RO EN
Košík je prázdný

ONU: Ziua Mondiala a Apei 2023 - Fii schimbarea pe care ti-ai dori sa o vezi in lume

In data de 22 martie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei, manifestare ce contribuie la sensibilizarea populatiei, inspirand organizarea unor actiuni de combatere a crizei apei si a salubritatii. Evenimentul este deja traditional, fiind organizat sub egida ONU, coordonat de UN-Water si condus de unul sau mai multi membri si parteneri UN-Water cu un mandat specific. Mesajul din acest an este: "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume! Fiecare picatura conteaza!", motivand, astfel, populatia sa ia masurile necesare in aceasta privinta.
"Mesajul de mai sus este propus de UN-Water intregii comunitati (organizationale, stiintifice, populatiei, dar si institutiilor guvernamentale din lumea intreaga) cu prilejul Zilei Mondiale a Apei 2023. Acesta vizeaza promovarea dezbaterilor si a informatiilor legate de criza apei si a salubritatii, precum si atitudinea, solutiile pe care trebuie sa le gasim si sa le adoptam pentru a preveni, dupa caz, atenua efectele pe care aceasta le genereaza in special asupra popoarelor mai putin dezvoltate, fie prin insuficienta si lipsa accesului la servicii publice, fie printr-o calitate precara a apei, aflata inclusiv sub presiunea factorilor de poluare", au precizat reprezentantii Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR).
 
Prin intermediul site-ului dedicat Zilei Mondiale a Apei, ONU prezinta criza mondiala a apei si a salubritatii si trage un semnal de alarma referitor la faptul ca:
• in ultimele decenii au disparut aproape jumatate din zonele umede din preajma comunitatilor, fapt care sporeste riscul de inundatii;
• agricultura si industria din zona ar prelua peste 80% din disponibilul de apa;
• din cauza schimbarilor climatice, seceta ar afecta din ce in ce mai mult resursele de apa si aprovizionarea cu alimente. Inundatiile ar pune in pericol instalatiile de apa si de salubrizare, contaminand resursele de apa;
• este putin probabila existenta unui acord de cooperare intre comunitatea respectiva si cele invecinate privind partajarea consumului si protectia apei;
• cei mai saraci si mai vulnerabili membri ai comunitatii, afectati in mod disproportionat de criza, ar avea cel mai mult de luptat pentru a atrage atentia autoritatilor sa-si imbunatateasca serviciile de alimentare cu apa si salubritate.
 
 
Mesajul din acest an porneste de la o veche poveste a populatiei Quechua, din Peru, despre o pasare-colibri care incearca sa stinga un urias incendiu de padure ducand in cioc cateva picaturi de apa. Atunci cand aceasta este intrebata cum crede ca poate stinge incendiul din padure, aceasta ii raspunde: "Eu imi fac partea mea. Fiecare picatura conteaza!". Campania declansata de Un-Water ii incurajeaza astfel pe oameni sa fie ca pasarea colibri, adica sa faca tot ce sta in propriile puteri pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei si a salubritatii.
"Dupa cum bine stiti, in anul 2015, omenirea s-a angajat sa respecte obiectivul de dezvoltare durabila (ODD) 6 ca parte a Agendei 2030 – asumandu-si astfel promisiunea ca, pana in anul 2030, fiecare dintre noi sa beneficieze de o apa de buna calitate si de servicii de salubritate in conditii de siguranta. Comunitatea mondiala constata, insa, cu ingrijorare ca ne aflam departe de realizarea acestui obiectiv. Miliarde de oameni si comunitati nu pot sa se dezvolte, intrucat nu sunt inca indeplinite drepturile tuturor celor care trebuie sa aiba acces la apa si salubritate. Noua agenda, respectiv aceea de a schimba modul in care utilizam, consumam si gospodarim apa in viata voastra de zi cu zi reprezinta angajamentul pe care fiecare dintre noi si-l poate lua pentru a proteja resursa de apa din punct de vedere calitativ si cantitativ. Acesta se adauga celor la scara mai larga asumate de guverne, intreprinderi, organizatii, institutii si asociatii care vor constitui Agenda de actiune privind apa ce va fi lansata in cadrul Conferintei privind apa organizate de ONU, la New York, intre 22-24 martie 2023 din - primul eveniment de acest gen din ultimii aproape 50 de ani", au adaugat reprezentantii ANAR.
 
"Cred ca suntem pe drumul cel bun, chiar daca Romania are restante in ceea ce priveste accesul cetatenilor la reteaua de apa potabila si canalizare. Accesul fiecaruia dintre noi la utilitatile de baza este strans legat de nivelul de dezvoltare economica al unei societati. Pentru a dezvolta comunitatile locale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor are la dispozitie sume consistente, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, pentru in investitii in managementul apei. Primariile au la dispozitie, pe langa programele pe care le ministerul le deruleaza in fiecare an, prin Administratia Fondului pentru Mediu, si aceste fonduri acordate Romaniei prin mecanismul de redresare si rezilienta. Sunt circa 29,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru proiectele din PNRR, iar in ceea ce priveste managementul apei, bugetul total alocat Componentei C1 - Managementul apei din PNRR este de 1,462 miliarde euro. De asemenea, pentru populatia cu venituri mici, exista, prin PNRR, fonduri pentru conectarea la retelele de alimentare cu apa si canalizare existente. Programul «Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apa si de canalizare» are un buget de 168 milioane de euro si este derulat de AFM. Peste 88.000 de gospodarii vor fi conectate la sistemele de apa uzata existente.
Tot prin PNRR, exista un buget de aproximativ un miliard de euro pentru a sustine investitii in managementul apei, atat in comunitatile mai mici de 2000 de locuitori echivalenti, cat si comunitatile mai mari de 2.000 de locuitori echivalenti. Vorbim de investitii in extinderea sistemelor de apa si canalizare in aglomerari mai mari de 2.000 de locuitori echivalenti si colectarea apelor uzate in aglomerari mai mici de 2 000 de locuitori echivalenti. Ca urmare a investitiilor aferente, un total de 1.600 km de retele de distributie a apei si cel putin 2.500 km de retele de canalizare vor fi construite si operationalizate in aglomerari cu peste 2.000 de locuitori echivalenti (l.e), si un total de cel putin 12.900 de sisteme individuale sau alte sisteme corespunzatoare si cel putin 400 km de retele de canalizare in total vor fi construite si operationalizate in aglomerarile mai mici de 2.000 de locuitori echivalenti, pana in trimestrul doi din 2026", a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
 
"Multi dintre noi nu suntem, din pacate, constienti cat de vulnerabila este resursa de apa si nici de riscurile la care aceasta este expusa, de la poluari accidentale, la fenomene extreme, asa cum sunt seceta sau inundatiile. Evenimentele hidrologice din ultima perioada, atat din Romania, cat si din Europa ar trebui sa constientizam ca apa nu este o resursa inepuizabila. (…) Urbanizarea excesiva, dar si neglijenta noastra fata de natura au deteriorat comuniunea care exista inainte intre om si mediul inconjurator. Consecinta? Schimbarile climatice, fenomene reale, naturale la care fiecare dintre noi, dar si natiunile in ansamblu trebuie sa gaseasca solutii imediate pentru a se adapta. Aici intervine in mod evident si rolul nostru, al specialistilor din Apele Romane, care gospodaresc aceasta resursa fara de care nu ar putea exista viata pe pamant. Din acest punct de vedere si nu numai, rolul nostru si al activitatii noastre a fost si este unul cheie pentru dezvoltarea durabila, dar si pentru cresterea standardului de viata. Pentru ca o apa bine gospodarita se intoarce in comunitate sub forma de plusvaloare si contribuie la refacerea relatiei dintre viata si sanatate, dintre evolutie si dezvoltarea unei natiuni. In acelasi timp, responsabilizeaza generatiile viitoare sa accelereze schimbarea prin acele solutii, sub forma de politici publice adecvate, care sa redea comunitatilor care au nevoie accesul la apa, la o apa de mai buna calitate. De aceea, intr-o zi atat de importanta (n.r. Ziua Mondiala a Apei), incercam prin varietatea actiunilor si mesajelor pe care le transmitem sa ajungem la cat mai multi oameni", este mesajul transmis de Sorin Lucaci, directorul genetal al ANAR.
 
"In acest an, Asociatia Romana a Apei va sarbatori Ziua Mondiala a Apei printr-un eveniment online special. Impreuna cu Departamentul de Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei si Institutul pentru Cercetari in Economie Circulara si Mediu «Ernest Lupan», am pregatit un side-event online Bucuresti - New York - Sydney, care va avea loc pe 22 martie 2023, intre orele 15:00 si 17:00 (ora Bucurestiului). Va invitam sa va alaturati noua la acest eveniment si sa discutam impreuna despre provocarile si oportunitatile din domeniul apei si canalizarii si despre solutiile inovatoare pentru un management durabil al resurselor de apa", a declarat dr. ing. Ilie Vlaicu, presedintele Asociatiei Romane a Apei (ARA).
 
Pentru informatii suplimentare, click aici! 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter