RO EN
Košík je prázdný

UE vrea trecerea la energie si materii prime neutre din punct de vedere climatic

Comisia Europeana a publicat, la data de 28 noiembrie 2019, recomandarile unui grup de experti privind modul de transformare a industriilor mari consumatoare de energie ale UE, astfel incat acestea sa contribuie la atingerea, pana in 2050, a obiectivelor la nivelul UE privind o economie circulara si neutra din punctul de vedere al impactului asupra climei.
Aceste obiective au fost prezentate in strategia Comisiei, intitulata „O planeta curata pentru toti” in noiembrie 2018.
Grupul de experti este alcatuit din reprezentanti ai 11 sectoare industriale, care sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din consumul de energie al industriei UE, cum ar fi industria aluminiului, a otelului si a cimentului. Acestea au elaborat un cadru politic care urmareste obtinerea unui echilibru adecvat intre ambitiile europene privind clima si necesitatea ca industriile noastre sa ramana competitive. Contributia acestora va alimenta viitorul Pact ecologic european al Comisiei si strategia industriala a UE.
Comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a declarat: „Industriile UE sunt partenerii nostri in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor legate de clima si de circularitate si le felicit pentru angajamentul lor. O economie neutra din punctul de vedere al impactului asupra climei nu este doar o necesitate pentru generatiile viitoare. Ea este sinonima si cu crearea de oportunitati imense in ceea ce priveste inovarea, cresterea economica si crearea de locuri de munca”.
Recomandarile includ actiuni care ar putea furniza pietei semnalele adecvate pentru a atrage noi investitii si pentru a ajuta intreprinderile sa puna in aplicare solutii rentabile in vederea realizarii neutralitatii climatice. Ele se axeaza, de asemenea, pe necesitatea de a asigura o tranzitie echitabila, subliniaza importanta inzestrarii lucratorilor cu competentele adecvate pentru viitor si a sprijinirii comunitatilor care depind de aceste industrii in ceea ce priveste gestionarea tranzitiei.
In special, recomandarile evidentiaza principalii factori de succes in cadrul a trei prioritati principale:
-      Crearea de piete pentru produse circulare si neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, de exemplu prin utilizarea mai strategica a achizitiilor publice pentru a selecta produse si servicii durabile. Acest aspect este prevazut in revizuirea din 2014 a normelor, oferind autoritatilor publice competenta de a utiliza achizitiile publice pentru a atinge obiective de mediu, societale sau inovatoare atunci cand achizitioneaza bunuri si servicii. Expertii subliniaza, de asemenea, necesitatea de a-i ajuta pe consumatori sa faca alegeri in cunostinta de cauza.
-      Elaborarea de proiecte-pilot pe scara larga privind tehnologiile curate, cu scopul de a le introduce pe piata. Acestea ar trebui sa fie sprijinite cu fonduri UE si sa beneficieze de un acces mai usor la finantare privata.
-      Trecerea la surse de energie si la materii prime alternative neutre din punct de vedere climatic. Acest lucru ar necesita, de exemplu, asigurarea accesului la astfel de surse si a disponibilitatii acestora la preturi competitive la nivel mondial, cartografierea infrastructurii energetice si a ofertei de energie si promovarea principiului „eficienta energetica pe primul loc”.
Grupul de experti recomanda, de asemenea, infiintarea unui observator al tranzitiei industriale, avand scopul de a monitoriza progresele inregistrate de industrie in directia neutralitatii climatice si de a furniza orientari.
Etapele urmatoare constau in recomandari din partea statelor membre. Astfel, la inceputul anului viitor, Comisia va prezenta recomandarile statelor membre, in cadrul Consiliului „Competitivitate” al UE, precum si Parlamentului European.
***
Comisia Europeana a infiintat, in octombrie 2015, Grupul la nivel inalt pentru industriile mari consumatoare de energie, alcatuit din reprezentanti ai statelor membre, ai industriei si ai societatii civile, pentru a oferi consiliere in legatura cu politicile relevante pentru industriile mari consumatoare de energie. In septembrie 2018, industriile care au participat la Grupul la nivel inalt au prezentat un raport, ca o contributie colectiva la strategia „O planeta curata pentru toti” a Comisiei. Aceste industrii se afla in centrul multor lanturi valorice si sunt esentiale pentru economia si locurile de munca. Ele impartasesc ambitia exprimata cu ocazia Acordului de la Paris privind schimbarile climatice si recunosc dimensiunea provocarii legate de transformare, precum si oportunitatile pe care aceasta le genereaza. Industriile detin o experienta solida in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, ele reducandu-si emisiile cu 36 % intre 1990 si 2015. Avand in vedere ciclurile lungi de investitii pentru aceste industrii, indeplinirea obiectivului pentru 2050 necesita luarea de masuri rapide.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter