Consortiul Romelectro - Litostroj Power (Slovenia) deruleaza un contract in valoare de 78 milioane de euro semnat cu Hidroelectrica la mijlocul anului 2015. Contractul are ca obiect retehnologizarea a 6 grupuri hidroenergetice cu o putere insumata de 210 MW, impreuna cu tot ansamblul de echipamente mecanice, hidromecanice, electrice din centrala hidroelectrica, nodul de presiune, statiile electrice exterioare de 220/110 kV, sistemul de automatizare, in scopul aducerii lor in concordanta cu nivelul actual de tehnologie si pentru prelungirea duratei de functionare a acestora cu inca 30 ani. Pe scurt, progresul proiectului se prezinta dupa cum urmeaza, conform celor relatate de dl. Valeriu Stan, managerul general al proiectului:
In ultimele luni ale anului 2016 a continuat activitatea de contractare a echipamentelor principale, astfel incat la aceasta data lista furnizorilor s-a imbogatit cu o serie de companii recunoscute pe piata interna si internationala, precum: Siemens, Emerson, GE Grid Romania, Retrasib, ICPE-ACTEL. La aceasta data ingineria de baza este finalizata in proportie de 80%. Se estimeaza incheierea acestei etape pentru cele 76 de unitati functionale din componenta centralei in prima jumatate a anului 2017. Activitatea este coordonata si integrata de ISPE Institutul de Studii si Proiectari Energetice din calitatea sa de proiectant general, alaturi de proiectantii de specialitate de la Litostroj Power, CKD Blansko Engineering (Cehia), General Design Tech (Romania) si cei din departamentele tehnice ale furnizorilor de echipamente.
Incepand cu luna august 2016 se deruleaza lucrarile de constructii la noul depozit de echipament greu. Obiectivul va fi pe deplin operational la finele lunii martie 2017, magazia principala fiind deja disponibila pentru stocarea echipamentelor si materialelor. In luna octombrie 2016 CKD Blansko Engineering a finalizat cu succes programul de teste de acceptanta pentru Modelul Turbinei de tip II de 50 MW. Testele finale s-au derulat in laboratorul acreditat al Kolektor Turbo Institut din Ljubljana, in prezenta specialistilor Hidroelectrica. In luna noiembrie 2016 a fost transmis Raportul final al testelor de acceptanta pentru modelul de turbina tip II a fost aprobat de client.
In perioada octombrie - decembrie 2016 s-a realizat reabilitarea instalatiilor de ridicat si transport amplasate in zona echipamentelor care vor intra in retehnologizare dupa data de 1 februarie 2017, respectiv podurile rulante din Sala masini, Casa vanelor fluture, Casa vanelor sferice, precum si electropalanele din zona batardourilor aval. Asigurarea fronturilor de lucru pentru lucrarile de retehnologizare impune executarea atat a unor sisteme de distributie electrica de inalta si medie tensiune de back-up, care sa permita pastrarea in functiune a alimentarii electrice a grupurilor in exploatare pe perioada reabilitarii instalatiilor principale de distributie, cat si a altor lucrari temporare similare pe partea de instalatii mecanice auxiliare. Aceste lucrari se executa etapizat, incepand cu luna septembrie 2016, continuand si in 2017. Prima parte a lunii februarie 2017 marcheaza retragerea din exploatare a Hidroagregatului nr. 6 de 50 MW si inceperea lucrarilor propriu-zise de retehnologizare a acestuia, care se vor derula pe parcursul intregului an.
Pana la finalizarea contractului in anul 2021 vor mai fi inca 4 opriri generale, in aceeasi perioada calendaristica (favorabila din punctul de vedere al regimului de exploatare al bazinului hidrografic), absolut necesare pentru demontarea si remontarea vanelor fluture, vanelor sferice si finalizarea reabilitarii protectiei anticorozive a conductelor fortate. In restul timpului nivelul minim de disponibilitate a centralei este de 75%, o provocare pentru un management performant al lucrarilor de retehnologizare intr-o centrala practic in functiune. O serie de echipamente majore cu ciclu lung de fabricatie se afla deja in executie: turbina nr. 6 in Slovenia la Litostroj Power si hidrogeneratoarele nr. 5 si 6 la UCM Resita.
Reabilitarea hidrocentralei Stejaru face proba capabilitatilor Romelectro de a conduce contracte complexe cu respectarea oricaror conditii tehnice, in conditii de grafice de executie stricte, pentru satisfacerea unui client competent si exigent.