RO EN
Košík je prázdný

PMB: Aprobarea Master Planului de gestionare a deseurilor atrage noi investitii

Primarul General, Gabriela Firea, a propus in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti proiectul de hotarare privind Master planul pentru sistemul de management integrat al deseurilor. Proiectul a fost aprobat cu 31 de voturi “pentru”, 13 abtineri si 4 voturi “impotriva”.
Primarul General, Gabriela Firea: “De astazi, Capitala are un Master plan pentru gestionarea integrata a deseurilor, proiect care se inscrie in eforturile noastre pentru a avea un mediu mai curat, mai sanatos. Este un document programaticcare ar fi trebuit votat cu multi ani in urma si avem, in sfarsit, aceasta strategie armonizata cu cele sase primarii de sector, stim care este situatia actuala si care sunt tintele.
Planul prevede si o lista de investitii prioritare, iar una dintre ele este instalatia de tratare a deseurilor municipale cu valorificare energetica, adica acea statie care va permite ca din tratarea deseurilor municipale sa producem curent electric si energie termica pentru Capitala. Avand aprobat acest Master Plan, putem avansa cu urmatorii pasi pentru concretizarea acestei investitii: studiul de fezabilitate, apoi proiectul tehnic plus executia.
Subliniez ca este vorba despre o statie de eficienta energetica, asa cum exista deja doua in Viena, asa cum exista in principalele capitale europene si care sub nicio forma nu polueaza, dimpotriva, ne ajuta sa punem punct acestui subiect atat de dificil al depozitarii deseurilor, care continua sa creeze probleme majoritatii cetatenilor Municipiului Bucuresti.
Asa cum stiti, legislatia europeana reglementeaza foarte strict depozitele de deseuri. Aici trebuie sa ajunga doar ce nu se poate recicla si valorifica, iar pentru noi, principiul colectarii selective trebuie sa devina lege, trebuie sa devina o obligativitate. Prea multa vreme nu a fost luat in serios acest subiect in municipiul Bucuresti si macar noi avem datoria sa-l tratam cu maxima responsabilitate, sa nu ajungem, asa cum s-a intamplat, din pacate, in alte capitale europene, o capitala a gunoaielor, dimpotriva, sa fim un oras exemplu.”
Documentul contine o analiza a situatiei existente, solutii aplicabile metodologia de lucru si responsabilitati pentru Primaria Capitalei, primariile de sector, operatorii de salubritate, populatie etc. In plan este prevazut intregul flux de gestionare a deseurilor pe raza Municipiului Bucuresti, precum si etapele de implementare.
Conform Administratorului Public al Capitalei, Sorin Chirita, alte investitii necesare pentru sistemul de management integrat al deseurilor din Capitala se refera la realizarea a 2 biodigestoare si a unei statii de tratare mecano-biologica (MBT). Biodigestorul este instalatia care prelucreaza fractia umeda a deseurilor municipale, cu generarea de gaz metan, iar MBT - statia care realizeaza tratarea deseurilor uscate. Conform studiilor realizate pentru Master Plan, in Capitala se estimeaza 1 milion de tone de deseuri - din care 500.000 vor fi colectate separat, iar restul vor intra in statiile de tratare a deseurilor. Cantitatile pe baza carora s-a facut studiul au fost colectate din teren, de la operatorii de salubrizare si de la primariile de sector - care au acest domeniu in atributii.
Investitiile prioritare prevazute in Master Plan sunt urmatoarele:
- instalatii de digestie anaeroba
- instalatie de tratare biologica a deseurilor
- instalatie de tratare termica a deseurilor municipale cu valorificare energetica
- extinderea capacitatilor de depozitare
- extinderea sistemului de colectare separata a deseurilor reciclabile si a biodeseurilor
Valoarea investitiilor din cadrul Sistemului de management integrat al deseurilor la nivelul Municipiului Bucuresti este estimata la 451,7 milioane euro.
Precizam ca, pentru a putea avea o abordare integrata a gestionarii deseurilor pe intreaga regiune Bucuresti-Ilfov, Primaria Capitalei este in prezent in proces de asociere cu sectoarele si cu Judetul Ifov, in acest domeniu.
Master Planul are la baza Planul national de gestionare a deseurilor aprobat de Guvernul Romaniei prin HG nr. 942/2017 si a parcurs procesul de consultare publica, inainte de a fi supus aprobarii CGMB.
Dupa aprobarea Master Planului putem avansa la urmatoarea etapa - elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru realizarea investitiilor propuse, iar ulterior sa facem pasii pentru accesarea fondurilor europene. Pentru finantarea proiectelor care duc la reducerea numarului de depozite neconforme si la cresterea gradului de pregatire pentru reciclare a deseurilor in Romania, in perioada de programare 2014-2020, functioneaza Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 Axa Prioritara 3.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter