RO EN
Košík je prázdný

EURO-CONSTRUCTII: Cladirile nZEB - sanse reale de implementare in Romania

Specialistul in problematica protectiei la foc a cladirilor, arh. Horia Mihai Nicolescu, vicepresedinte al ASI si presedinte al APROCOR, revine inca o data ca speaker la Conferinta Internationala despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2018 (eveniment aflat la editia a saptea, ale carui lucrari au fost programate sa se deruleze in sala Atlas a Radisson Blu Hotel - Bucuresti, la data de 15 mai a.c.), pentru a prezenta un subiect de stricta actualitate, intitulat „Cladirile nZEB - sanse reale de implementare a conceptului in Romania; siguranta la foc”.
„Pentru ca o cladire sa poate fi catalogata de catre Passivhaus Institut din Darmstadt - Germania drept «casa pasiva», necesarul sau de energie termica destinata incalzirii spatiului de locuit trebuie sa fie mai mic de 15 kWh/mp/an (aceasta cifra corespunde arderii a mai putin de 1,5 litri de benzina/mp/an). In acest fel, necesarul de energie pentru incalzirea unei case pasive este de circa zece ori mai mic decat in cazul unei case conventionale, proiectate conform standardului german din 1995 privitor la izolatia termica a cladirilor. Exista, desigur, sanse reale de implementare a constructiei cladirilor cu un consum energetic apropiat de zero in Romania, mai ales daca se tine cont si de presiunea externa a Uniunii Europene. Astfel, incepand cu anul 2019, toate cladirile noi detinute de autoritatile publice in UE trebuie sa se includa in cladiri nZEB (nZEB sunt imobile foarte performante energetic - nearly Zero Energy Building). Directiva europeana defineste cladirile nZEB ca fiind cladiri cu performanta energetica ridicata, la care acest necesar de energie (redus sau aproape egal cu zero) ar trebui sa fie acoperit in mare masura din surse regenerabile, inclusiv din energie produsa la fata locului sau in apropiere. Totodata, potrivit directivei, pana la sfarsitul anului 2020, toate cladirile noi din UE trebuie sa fie cladiri nZEB, iar in Franta noul regulament RT 2012 impune chiar de pe acum performante similare celor cerute pe plan european din 2020! Revizuirea Directivei privind Performanta Energetica a Cladirilor (EPBD) a introdus deci, la articolul 9, cladirile cu un consum de energie aproape de zero (nZEB), iar cerinta respectiva trebuie pusa in aplicare incepand cu 2019 la cladirile publice si din 2021 la toate cladirile nou-construite. Din pacate, in Romania se considera ca toate argumentele directivei sunt criterii «idealist-teoretice» (calitatea vietii, mediu, aspecte sociale etc.), aplicabile intr-o tara in care economia de piata functioneaza «ca la carte», iar populatia a ajuns deja la un grad de educatie in care beneficiile pe termen lung ale societatii sunt mai importante decat beneficiile personale pe termen scurt”, a declarat arh. Horia Mihai Nicolescu, referindu-se la subiectul ce va fi prezentat in cadrul EURO-Constructii 2018.
Astfel, cu prilejul sesiunii speciale a lucrarilor conferintei, specialistul va reliefa celor prezenti diverse solutii, cum este si cea a asociatiei romane pentru promovarea constructiilor de locuinte cu tehnologii rapide de executie APROCOR, ca etapa intermediara de trecere catre casele nZEB, pasive, cu aport pozitiv de energie etc. Pentru informatii suplimentare si inscrieri, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter