RO EN
Košík je prázdný

PRO BCA: Obiectiv nerealist de reciclare pentru deseurile de lemn si plastic din 2019

Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA”, reprezentanta a intereselor principalelor companii producatoare de BCA, isi manifesta ingrijorarea privind modificarile legislative majore aduse asupra domeniul gestionarii ambalajelor si deseurilor de ambalaje prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu aprobata prin Legea nr.105/2006.
Ordonanta de Urgenta mentionata aduce modificari semnificative, cu potential impact negativ asupra intregului lant implicat in punerea pe piata a bunurilor ambalate/ambalajelor si, implicit, in gestionarea deseurilor de ambalaje, asupra carora am dori sa atragem atentia:
- Cresterea obiectivelor de valorificare prin reciclare a deseurilor provenite din ambalaje, incepand cu 1 ianuarie 2019, este nerealista si nerealizabila in principal datorita faptului ca la nivelul administratiilor locale nu este realizata infrastructura necesara pentru colectarea separata a deseurilor de ambalaje fata de deseurile municipale si pentru ridicarea de catre societatile de salubrizare a deseurilor in mod selectiv, precum si a faptului ca pentru anumite tipuri de materiale (de exemplu lemn) numarul de operatori de reciclare este foarte restrans (doar 3-4 operatori la nivel national). Aceasta crestere a obiectivelor individuale pe tipuri de material (exemplu triplare la lemn de la 15% la 50%, plastic de la 22,5% la 45%, etc) ar conduce la nerealizarea lor si implicit la obligarea producatorilor de produse ambalate sa plateasca penalitati foarte mari catre Administratia Fondului pentru Mediu.
- Modificarea conditiilor de autorizare a organizatiilor de implementare a raspunderii extinse a producatorilor (OTR-urile) si a obligatiilor acestora, asa cum se regasesc in Art 16.8 din Ordonata 74/2018, sunt complet nerealiste.
Obligarea unor companii de dimensiunile OTR-urilor la emiterea unei garantii de 2.000.000 lei, precum si la extinderea actionariatului lor cu producatori care pun pe piata produse ambalate de minim 10.000 tone, sunt absolut de neinteles si vor duce la blocarea actualului sistem care functioneaza corespunzator.
Din aceste considerente, solicitam Guvernului sa retraga Ordonanta 74/2018 din procedura de dezbatere parlamentara, sa o anuleze si sa inceapa de urgenta discutii cu organizatiile patronale si OTR-urile autorizate pentru a se ajunge la o forma realista si functionala de modificare a legilor 211/2011 si 249/2015.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter