Studiul de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenta (SRU) de la Iasi este finalizat. Varianta finala a documentului va fi prezentat maine, 30 ianuarie, la sediul Bancii Europene de Investitii (BEI) din Bucuresti, eveniment la care va participa si primarul Mihai Chirica. Intalnirea are ca scop dezbaterea stadiului celor trei proiecte ale SRU din Iasi, Cluj si Craiova, la eveniment urmand a fi prezenti si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, BEI si consultantilor contractati.
“Cred ca Spitalul Regional de Urgenta de la Iasi a capatat o prioritate mult mai avansata decat orice alt proiect regional, avand in vedere starea generala de sanatate a populatiei, despre care aflam in fiecare zi ca este din ce in ce mai precara. Spitalele noastre sunt agasate de numarul tot mai mare de pacienti care, de foarte multe ori, depasesc numarul total de paturi, iar conditiile din spitale devin din ce in ce mai grele, cu toate ca s-a vazut clar o crestere a veniturilor salariale ale personalului medical si nemedical. Cu toate acestea, nu se simte o imbunatatire a rezultatului actului medical. Imbolnavirile din cauza infectiilor spitalicesti este din ce in ce mai mare. Prin urmare, va trebui sa dam o atentie sporita implementarii acestui proiect”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Principalele probleme care vor fi dezbatute fac referire la stadiul studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale, cel al SRU Iasi fiind cel mai avansat. Totodata, se va analiza modalitatea de finantare a constructiei acestora, mai exact prin intermediul Programului Operational Regional - Axa Prioritara 14 - „Crearea infrastructurii spitalelor regionale de urgenta”. Etapizarea finantarii prevede ca proiectele tehnice si studiile de fezabilitate sa fie finantate in actualul exercitiu financiar al Uniunii Europene, iar in urmatorul, 2021 - 2027, sa fie alocate fonduri pentru constructie.
In partea a doua a discutiilor este prevazuta cate o analiza separata pentru fiecare SRU in parte. Astfel, in cazul SRU Iasi se va face o analiza a planului functional, a planului arhitectural de detaliu si a planului spatial, precum si a versiunii finale a studiului de fezabilitate. Cei prezenti vor dezbate si etapele obtinerii de avize si modalitatea de refunctionalizarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Sfantul Spiridon” dupa ce va fi deschisa noua unitate medicala din zona Moara de Vant.
In cazul SRU Craiova se va analiza prima varianta a studiului de fezabilitate si care este nivelul planului arhitectural de detaliu. Situatia SRU Cluj este asemanatoare cu cea de la Craiova, exceptie facand doar studiul de fezabilitate, care se afla la a treia varianta. Municipalitatea ieseana va investi 38 de milioane de euro in asigurarea infrastructurii de circulatie catre SRU, existand posibilitatea ca finantarea sa fie facuta cu fonduri nerambursabile.
Conform studiului de fezabilitate, SRU Iasi va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru ingrijire medicala acuta si 74 pentru ingrijirea critica. De asemenea, unitatea medicala va detine toate specialitatile unei spital de urgenta, urmand a fi dotata cu tehnologie de ultima generatie. Valoarea proiectului este estimata la 470 de milioane de euro.