RO EN
Košík je prázdný

ROMEPS: Webinarii saptamanale pe tema sectorului de constructii post-Covid-19

Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) a initiat, incepand din 21 mai, o serie de webinarii saptamanale care se adreseaza atat profesionistilor din constructii, cat si beneficiarilor finali. Ideile si conceptele analizate si explicate se refera deopotriva la necesitatea repornirii la capacitate maxima a constructiilor, dar si la nevoia continuarii investitiilor, in special dupa criza Covid-19, cu atat mai mult cu cat sectorul constructiilor se afla in centrul relansarii economice.
 
Prima editie i-a avut ca invitati pe Vlad Voiculescu, co-fondator MagicCamp, si Madalin Enache, inginer si general manager Promet Cons, fiind gazduita de directorul executiv ROMEPS, Mihail Catalin Stefan.
In cadrul dezbaterii, Vlad Voiculescu a vorbit despre toate proiectele “Magic”, de la principiul initial pana la transformarea lor in realitatea de astazi: "Totul a pornit de la o idee care vine de peste ocean, de la Paul Newman, care a fondat prima tabara pentru copiii bolnavi de cancer, extinsa mai apoi intr-o retea globala, denumita Serious Fun. Asta fac si taberele Magic Camp - iau in serios distractia, incepand cu 2014 si pentru mult timp de acum incolo. Extinderea noastra a fost una continua si progresiva, pornind de la nevoile acestor copii: de la proiectul Magic Box, pana la Magic Home, care inseamna, astazi, mai bine de 20 de case, in orasele mari din Romania, dar si la Viena si Chisinau".
Magic Home este un proiect in care ROMEPS a fost onorat sa fie implicat, participand cu toata deschiderea si entuziasmul pe care fondatorii Magic, impreuna cu intreaga echipa, le inspira si le transmit prin generozitatea si energia lor. 
 
Prezent in cadrul aceleiasi intalniri, inginerul Madalin Enache, project managerul Magic Home Fundeni, a analizat lucrarile de constructie din punct de vedere tehnic, ca model de buna executie: "Dupa 9 luni in care am asteptat autorizatia ISU, sprijinul ROMEPS a venit exact atunci cand era mai mare nevoie. Aveam multe elemente care nu corespundeau pe fatada, iar contributia voastra a venit, in special, prin prisma proiectului, datorita cerintelor ISU, care ne obligau sa asiguram un termosistem cu clasa de reactie la foc. In ceea ce priveste standardul de casa pasiva pe care constructia il atinge, acest lucru a devenit posibil datorita faptului ca fatadele au fost placate cu EPS de 15 cm, desi, pe alocuri, casa este placata si cu polistiren expandat de 20 cm. Consumurile energetice sunt reduse atat iarna, cat si in aceasta perioada, iar vara, datorita faptului ca avem un termosistem cu o grosime nemaiantalnita, desi una de dorit, se asigura confortul necesar locuirii".
Referindu-se la perioada pe care Romania o traverseaza si la contextul economic actual, invitatii ROMEPS au vorbit si despre necesitatea eficientizarii energetice la nivelul tarii noastre. Astfel, Vlad Voiculescu considera ca este un subiect care trebuie sa fie “sus, pe agenda tuturor, de la simplii cetateni, care se gandesc cum sa isi eficientizeze cheltuielile, intr-o perioada in care veniturile vor scadea, daca nu au scazut deja, pana la nivel politic, al autoritatilor publice, nationale si locale. Si asta din doua perspective: pe de o parte, perspectiva costului si pe de alta parte din perspectiva mediului inconjurator. Pentru ca cea mai ieftina energie nu este energia verde, ci este energia pe care nu o mai consumi. Sa investesti in termoizolare insemana sa iti reduci consumul de energie termica. Si pentru orice cladire am face un calcul, acesta arata ca in cativa ani iti recuperezi investitia. Si sunt putine investitii pe lumea asta pe care le putem recupera in atat de scurt timp. Investitia in izolarea casei parintesti de la Branesti, pe care am realizat-o acum 15 ani, am recuperat-o in 6-7 ani. Iar diferenta la facturi s-a vazut imediat. Am facut termoizolarea inca de la inceput, am investit cu cap si ne bucuram in continuare de confortul pe care il ofera".
 
Din perspectiva inginerului constructor, Madalin Enache considera ca "fabrica aceasta, numita constructii, nu ai cum sa o opresti", indiferent de provocarile aparute de-a lungul timpului, raportandu-ne inclusiv la aceasta perioada. "Nu poti spune STOP, astazi ne oprim. Meseria mi-a demonstrat de-a lungul timpului ca teoria pe care am dezvoltat-o este una corecta: in general, noi proiectam o casa pentru o exploatare de 50 de ani. Ce facem daca o termoizolam? Reducem costuri. Investitia in termoizolare ar trebui sa devina o prioritate pentru constructori intrucat confortul general al unei case este dat de o anvelopare cu un sistem complet si complex. Mentenanta se reduce semnificativ. ROMEPS garanteaza produse de o anumita calitate. O data prin certificatul de calitate de la producator, iar mai apoi prin declaratia de performanta. Renovarile si reabilitarile de locuinte vechi au demonstrat rezistenta in timp a polistirenului expandat. Totul se reduce la respectarea unor timpi de punere in opera a materialelor, a unor timpi de aplicare. Iar fiecare 2cm - 3cm de polistiren expandat in plus conteaza pentru ca, in 5 - 6 ani, recuperarea costurilor de termoizolare este una certa".
  
Webinarul ROMEPS “Business Ergonomics” va avea loc saptamanal, in fiecare joi, cu invitati atat din mediul privat, cat si din mediul public.
"Ne dorim sa asiguram platforma de comunicare, conexiunea dintre mediul privat si factorii decizionali de la nivelul autoritatilor competente. Intalnirea de saptamana trecuta a fost una extrem de interesanta si de mobilizatoare pentru noi, atat din punct de vedere al invitatilor, cat si al feedback-ului pe care l-am primit ulterior. Simtim nevoia autentica a antreprenorilor, in special din domeniul constructiilor, de a receptiona informatii din piata si de a comunica eficient cu autoritatile, astfel incat repornirea economiei sa fie una de profunzime. Iar reconstructia Romaniei dupa perioada pandemiei inseamna, inainte de toate, planuri si strategii bine definite. ROMEPS ramane alaturi de parteneri, asigurandu-i in continuare de profesionalism si implicare. Pentru ca depinde de noi toti, de solidaritatea si unitatea noastra, sa punem din nou Romania in miscare", a declarat Mihail Catalin Stefan, directorul executiv al ROMEPS.
 
Urmatorul eveniment va avea loc astazi, 28 mai 2020, de la orele 14.00.
 
Pentru a urmari in intregime dezbaterea si pentru a ramane conectati la viitoarele intalniri demarcate de ROMEPS, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter