-In termeni generali, o «cladire verde» reprezinta o constructie ce este proiectata, construita si exploatata astfel incat sa contribuie la reducerea consumului de resurse fosile si a impactului asupra planetei, asigurand in acelasi timp utilizatorilor un mediu de viata benefic si confortabil. Cea mai mare parte a acestui tip de constructii sunt caracterizate printr-o reducere a consumului de energie de cel putin 30%. Avantajele utilizarii unei cantitati reduse de energie sunt mai ales de natura financiara, dar, in acelasi timp, au influenta asupra sanatatii ocupantilor cladirilor.
-Cum se implica activ RoGBC in demersul de promovare a conceptului de case pasive/active?
-In prezent, promovam in mod activ mijloacele internationale de evaluare din domeniul «cladirilor verzi» (standardele LEED, BREEAM si DGNB), precum si multe dintre conceptele importante ale procesul de constructie a unui imobil de acest tip. De asemenea, am dezvoltat un grup de lucru pentru demersuri legislative ce are ca scop promovarea politicilor si a intereselor din domeniul constructiilor verzi. Totodata lucram pentru a coordona obiectivele strategice in ceea ce priveste acest tip de constructii la nivel mondial. In acelasi timp, suntem implicati in numeroase programe de profil. Dintre acestea, am putea mentiona: participarea la un proiect care are ca scop extinderea actiunii de reabilitare a locuintelor, in special pentru locatarii cu venituri mici, derulat impreuna cu Ministerul Dezvoltarii si Turismului, Ministerul Mediului si Padurilor si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Romania; parteneriatul activ in cadrul comisiei care se ocupa cu eco-etichetarea cladirilor din cadrul Comisiei Europene sau prezenta la simpozioanele organizate de guvern sau in beneficiul acestuia. De asemenea, sustinem implementarea procesului de audit (in colaborare cu reprezentantii Executivului, ai Asociatiei Auditorilor Energetici, Asociatiei Inginerilor de Instalatii si ai Asociatiei Romane de Facility Management - ROFMA si, pana acum, am avut succes in ceea ce priveste promovarea Certificatelor de Performanta Energetica, prezentand stimulentele aferente acestora, cum ar fi „Creditele Verzi”. Organizatia noastra asigura, in acelasi timp, atestarea „Romania Green Building Professional”, ce asigura recunoasterea faptului ca detinatorul acesteia a fost instruit in domeniul conceptelor de baza necesare pentru a contribui la livrarea cu succes a unui proiect de constructie «verde».
-Este pregatita piata nationala sa accepte ideea constructiei pe scara larga de cladiri verzi?
-Consideram ca va fi o surpriza foarte placuta - atat pentru beneficiarii finali, cat si pentru comunitatea internationala - modul extrem de rapid in care conceptul de «cladiri verzi» se va extinde in Romania. Exista o mare disponibilitate in acest sens, fundamentata pe o puternica schimbare de practici pentru a construi cladiri mai bune, la costuri scazute si la care se integreaza tehnologii care inglobeaza experienta altor piete externe.