RO EN
Košík je prázdný

ORADEA: Reabilitare a inca 23 de km din reteaua magistrala de termoficare

Primarul Ilie Bolojan a sustinut o conferinta de presa in care a vorbit despre unul dintre cele mai importante proiecte ale orasului, respectiv despre proiectul de reabilitare a retelelor de termoficare, etapa a III-a, proiect caruia ii sunt alocati cca 32 milioane de euro. Finantarea este asigurata in proportie de 95% din fonduri europene, programul POIM - 2014-2020, restul de 5% fiind contributia municipiului.
"Asa cum stiti, din bani europeni, pe perioada trecuta de finantare s-a reusit inlocuirea centralei termice, dar si inlocuirea a peste 17 km de retea de magistrale. In etapa a II-a este in curs de finalizare inlocuirea a peste 20 km de magistrale. A treia etapa are alocata o suma de 27 milioane euro plus TVA, deci aproximativ 32 milioane de euro", a spus primarul Ilie Bolojan in deschiderea conferintei de presa.
Lucrarile la aceasta a III-a etapa sunt grupate pe trei categorii. Prima categorie de lucrari priveste inlocuirea retelelor principale, a magistralelor, unde din suma totala alocata este de cca 15,8 milioane euro. Din acesti bani se vor inlocui in continuare 23 de km de retea primara si de asemenea vor fi inlocuite retelele secundare si transformate in retele de agent primar, pe o lungime de 1,3 km in zona centrului istoric, acolo unde punctele termice se afla in situatii neconforme.
Avand in vedere ca magistralele din Nufarul vor fi reabilitate pe proiectul depus pe Axa 6.1 - Geotermal si ca 2 km de magistrala din zona caii ferate spre Velenta vor fi dezafectati iar cei 5,5 km de retea spre Sanmartin vor fi reabilitati din bugetul local, rezulta ca la finalul acestei perioade de finantare peste 95% din retele termice vor fi reabilitate.
A doua componenta de lucrari vizeaza modernizarea a 42 de puncte termice (PT), respectiv realizarea automatizarilor interioare si a instalatiilor, dar si reabilitarea retelelor de secundar, inclusiv sistemul de recirculare la blocurile deservite de aceste puncte termice. Pentru acesata categorie sunt alocati 8,5 milioane euro (pentru PT) + 1,9 euro pentru retelele secundare.
"Din 148 de puncte termice, pana acum au fost reabilitate si automatizate un numar de 27, urmand ca pana in anul 2020 peste jumatate din punctele termice sa fie complet automatizate si retelele secundare reabilitate", a completat primarul Ilie Bolojan.
A treia componenta a acestei etape vizeaza zona centrala si urmareste inlocuirea a 5 PT mari cu minipuncte termice penru fiecare consumator, suma alocata acesteia fiind de 7 milioane euro. Se are in vedere zona centrala, unde se doreste imbunatatirea serviciilor de termie, pentru ca acolo unde PT sunt in subsoluri se genereaza probleme. Este vorba de zone precum Piata Creanga, Parcul Petofi, B-dul Magheru
"Acest proiect va fi dublat in a doua jumatate a lunii martie cu un proiect de 19 milioane de euro, care va fi depus pe o alta axa din POIM , este vorba de Axa 6.1 - Energii regenerabile. Cofinantarea orasului Oradea este de 4 milioane de euro, iar granturile europene de 15 milioane de euro. Acest proiect presupune ca intreg Cartierul Nufarul va fi reabilitat din punct de vedere termic, toate actualele puncte termice urmand sa fie dezafectate si inlocuite cu cca 280 de module pentru fiecare scara de bloc", a incheiat primarul.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter