RO EN
Košík je prázdný

eDevize: Planul Marshall. Ce inseamna pentru piata constructiilor din Romania?

Miercuri, 3 iunie, incepand cu ora 10:00, eDevize organizeaza conferinta online „Constructiile, o bransa unita impotriva Covid”, un eveniment la care invitatii companiei vor aborda din unghiuri diferite problemele, perspectivele si posibilele solutii din piata constructiilor.
 
"De cand a inceput criza de Covid-19, in toata Europa se vorbeste despre investitii ca sa salvam economia si despre planuri Marshall. Pana la urma care e treaba cu planul asta Marshall? Planul Marshall a fost pus in aplicare de SUA pentru a ajuta la refacerea Europei. Practic, dupa al Doilea Razboi Mondial, intr-o Europa distrusa incepuse razboiul de influenta intre URSS si SUA. Astfel, SUA a promis ca o sa investeasca in Europa 20 mld. de dolari (o suma enorma pentru vremurile acelea),cat timp fondurile se vor folosi colaborativ de catre statele europene.
Sistemul era unul simplu!
Statele europene cumparau din SUA marfuri platind in monedele lor nationale (care erau extrem de depreciate dupa razboi) iar companiile din SUA erau platite la nivelul real al marfurilor in dolari din fondurile alocate planului Marshall. Din pacate doar statele vest europene au beneficiat de aceste fonduri, statele din estul Europei neavand posibilitatea sa participe din cauza contextului politic.
Practic, planul Marshall a reusit sa faca 3 lucruri importante:
  • tarile europene au fost „obligate” sa coopereze atat din punct de vedere economic, cat si politic;
  • tarile europene au putut sa achizitioneze bunuri platind cu o moneda devalorizata (pentru Germania de Vest fiind o adevarata gura de oxigen, inclusiv pentru achizitia de alimente);
  • a strans legatura dintre statele din vestul Europei si SUA.
Acum, tinand cont ca majoritatea specialistilor spun ca ne va lovi o criza economica acerba, vor reusi Franta si Germania sa preia rolul SUA de dupa al Doilea Razboi Mondial?
 
Celelalte state Europene ce parere au despre asta?
Daca ar fi sa ne gandim la cum a evoluat vestul Europei fata de estul Europei dupa al Doilea Razboi Mondial am putea spune ca un astfel de plan ar putea ajuta semnificativ estul Europei dar si statele lovite puternic de criza, precum Italia, Spania.
Celelalte state Europene vor fi de acord cu masuri cum ar fi indatorarea statelor din UE individual, dar plata datoriei la comun, doar daca efectele asupra contribuabililor din tarile lor vor fi cat mai mici. Primele exemple din zona opozitiei sunt Olanda si Austria.
Miza in Europa de Est este esentiala atat pentru Franta, cat si pentru Germania si nu doar pentru ca UE este mai puternica economic decat ar fi statele din UE separat, ci si prin faptul ca oprirea liberei circulatii a marfurilor si oamenilor dinspre Est si Vest ar insemna un dezastru economic si social.
 
Industria constructiilor din Romania, printre principalii beneficiari
Acum, ca am facut un scurt periplu prin ce inseamna din punct de vedere politic situatia din Europa, hai sa vedem ce facem cu constructiile din Romania.
 
Daca se reuseste implementarea unui plan Marshall in Europa acum, Romania si mai ales industria constructiilor ar putea fi printre principalii beneficiari. De ce?
In primul rand, pentru ca in Romania infrastructura este la pamant, asa ca este un spatiu mare de investit. Da, ar fi ideal ca aceste investitii sa se faca cumparand marfuri din Romania si avand ca principali contractori companii romanesti. Daca nu se va intampla, ar fi de inteles, in contextul in care banii vin dinspre Vest, iar economiile din Germania si Franta au si ele nevoie de crestere si o pot obtine prin cresterea exporturilor in statele cu o situatie mai proasta economic.
Practic, vor exista investitii de facut in Romania si ar fi bine sa fim pregatiti pentru ele si sa incercam sa pastram din forta de munca revenita in tara, ca macar sa nu fim nevoiti sa subcontractam multi muncitori romani angajati la firme din vest.
In al doilea rand, am putea sa investim si in industrie si in agricultura; astfel incat sa crestem valoarea produselor romanesti.
Imi amintesc cu cata mandrie auzeam in jurul meu ca Romania este granarul Europei, in perioada in care eram copil. Din pacate, in continuare suntem, exportam aproximativ 70% din granele pe care le producem. Eu m-as fi bucurat sa fim „porcarul” Europei, deoarece carnea de porc are un lant de valoare adaugata mult mai mare.
 
Aceasta criza a reusit sa faca ceva care era de neinchipuit acum 3 luni, sa stranga din nou comunitatile, sa le aminteasca oamenilor ca daca ai probleme cel mai apropiat om care te poate ajuta este vecinul. Am inceput sa vedem din nou vecini conversand si copii jucand-se doar pe strada lor. Asta ar putea sa aiba un efect puternic la nivel mondial, iar principiile de consum si investitii sa se schimbe.
Am de construit o casa? Pot sa o fac cu firma vecinului meu, chiar daca ma costa 10 lei in plus? Daca nu exista, pot sa o fac cu o firma din localitatea mea, chiar daca ma costa 10 lei in plus? Daca nu exista, pot sa o fac cu firma din Romania, din UE, din Europa, de pe Terra? Oameni au inceput sa-si reaminteasca ca banul cheltuit in comunitate are sanse mult mai mari sa se intoarca tot in comunitate.
Asta poate duce la relocarea in Europa a unor afaceri care erau duse in Asia sau Africa, chiar daca costurile sunt mai mari, iar Romania ca o piata inca ieftina in UE poate beneficia de asta.
 
Evenimentul 360° special al industriei constructiilor
In contextul acesta haideti sa vedem o perspectiva de 360 de grade asupra ce este si ce va fi in constructii.
Miercuri, 3 iunie, eDevize organizeaza conferinta online „Constructiile, o bransa unita impotriva Covid”. Va reamintesc ca noi, ca bransa, putem sa iesim mai puternici deoarece:
  • pentru a pune bani in piata statul este decis sa investeasca in infrastructura;
  • banii investiti in proiectele de constructii au potentialul de a se multiplica de 7 ori;
  • Uniunea Europeana a suspendat regula de deficit maxim 3% din PIB.
 
Vrem ca evenimentul nostru sa acopere cat mai multe aspecte, asadar invitatii nostrii vin din mai multe ramuri ale industriei si vor aborda din unghiuri diferite problemele, perspectivele si posibilele solutii ca sa iesim mai puternici din aceasta perioada de criza, pentru a crea o imagine de ansamblu a industriei vazuta la 360 grade", precizeaza organizatorii evenimentului de maine, reprezentantii eDevize, intr-un comunicat de promovare a conferintei.
 
Invitatii la videoconferinta sunt: Adrian Cefalan (Director Investitii, CNI), Adrian Pop (Vicepresedinte, OAR), Adriana Iftime (Director General, FPSC), Dragos Marcu (Director General, Pop si Asociatii), Francisc Tancof (Director Comercial, Valplast Industrie). Irinel Gheorghe (Director general, Sipex), Ramona Veleanu (Vicepresedinte, FGS FAMILIA), Gheorghe Balaceanu (Presedinte, FGS & Vicepresedinte, CSC), Andrei Ciuca (CEO, eDevize) si Claudiu Gaidos (Director Executiv, Terax).
 
Pentru informatii suplimentare si inscrieri, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter