RO EN
Košík je prázdný

Cities of Tomorrow: Solutii de crestere a calitatii vietii in orasele Romaniei

Calitatea vietii in orase si imbunatatirea acesteia prin schimbari la toate nivelurile care definesc orasul: cladiri rezistente si eficiente energetic, digitalizare, transport, managementul deseurilor, apa, turism, cultura, stil de viata, cu echilibrul dintre munca si viata privata. Aceasta a fost tematica abordata in editia a 11-a a conferintei Cities of Tomorrow, organizata de AHK Romania la Crowne Plaza Bucuresti cu peste 300 de participanti.
Cateva dintre solutiile inovatoare care pot aduce transformari calitative in viata locuitorilor oraselor au fost premiate in cadrul concursului de proiecte organizat cu prilejul acestui eveniment. Astfel juriul Cities of Tomorrow a ales 10 finalisti din cele 55 de proiecte inscrise in concurs, iar din cele 10 a premiat trei: „Utilizarea nanotehnologiei pentru transformarea deseurilor in resurse”, proiect al companiei Kematronic din Baia Mare, la categoria Mediul de afaceri; „Valea Jiului Vibranta” proiectul Asociatiei Valea Jiului, la categoria societate civila si „Tren Metropolitan” al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov. Premiile oferite de AHK Romania constau intr-un pachet de vizitator la targul Expo Real din München 2023 pentru sectiunea Administratie Publica, un an de parteneriat econet romania, platforma GreenTech a AHK Romania la sectiunea Mediul de Business si un pachet de participare la o delegatie de profil in Germania, la sectiunea Societate Civila.
„Vom colecta toate ideile inscrise in aceasta competitie si le vom face publice, astfel incat fiecare dintre dvs. sa le poata folosi si sa se poata inspira din ele in activitatile viitoare. Ne-am dori sa vedem un efect de multiplicare a lor aici in Romania. Faptul ca un numar atat de mare de proiecte a fost inscris in competitie este pentru noi un barometru care ne arata cat de vibranta si plina de energie este comunitatea Cities of Tomorrow”, a afirmat Sebastian Metz, directorul general al AHK Romania, cu prilejul ceremoniei de premiere.
Nu doar proiectele din competitie vor fi redate comunitatii pentru schimb de bune practici si inspiratie, dar si alte solutii si puncte de vedere impartasite in cadrul celor 10 mese rotunde care au precedat conferinta. „Obiectivul nostru este sa construim o platforma unde specialisti din administratia publica, mediul de afaceri si societatea civila sa se intalneasca si sa schimbe idei pentru un viitor mai bun al oraselor Romaniei. Trebuie sa crestem nivelul de trai in Romania, pentru ca oamenii sa aiba o viata mai buna, un viitor optimist pentru copii, pentru ca aici sa se deruleze afaceri de succes, sa se reduca migratia, ba chiar oamenii sa se reintoarca si sa-si investeasca energia si cunostintele intr-un viitor mai bun”, a spus Metz in deschiderea conferintei.
Presedintele AHK Romania, Andreas Lier, a continuat aceasta idee si a adaugat ca „mai mult decat oricand, orasele joaca un rol esential in dezvoltarea sustenabila a unei Romanii puternice intr-o Europa puternica, ele fiind motoarele economiei si ale competitivitatii si totodata locuri de conexiune, de creativitate, de inovatie, de servicii, de recreere si de turism”. In contextul in care mai sunt inca foarte multe de facut in orasele viitorului, Cities of Tomorrow a devenit un vector important de impact, care aduce dezvoltare sustenabila. „Dupa mesele rotunde care au abordat chestiuni legate de energie, digitalizare, mobilitate, economie circulara si multe altele, plecam cu convingerea ca oamenii vor sa traiasca in orase, sa-si creasca standardele de viata si sa aduca valoare in orasele lor. Romania si orasele sale au carti importante de jucat, depinde de noi cum jucam aceste carti” a mai mentionat el.
Desi orasele sunt centre ale dezvoltarii umane iar relevanta lor va creste in viitor, ele au probleme si provocari, cum ar fi aglomeratia din trafic, managementul deseurilor, energia - toate pe fondul unei cresteri a populatiei pe un teritoriu limitat. Aceste aspecte, semnalate de ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, dr. Peer Gebauer, au solutii inteligente, pe care multe orase din lume le-au gasit. „Abordarea integrata s-a dovedit a fi de succes”, a spus el, remarcand faptul ca Cities of Tomorrow vine cu abordari pentru a face fata acestor provocari ale prezentului si viitorului.
In acest context, o solutie de abordare integrata a provocarilor urbane a fost prezentata de Karmen Strahonja, director general al Stadtmarketing Mannheim GmbH, societatea pentru parteneriat public-privat a orasului Mannheim, fost oras industrial din sud-vestul Germaniei, cu 2,4 milioane de locuitori si 170 de natiuni. Cheia succesului in Mannheim a fost parteneriatul public privat, in care participatia o reprezinta 49% municipalitatea si 51% companiile. „Ne-am transformat dintr-un oras industrial intr-unul pentru oameni. Acum 20 de ani am infiintat acest parteneriat cu mediul privat care a functionat foarte bine”, a explicat ea. In ultimii doi ani, parteneriatul a fost extins si in zona de turism-cultura, prin infiintarea societatii „Visit Mannheim”, care promoveaza obiectivele turistice. Totodata au aparut evenimente ca „Orasul verde la marginea raului”, numeroase festivaluri de inovatie, de muzica, expozitii de gradinarit si horticultura.
La randul sau, Hilmar von Lojewski, consilier municipal al Asociatiei Germane a Oraselor, cea mai mare asociatie a oraselor din Germania, reunind 4300 de orase si localitati si 52 milioane de locuitori, a vorbit despre provocarile actuale ale oraselor germane: pandemia, probleme economice si sociale, globalizarea cu efectele ei asupra competitivitatii si a pietelor proprietatii, migratia, schimbarile climatice si tranzitia energetica, dinamica demografica, disparitatile sociale dintre orase, dintre zonele urbane si rurale, venituri inegale si schimbatoare, criza energiei si razboiul din Ucraina etc. Pentru toate acestea abordarea este una integrata, care foloseste avantajele orasului cum ar fi densitatea, distantele scurte, dinamismul, competitivitatea, centrele culturale, educatia, infrastructura tehnica, universitatile si cercetarea, sportul, patrimoniul sau un nou mod de a construi locuinte care sa respecte spatiul verde.
Un alt invitat, arhitectul danez David Sim si autor al cartii „Soft City”, a prezentat viziunea sa futurista de oras „soft”, un oras in care oamenii sunt mai conectati prin oferirea mai multor spatii verzi, locuri de joaca pentru copii sau chiar transformarea spatiilor comune dintre blocuri intr-un fel de gradini urbane in care vecinii sa se poata intalni. Pe langa infrastructura pietonala si de ciclism, acest oras ar avea trafic decongestionat, ceea ce ar acorda oamenilor mai mult timp pentru ei insisi. Oportunitatile de petrecere a timpului liber sunt si ele variate: „Poti avea senzatia de vacanta si atunci cand esti in oras. Frumusetea vietii urbane consta in conectarea oamenilor. Conectivitatea cu natura ne face mai sanatosi”, a explicat el.
Dezbaterea pe tema calitatii vietii si cum se poate atinge acest obiectiv prin implicarea tuturor actorilor relevanti: administratie publica, mediu privat si societate civila, precum si exemple despre ce s-a facut pana acum in cateva orase din tara a incheiat editia a 11-a a conferintei Cities of Tomorrow. La discutii au participat vice-primarul orasului Brasov, Flavia Boghiu, directorul de dezvoltare al Nhood Romania, Ruxandra Dragomir, directorul comercial VGP Romania, Dana Bordei si Marius Persenea, Chief Operating Officer, Iulius.
Mesajul intregului eveniment Cities of Tomorrow a fost ca fiecare din noi poate contribui la imbunatatirea conditiilor de viata in orase, prin aplicarea unor mici schimbari pentru a avea orasele in care dorim sa traim.
Cities of Tomorrow este un eveniment anual, de referinta al AHK Romania, dedicat dezvoltarii urbane si regionale. Scopul sau este sa incurajeze dezvoltarea durabila a tarii, sa promoveze masuri pentru cresterea competitivitatii si atractivitatii Romaniei pentru noi investitii. Intregul eveniment este o platforma pentru schimburi idei, concepte si bune practici intre sectorul public si cel privat, care mai apoi se pot transforma in proiecte si parteneriate, cu actiuni si rezultate concrete.
In foyerul hotelului Crowne Plaza a fost organizat un Marketplace, unde sponsorii evenimentului: BASF, Delgaz Grid, E.ON, FEPRA, Siemens Healthineers, Hotspot, Iulius, nhood, Bosch Romania, Horvath, RETIM, SNRB si-au prezentat solutiile si tehnologiile destinate modernizarii si eficientizarii oraselor si regiunilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter