RO EN
Košík je prázdný

ROMGAZ: Centrala termoelectrica de 269 milioane euro intra in functiune in 2020

Noua centrala termoelectrica a SNGN Romgaz de la Iernut, a carei constructie costa 269 milioane de euro, fara TVA, va functiona cel putin 30 de ani pe pietele energetice din Romania si va fi data in folosinta la inceputul anului 2020, a anuntat marti conducerea termocentralei.
"In primul rand noua investitie este benefica pentru Romgaz, pentru ca Romgaz are posibilitatea accesarii pietelor de energie electrica si, totodata, aceasta centrala este si de importanta strategica pentru sistemul energetic national. Este o centrala noua, o centrala moderna, o centrala de reglaj, care va contribui la o mai buna stabilitate a sistemului energetic, cel putin in zona Ardealului si nu numai. Poate sa aduca beneficii importante Romgaz si, mai departe, Romgaz poate fi un jucator competitiv pe piata de electricitate din Romania si chiar in zona tarilor vecine. Termenul de finalizare stabilit cu consortiul Duro Felguera Spania si Romelectro Romania este 31 ianuarie 2020. Este cel mai important proiect al Romgaz atat din punct de vedere al valorii investitiei, cat si al complexitatii lucrarilor. Totusi este o centrala moderna, prima pe bani publici ai tarii noastre. Noi consideram ca aceasta centrala va functiona cel putin 30 de ani pe pietele energetice din Romania", a declarat presei directorul Sucursalei de Productie Energie Electrica Iernut a SNGN Romgaz, Dorel Calian.
Potrivit directorului general al Romgaz, Adrian Volintiru, in ceea ce priveste viitoarea centrala de la Iernut, "va iesi o constructie frumoasa, utila si absolut necesara sistemului energetic romanesc", iar investitiile Societatii Nationale a Gazelor Naturale Romgaz nu se vor opri aici.
Conducerea Romgaz a precizat ca, in anul 2016, SNGN a desfasurat o procedura de atribuire prin licitatie deschisa in urma careia a incheiat cu ofertantul castigator, asocierea formata din Duro Felguera Spania si Romelectro Romania, un contract de lucrari ce are ca obiectiv realizarea "la cheie" a proiectului de dezvoltare si modernizarea termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, executia lucrarilor necesare si punerea in functiune. Valoarea investitiei este de circa 269 milioane de euro, fara TVA; 75% din bani provin din fondul Romgaz iar 25% reprezinta finantare nerambursabila din Planul National de Investitii.
"Proiectul de la Iernut are o putere instalata de 430 MW, este un proiect important atat pentru Romgaz, cat si pentru sistemul energetic national, venind cu un aport de putere intr-o zona deficitara a nord-vestului Romaniei. Este un proiect care in mare masura inlocuieste un echipament si o centrala veche de peste 50 de ani cu o tehnologie foarte moderna. Din ultimii 5 ani s-au mai instalat 860 MW la Brazi si o centrala mai mica la Oradea. Beneficiile pentru Romgaz, pe langa faptul ca adauga valoare la gazele naturale extrase, este faptul ca cresterea de randament de circa 20% bineinteles ca are rezultate concrete in ceea ce priveste consumurile specifice si, in primul si in primul rand, emisiile cu efect de sera. As putea sa spun ca traditia energetica de la Iernut va fi continuata pentru urmatorii 30-40 de ani, ceea ce este un lucru foarte important, nu numai pentru Romgaz, ci si pentru toata Romania", a aratat Balazs Bela, managerul de proiect de la Iernut.
Termocentrala Iernut, construita in urma cu 50 de ani, a trecut la data de 30 martie 2012 in proprietatea Romgaz, in contul datoriei de 150 de milioane de euro pe care compania Electrocentrale Bucuresti o avea catre compania de gaz. Centrala utilizeaza drept combustibil gazele naturale, avand sase grupuri si o putere instalata totala de 800 MW, este inca in functiune si va functiona in paralel cu noua centrala.
Dupa preluarea Termocentralei Iernut, Romgaz a decis sa isi extinda activitatea si in domeniul producerii de energie electrica. Astfel, si-a propus eficientizarea activitatii prin realizarea unor investitii pentru cresterea randamentului Centralei termoelectrice (CTE) Iernut la minimum 55%, dar, in acelasi timp, si incadrarea in cerintele de mediu si marirea sigurantei de exploatare. S-a decis dezvoltarea CTE Iernut din cadrul Sucursalei de Productie Energie Electrica prin constructia unei centrale termoelectrice noi, intr-o varianta constructiva ciclu combinat cu turbine cu gaz, la o putere instalata de maximum 430 MW si eficienta electrica bruta la sarcina nominala de peste 56%.
In cadrul vizitei de documentare organizata marti de Romgaz pentru presa, s-a aratat ca noua centrala, cu ciclu combinat gaze-abur, va fi formata din patru turbine cu gaz, patru cazane recuperatoare pentru producere abur, cu trei nivele de presiune si doua turbine cu abur. Prin noua centrala, conducerea Romgaz sustine ca eficienta producerii energiei electrice va creste la 56,42%, fata de randamentul actual de circa 35% - 39%, va scadea consumul de combustibil gaze naturale si implicit emisiile. In plus, se vor reduce costurile de producere a energiei electrice si va creste siguranta in exploatare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter