RO EN
Košík je prázdný

ROPEPCA sustine abrogarea prevederilor OUG 114, aplicabile in sectorul energetic

Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) considera benefica si necesara propunerea Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor privind abrogarea articolelelor care fac referire la domeniul energiei din Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 si spera ca acelasi lucru se va intampla si in comisiile raportoare. Prevederile din ordonanta plafoneaza pretul gazelor la producator si introduc o noua contributie de 2%, avand drept consecinte negative cresterea artificiala a pretului nereglementat si reducerea investitiilor. In plus, consumatorii cu adevarat vulnerabili nu sunt protejati prin aceste masuri.
ROPEPCA a militat pentru abrogarea prevederilor ordonantei aplicabile sectorului energetic din momentul adoptarii acesteia, demonstrand constant consecintele sale negative prin opinii ale expertilor si un studiu de impact independent. Desi in vigoare pentru numai cateva luni, masurile impuse prin Ordonanta 114 au perturbat functionarea pietei de gaze, ducand la o crestere artificiala a pretului nereglementat si au afectat viabilitatea economica a proiectelor de explorare si productie petroliera.
Abrogarea prevederilor este o necesitate evidenta si stringenta, reprezentand un prim pas spre intoarcere la normalitate si la reabilitarea increderii investitorilor in Romania ca destinatie de proiecte in domeniul energetic.
Ca sectorul energetic sa redevina unul cu adevarat competitiv si diversificat trebuie intergrate mecanisme de piata functionale si masuri pentru protectia reala a consumatorilor vulnerabili. De asemenea, este necesara stimularea activitatii de productie prin actualizarea legislatiei cu privire la deblocarea operatiunilor petroliere, inlaturarea barierelor birocratice si modernizarea regimului datelor. Prin astfel de masuri care au impact semnificativ in economia nationala se pot atrage investitii noi, se asigura cresterea productiei si siguranta aprovizionarii consumatorilor.
„Propunerea abrogarii ordonantei 114 este un semnal pozitiv. Este important sa ne intoarcem la principii de legiferare realizate cu participarea expertilor si consultarea mediului de afaceri, care sa stimuleze activitatea de explorare si productie pe termen lung si care sa diversifice piata de gaze,” spune Saniya Melnicenco, Presedintele ROPEPCA.
In prezent, in Romania exista peste 400 de zacaminte petroliere si peste 13.000 de sonde active. Prin eforturile companiilor din sector, se asigura peste 90% din consumul Romaniei de gaze naturale. Pentru mentinerea constanta a nivelului productiei de titei si gaze este nevoie de investitii semnificative si de un cadru de reglementare stabil, predictibil si competitiv.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter