RO EN
Košík je prázdný

MEMORANDUM: Constituire Axa de Dezvoltare Brasov - Bucuresti - Constanta

Brasov, Bucuresti si Constanta se reunesc intr-o asociatie de dezvoltare durabila. Principalele domenii de colaborare sunt conectivitatea, transportul si turismul. Primarul General al Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, a semnat astazi, alaturi de Primarul Municipiului Brasov, George Scripcaru, si de Primarul Municipiului Constanta, Decebal Fagadau, Memorandumul de cooperare privind dezvoltarea integrata a Axei de Dezvoltare Brasov-Bucuresti-Constanta. In baza acestui Memorandum, cele trei municipii se pot asocia in vederea realizarii unui scop comun: dezvoltarea durabila, a lor si a zonelor limitrofe acestora.
Primarul General, Gabriela Firea, a prezentat detalii cu privire la asociere: “Practic, ne-am exprimat acordul de a infiinta impreuna o asociatie intercomunitara de dezvoltare durabila, in special pentru domeniile conectivitate, transport si turism. Specialistii vor lucra la platforma juridica, vom avea si un Statut al asociatiei, care va fi public. Ce ne dorim este sa punem in valoare cele mai importante zone turistice ale Romaniei: litoralul, muntele si capitala. Iar pentru un turism de calitate avem nevoie de infrastructura, domeniu ce poate fi dezvoltat inclusiv prin astfel de parteneriate.”
Realizarea de proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional, planificarea comuna a investitiilor publice si furnizarea in comun de servicii publice de calitate sunt, conform documentului, principalele beneficii ale parteneriatului. Asociatia va putea atrage inclusiv fonduri europene pentru proiectele initiate.
Modalitatile concrete de colaborare se refera la integrarea Planurilor de Mobilitate ale Bucurestiului, Brasovului si Constantei, de exemplu prin crearea de puncte intermodale de transport, si la proiecte comune de promovare turistica - prin ofertarea de pachete turistice integrate:
“Turistii care au in vedere un sejur pe litoralul romanesc vor avea posibilitatea sa viziteze si obiectivele turistice de la munte si din Capitala si, similar, cei care viziteaza Brasovul sau Bucurestiul vor avea la dispozitie informatii despre celelalte zone. Compania municipala de turism pe care am infiintat-o la Bucuresti va pregati, in perioada urmatoare, pachete turistice si, de asemenea, o campanie de promovare a acestora, care va cuprinde elemente si obiective din Capitala, cat si din zona municipiilor Constanta si Brasov. Cred ca este un pas foarte important, pentru ca turismul contribuie, in tarile care dau valoare si importanta acestui domeniu, cu un procent semnificativ la PIB”, a completat Primarul General al Municipiului Bucuresti.
Daca la nivelul axei de dezvoltare Brasov-Bucuresti-Constanta este importanta dezvoltarea infrastructurii de conectivitate, tintele la nivel local sunt:
- un sistem de transport public dens, dinamic si eficient,care sa faciliteze accesul catre toate zonele orasului;
- protejarea si extinderea spatiilor verzi si a falezelor;
- investirea in centre culturale: teatre, cinematografe, sali de opera;
- infrastructura pentru vehicule fara motor (in special alei pietonale si piste pentru biciclisti);
- spatiile publice de calitate si sa facilitam accesul catre acestea;
- interactiunea dintre oameni prin gazduirea de evenimente /ateliere de lucru / intalniri profesionale / festivaluri.
Primarul General a aratat ca Bucurestiul este deschis si altor colaborari, cea initiata astazi fiind doar un inceput: “Am vrut sa dam acest semnal, ca turismul este extrem de important pentru noi si ca dorim sa investim impreuna. Iar cum transportul este unul dintre punctele importante in acest domeniu, am prevazut colaborarea si pe acest palier.Multumesc reprezentantilor Bancii Mondiale, care au sustinut inca de la inceput aceasta idee ”.
Primarul Municipiului Constanta, Decebal Fagadau: “Reusim, intr-un moment important, la o suta de ani de la Marea Unire si la 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mama, sa construim o axa care va ancora definitv Dobrogea detara. Am plecat in acest demers de la punctele comune pe care deja le avem. Nu suntem pe un teren arid, avem o fundatie solida: avem planurile de mobilitate realizate de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si avem notorietatea zonelor pe care le reprezentam. Ceea ce se intampla astazi este un lucru firesc si sper ca, prin indicatorii pe care ii atingem, sa mergem catre Comisia Europeana, pentru ca sunt convins ca proiectele pe care le vom genera impreuna vor fi apreciate.”
Primarul Municipiului Brasov, George Scripcaru: “Cred ca este un pas important pe care l-am facut si Banca Mondiala are posibilitatea sa vada ca se poate lucra mai bine cu autoritatile locale direct. Am stabilit, impreuna, principalul proiect de dezvoltare, care se refera nu numai la nivel local, ci isi propune sa lege orasele intre ele. Dincolo de faptul ca ne referim doar la anumite domenii de activitate, cum ar fi turismul, trebuie sa intelegem ca turismul fara infrastructura nu e posibil, si atunci ajungem la mobilitate, la accesibilitate, la ceea ce inseamna planurile de mobilitate pe care le avem in momentul de fata structurate, lucrate.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter