RO EN
Košík je prázdný

MIRSANU FORUM: Perspective bune pe piata tranzactiilor din Romania in 2019

Consultanti, reprezentanti ai fondurilor de investitii, ai fondurilor de pensii, ai institutiilor financiare, avocati specializati in tranzactii, antreprenori au participat la prima editie a Mirsanu Dealmakers Forum, eveniment dedicat tranzactiilor din Romania si principalilor jucatori din acest sector.
Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, Ioana Filipescu, Partener in Consultanta Fuziuni si Achizitii al Deloitte Romania, Mihaela Bitu, Head of Wholesale Banking ING Bank Romania, Andrei Vacaru, Head of Capital Markets la JLL Romania, Cristian Nacu, Senior Country Officer Romania & Moldova International Finance Corporation, Florin Visa, Principal Banker Equity Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Dan Farcasanu, Country Manager Resource Partners, Andrei Burz-Pinzaru, Managing Partner Reff si Asociatii, societate de avocatura membra a Deloitte Legal, Cristian Pop, antreprenor Animax si Cornelia Bumbacea, Deals Partner PwC Romania au fost speakerii evenimentului Mirsanu Dealmakers Forum 2018.
Tendinte pe piata de capital
“Pe piata primara atat de actiuni, cat si de obligatiuni, in perioada noiembrie 2016 - noiembrie 2018 am avut IPO-uri (listari de companii pe bursa - n.r.) in valoare de 360 milioane euro exclusiv din mediul privat, iar pe piata de obligatiuni am avut listari de 2,4 miliarde euro si acestea sunt doar emisiunile corporative, la care ar trebui sa adaugam si emisiunea facuta de municipalitatea Bucuresti in primavara acestui an”, a declarat Adrian Tanase, Director General al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Sunt discutii pentru atragerea unor noi antreprenori si noi sectoare la cota Bursei.
„Cred ca daca Bursa isi largeste gama de instrumente pe care sa le ofere investitorilor, iar aceasta comunitate de investitori locali se dezvolta, in momentul acela vom avea si o piata primara mult mai activa. Ca sa va dau si o dimensiune a pietei, unde suntem si unde ar trebui sa fim: in acest moment ponderea companiilor romanesti listate la BVB ca procent din PIB este de peste 10%, iar in cazul unei burse dezvoltate ar trebui sa fie de cel putin 30% din PIB”, a mai spus in cadrul evenimentului reprezentantul BVB.
Reprezentantii fondurilor locale de pensii, cel mai puternic investitor institutional local, asteapta listarea pe bursa a unor companii din sectoare care acum nu sunt reprezentate, precum si realizarea mai multor exituri prin bursa de la Bucuresti de catre fondurile de private equity.
“Estimam pentru finalul acestui an sa ajungem la 11 miliarde euro active cumulate. In cursul anului urmator, in conditiile mentinerii aceluiasi prag de contributie ar trebui sa ajungem la aproape 2 miliarde euro contributii, deci ne vom apropia de 13 miliarde euro active in sistem. Din aceste active, undeva la 20%, fondurile de pensii le investesc in actiuni (equity), deci aceste sume foarte importante vor fi disponibile pentru astfel de tranzactii”, a declarat Andreea Pipernea, CEO al NN Pensii si Vicepresedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Tendinte pe piata de fuziuni si achizitii
Piata de fuziuni si achizitii din Romania a ajuns la 1,6 miliarde Euro in primele zece luni ale acestui an, luand in calcul tranzactiile ale caror valori au fost comunicate public, si contabilizeaza zece tranzactii de peste 100 milioane euro pana acum, potrivit estimarilor Ioanei Filipescu, Partener in Consultanta Fuziuni si Achizitii, Deloitte Romania.
“Vedem fonduri de private equity noi intrand in piata si asta este un semn bun, pentru ca decizia de a face primul pas intr-o piata este semnificativa. Odata intrat intr-o noua geografie, un investitor va incerca sa isi consolideze pozitia. Ne asteptam sa vedem o tractiune mai mare in anii care vin si o activitate mai intensa”, a spus Ioana Filipescu.
Conform unei cercetari Deloitte, activele romanesti au fost evaluate in acest an, in medie, la un multiplu de 11,5 fata de EBITDA (profitul obtinut inaintea platii dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizatii), peste cele din regiunea Europei Centrale si de Est, care au inregistrat un multiplu mediu de 9,3. Tranzactiile cu companii din sectoarele TMT (Tehnologie, Media, Telecom) si bunuri de consum din Romania au inregistrat multipli mai mari de evaluare fata de tranzactiile din regiune in pietele de profil.
Tendinte pe piata finantarilor pentru companii
Achizitiile de companii, realizate pe piata de fuziuni si achizitii, refinantarile si oportunitatile de pe piata de energie sunt asteptate sa genereze noi tranzactii pe piata finantarilor corporative, estimeaza Mihaela Bitu, Director General Adjunct si Head of Wholesale Banking ING Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori pe segmentul imprumuturilor destinate companiilor.
“In Romania, nivelul de intermedie bancara este scazut, din pacate chiar in scadere. La nivelul sectorului bancar, vorbim de 27% din PIB, cand ne uitam strict la partea de finantare corporativa este de 13%”, a explicat reprezentantul ING.
In cadrul sectorului de finantare corporativa se observa o tendinta de stagnare, alimentata pe de o parte de faptul ca multinationalele prefera sa isi administreze lichiditatile la nivel de grup, precum si de un declin al investitiilor publice in sectoare precum infrastructura sau sistemul de sanatate.
“Piata creditelor sindicalizate este o piata care ofera intre 10 si 12 tranzactii pe an, cu dimensiuni peste 1 miliarde euro, intre 1 si 2 miliarde euro pe an, dar din care majoritare sunt tranzactiile de refinantare”, descrie Mihaela Bitu unul dintre cele mai importante segmente ale sectorului de finantare al marilor companii.
Tendinte pe piata investitiilor imobiliare
Pe piata imobiliara, investitorii romani vor continua achizitiile de proprietati si in 2019, se asteapta Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
“Piata merge in trend cu ce se intampla pe piata de fuziuni si achizitii. Din 2014 incoace, avem o piata stabila, in ciuda asteptarilor noastre ca ea va creste semnificativ”, afirma reprezentantul JLL.
Tendinta de formare a unui capital local in sectorul imobiliar se manifesta atat in Romania, cat si pe pietele din regiune.
„Spectrul acestor cumparatori este limitat la high net worth individuals. E un minus al pietei locale faptul ca fondurile de pensii nu pot investi in real estate, fugim dupa fonduri de pensii germane sau din alte tari care sa investeasca la noi. Din pacate, nu putem sa fugim dupa fondurile locale de pensii si asta este pacat. Si, de asemenea, nu avem aproape deloc, cu cateva exceptii, companii de real estate listate pe bursa de valori din Romania”, explica Andrei Vacaru de la JLL, care a intermediat mai multe tranzactii mari in sectorul imobiliar.
Ce spun investitorii financiari
Investitorii institutionali de talia International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si fondurile de investitii de tip private equity au la dispozitie lichiditati mari pe care vor sa le plaseze in companii romanesti aflate in faza de crestere si in sectoare atractive printre care agribusiness, retail, bunuri de consum.
“Ne uitam la investitii in companii intre 10 milioane euro si 100 milioane euro, totdeauna in pachete minoritare intre 5% si 35% din actiuni, mai frecvent intre 10 si 25%. Sunt si exceptii daca avem un IPO de valoare foarte mare putem sa avem si sub 5%”, a spus in cadrul evenimentului Florin Visa, Principal Equity Banker in cadrul biroului din Bucuresti al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter