RO EN
Košík je prázdný

TRANSGAZ: Imprumut de 100 milioane euro pentru gazoductul Tuzla-Podisor

Transgaz SA, companie strategica aflata in portofoliul Ministerului Economiei, si Banca Europeana de Investitii (BEI) intaresc cooperarea si consolideaza premizele de operationalizare a proiectelor de infrastructura in sectorul gazelor naturale, proiecte menite sa creasca siguranta livrarilor de gaze naturale si sa reduca dependenta energetica prin diversificarea surselor si a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale.
Transgaz prin Directorul General Ion Sterian si Banca Europeana de Investitii (BEI) prin Vicepresedintele Andrew McDowell au semnat la Luxembourg doua contracte de finantare, astfel:
- Contractul de imprumut pentru 100 milioane euro reprezentand cea de a doua transa din imprumutul aprobat pentru Transgaz, in valoare de 150 milioane euro; Contractul pentru prima transa de 50 milioane euro a fost semnat in 17 decembrie 2018. Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat 150 de milioane de euro pentru finantarea unei noi conducte de transport, in lungime de 308,2 km, conducta ce va conecta resursele de gaze naturale ale Romaniei de la tarmul Marii Negre atat cu reteaua nationala de transport gaze naturale, cat si cu coridorul BRUA (conducta Tuzla - Podisor), conectand astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrala si Europa de Vest. Acordarea acestei finantari este sustinuta de Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa ("Planul Juncker").
- Contractul de imprumut in valoare de 38 milioane euro prin care Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda finantare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz in Republica Moldova, in vederea finantarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni - Chisinau. Realizarea proiectului consta in: construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni - Chisinau DN 600, PN 55 bar, L=120 km; trei statii de predare a gazelor naturale (doua in Chisinau si una in Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare si dirijare de la Ghidighici. Reteaua de transport gaze naturale Ungheni - Chisinau reprezinta faza a II a proiectului de interconectare Iasi -Ungheni- Chisinau.
Cu ocazia acestui eveniment, Ministrul Economiei, Niculae Badalau a declarat:
„Intr-un moment simbolic pentru destinul european al tarii noastre, preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, depunem eforturi serioase si sustinute pentru dezvoltarea infrastructurii strategice de transport energie, ceea ce insemna, in timp, dezvoltare economica pentru tara noastra. Este de importanta strategica ca gazul produs in Marea Neagra sa fie transportat prin Sistemul National de Transport gaze naturale spre piata romaneasca si europeana, pentru a spori securitatea aprovizionarii cu gaze naturale in Romania si UE si a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni si din regiune. Imi doresc ca Transgaz sa urmareasca cu perseverenta si tenacitate indeplinirea obiectivelor de investitii asumate”.
Directorul General al SNTGN Transgaz SA Ion Sterian a declarat: "Pentru compania noastra, cooperarea cu Banca Europeana de Investitii vizeaza asigurarea finantarii competitive a proiectelor strategice de investitii ale Transgaz, proiecte sustinute de Guvernul Romaniei si menite sa contribuie in mod real la indeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabila a infrastructurii de transport gaze naturale, cresterea gradului de interconectare, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale si consolidarea securitatii si solidaritatii energetice. BEI a semnat pana acum cu Transgaz, trei contracte de finantare, in valoare de 50 milioane EUR fiecare, doua pentru punerea in aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) si unul ca prima transa pentru constructia conductei Tuzla - Podisor. Astazi s-a semnat contractul pentru transa a doua, in valoare de 100 milioane euro, din imprumutul total de 150 milioane euro acordat pentru acest proiect. Sprijinul financiar acordat de BEI va contribui substantial la extinderea infrastructurii nationale de transport gaze natural, iar pentru proiectul de interconectare Ungheni -Chisinau, finantarea BEI va impacta pozitiv si va permite conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova cu cel din Romania, asigurarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale prin diversificarea cailor si surselor de aprovizionare, reducerea dependentei energetice si integrarea Republicii Moldova in Proiectele de infrastructura energetica ale Uniunii Europene (UE). Banca Europeana de Investitii are incredere in capacitatea Transgaz de a duce la bun sfarsit aceste proiecte si contribuie prin finantarile acordate la cresterea increderii si sentimentului de solidaritate intre tarile europene care vor beneficia de pe urma acestor investitii strategice".
Presedintele BEI, domnul Andrew McDowell a afirmat: "Proiectele inovatoare semnate astazi sunt importante atat pentru Romania si Moldova cat si pentru Uniunea Europeana. Acestea contribuie la securitatea in aprovizionarea cu gaze si la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporeste competitivitatea in sectorul energetic cu implicatii pozitive pentru clienti in ceea ce priveste preturile corecte si fiabilitatea."

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter