RO EN
Košík je prázdný

MIPE a premiat 14 proiecte de succes realizate din fonduri europene

Ministerul Investitiilor si Proiectelor europene a premiat 14 proiecte de succes finantate prin programele operationale aferente perioadei de programare 2014 - 2020 in cadrul Galei ”Romania modernizata cu fonduri europene”. La eveniment au participat ministrul Marcel Bolos, secretarul de stat Andreea Anamaria Naggar, reprezentanti ai Autoritatilor de Management ale programelor operationale si reprezentanti ai organizatiilor si institutiilor beneficiare ale finantarilor.
”Premiem astazi lista de onoare a proiectelor finantate prin programele operationale, pe care le consideram reprezentative pentru a ilustra potentialul de dezvoltare pe care fondurile europene il aduc Romaniei. In acest moment, avem peste 23.000 de proiecte in derulare, diversificate din punctul de vedere al continutului, cu un impact major pentru tara: atat investitii in infrastructura asteptate de toti romanii, cat si proiecte sociale care vin in sprijinul categoriilor vulnerabile. De altfel, chiar in aceasta perioada pregatim inca o masura de sprijin asteptata de milioane de romani: mecanismul de compensare a pretului la energie. Pentru perioada 2021-2027 dispunem de un buget de 43 de miliarde de euro prin Politica de coeziune, iar obiectivul nostru este sa avem deja apelurile pregatite inca de la debutul perioadei. De asemenea, vom continua simplificarea si debirocratizarea accesului la banii europeni, tocmai pentru a multiplica proiectele de succes precum cele pe care le premiem astazi”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Proiectele premiate in cadrul Galei, in valoare totala de peste 1,4 miliarde de euro, au fost selectate de Autoritatile de Management si vizeaza domenii esentiale pentru dezvoltarea Romaniei precum infrastructura de transport, gaze, apa si apa uzata, infrastructura de sanatate, digitalizare, modernizarea serviciilor publice, conservarea patrimoniului cultural, combaterea saraciei si masuri integrate destinate categoriilor vulnerabile. Video-urile de prezentare pentru proiecte sunt disponibile aici.
„Avem ocazia sa premiem, in cursul evenimentului de astazi, proiecte care au adus valoare in viata oamenilor si a comunitatilor si vreau sa ii felicit pe beneficiarii acestor finantari pentru modul in care au stiut sa foloseasca oportunitatile oferite de banii europeni pentru a crea povesti de succes. Ne-am propus sa oferim beneficiarilor predictibilitate in ceea ce priveste apelurile de proiecte si sa ii sprijinim in continuare prin echipele autoritatilor de management pentru a dezvolta proiecte valoroase”, a declarat secretarul de stat Andreea Anamaria Naggar.
Premiile de astazi au fost acordate pentru:
Proiecte in domeniul infrastructurii
- Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Galati, in perioada 2014 - 2020, proiect in valoare totala de 889.975.308,58 lei finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare, prin care sunt finantate investitii in reabilitarea si extinderea retelelor de alimentare cu apa si de canalizare in 22 de unitati administrativ-teritoriale din judetul Galati.
- Drum Expres Craiova - Pitesti, proiect in valoare totala de 933.925.482,39 lei, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare, care va asigura interconectarea regiunii de sud-vest a tarii cu reteaua TEN‑T centrala prin asigurarea legaturii la Axa Prioritara 7 - Coridorul Rin - Dunare, reprezentata de autostrada Nadlac - Sibiu - Pitesti - Constanta, cat si prin conexiunea la autostrada Sudului Bucuresti - Alexandria - Craiova, parte a TEN‑T centrale pe teritoriul Romaniei.
- Dezvoltari ale Sistemului national de transport al gazelor naturale in zona de Nord-Est a Romaniei in scopul imbunatatirii aprovizionarii cu gaze naturale a zonei precum si a asigurarii capacitatilor de transport spre Republica Moldova, proiect in valoare totala de 659.379.116,85 lei finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare, prin realizarea unor investitii in 31 localitati din judetele Bacau, Neamt si Iasi menite sa asigure un flux constant de gaze spre consumatorii din zona de Nord-Est a Romaniei, creandu-se astfel posibilitatea livrarii unor cantitati de gaze suplimentare celor actuale, care pot contribui la dezvoltarea zonei din punct de vedere economic si social.
- Cresterea capacitatii de gestionare a crizei cauzata de virusul COVID - 19 prin dotarea cu aparatura medicala a Spitalului orasenesc Mioveni, proiect in valoare totala de 23.798.474,57 lei finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare prin investitii in dotarea laboratorului de radiologie, imagistica medicala si de analize medicale, dar si a CPU pentru afectiuni complexe cu abordare pluridisciplinara.
 
Proiecte destinate categoriilor vulnerabile
- Integrarea - solutie a modernizarii comunitatii (Drumul spre normalitate continua la Finteusu Mic), proiect finantat prin Programul Operational Capital Uman, in valoare de totala de 24.304.193,98 lei derulat de Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC si dedicat incluziunii sociale, cresterii capacitatii de ocupare si reducerii riscului de saracie a grupului tinta format din 552 de persoane din comunitatea Finteusu Mic (judetul Maramures).
- Reducerea saraciei prin activitati integrate in comunitatile marginalizate (comuna Hiliseu- Horia, judetul Botosani), proiect finantat prin Programul Operational Capital Uman, in valoare totala de 16.736.640,96 lei din care au fost finantate masuri integrate de ocupare, locuire, educatie, formare profesionala si asistenta sociala pentru facilitarea incluziunii sociale a membrilor comunitatilor marginalizate (non-roma) si combaterea saraciei in randul acestora.
- Schimba-ti viitorul! Dezvoltarea sociala si economica a persoanelor defavorizate din zona de nord a Municipiului Campulung (judetul Arges), proiect finantat prin Programul Operational Capital Uman, in valoare totala de 18.867.983,53 lei, prin care au fost implementate masuri integrate in domeniul educatiei, ocuparii, serviciilor sociale/medicale/medico-sociale, al imbunatatirii conditiilor de locuit si in domeniul acordarii de asistenta juridica pentru reglementari de acte pentru cele 565 de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din comunitatea marginalizata (non roma) din zona municipiului Campulung.
- Start-up, Stand-up!, proiect in valoare totala de 8,779,734.68 lei finantat prin Programul Operational Capital Uman are drept obiectiv incurajarea antreprenoriatului in zona urbana si a ocuparii pe cont propriu in Regiunea de Vest prin informarea a min. 3000 de persoane in zonele urbane din regiunea Vest cu privire la oportunitatile existente in domeniul antreprenoriatului, dezvoltarea unui program formare antreprenoriala pentru min. 300 de persoane care intentioneaza sa infiinteze o afacere nonagricola in mediul urban si sustinerea a min. 36 de initiative antreprenoriale nonagricole.
Proiecte pentru dezvoltarea serviciilor publice
- Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civila, proiect in valoare totala de 155.964.263,64 lei finantat prin Programul Operational Competitivitate care are drept obiectiv Informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru inregistrarea si eliberarea efectiva a documentelor de stare civila, precum si implementarea suportului necesar dezvoltarii si accesarii serviciilor electronice ce au la baza informatii primare de stare civila.
Consolidarea capacitatii institutionale a Oficiului National al Registrului Comertului, a sistemului registrului comertului si a sistemului de publicitate legala, proiect in valoare totala de 31.794.963,25 lei, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa, ce presupune implementarea unui sistem eficient si performant pentru cresterea calitatii serviciilor furnizate, imbunatatirea accesului la justitie, sporirea transparentei, eticii si integritatii la nivelul sistemului judiciar.
Proiecte in cercetare - dezvoltare
- Sisteme de Simulare a Realitatii Virtuale si Testare componente fizice in Mediu Simulat Virtual - instrument de inalta tehnologie utilizat in dezvoltarea noilor modele de vehicule - (SSRV-TMSV), proiect in valoare totala de 19 467 424,71 lei finantat prin Programul Operational Competitivitate care presupune modernizarea departamentelor de cercetare-dezvoltare existente ale companiei Renault Technologie Roumanie si dotarea acestora cu echipamente si instrumente de cercetare in scopul obtinerii de produse inovative in sectorul de automobile, cu valoare adaugata mare, competitive atat pe piata nationala cat si cea internationala.
 
Proiecte pentru valorificarea patrimoniului cultural
- E‑Cultura: Biblioteca Digitala a Romaniei, proiect finantat prin Programul Operational Competitivitate, in valoare totala de 53.242.265,32 lei care are drept obiectiv digitalizarea patrimoniului cultural al Romaniei, facand posibila astfel conservarea operelor culturale nationale, asigurand accesul la registrele digitale cu elemente de patrimoniu, contribuind la sporirea gradului de informare al cetatenilor cu privire la mostenirea culturala romaneasca si sprijinind valorificarea comerciala a acestuia.
- Restaurarea Casei Darvas - La Roche din Oradea in vederea valorificarii patrimoniului cultural secession, proiect finantat prin Programul Operational Regional, in valoare totala de 9,215,115.03 lei prin care se urmareste restaurarea unui monument istoric de importanta locala, valorificarea patrimoniului cultural in stil Secession si a identitatii culturale pentru impulsionarea dezvoltarii turistice a municipiului Oradea.
Asistenta tehnica in procesul de pregatire a proiectelor
- Asistenta pentru AM POIM in procesul de pregatire a proiectelor pentru asigurarea respectarii prevederilor directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatice si a directivei 79/409/CEE privind conservarea pasarilor salbatice, proiect finantat prin Programul Operational Asistenta Tehnica, in valoare totala de 1.486.886,04 lei presupune sprijinirea Autoritatii de Management a Programului Operational Infrastructura Mare si a beneficiarilor in ceea ce priveste evaluarea impactului potential al proiectelor asupra siturilor NATURA 2000 cu accent asupra obiectivelor de conservare generale si specifice.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter