Zona Marii Negre beneficiaza de un plan de amenajare a spatiului maritim, realizat in colaborare de Romania si Bulgaria, prin intermediul unui proiect finantat din fonduri europene si derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) in parteneriat cu alte 9 organizatii. Rezultatele proiectului au fost prezentate astazi, in cadrul unei conferinte organizate la Bucuresti. Planificarea spatiala marina este necesara, in primul rand, pentru a echilibra nevoia de dezvoltare a spatiului maritim cu cea de protejare a ei: in timp, activitatile in zona se dezvolta (de la cele turistice, de transport si economice, la cele de pescuit si exploatare a resurselor), iar interesul major este ca si viitoarele generatii sa se poata bucura de toate avantajele pe care un astfel de teritoriu il ofera.
In acest scop, MDRAPFE a aplicat si a obtinut finantare de la uniunea Europeana, prin Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime, pentru proiectul MARSPLAN-BS (Amenajarea spatiului maritim in zona transfrontaliera din Marea Neagra - Romania, Bulgaria / Cross-Border Maritime Spatial Plan for the Black Sea - Romania and Bulgaria). Proiectul a fost demarat ca urmare a adoptarii Directivei 2014/89/UE de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spatiului maritim si se va incheia in februarie a.c. Bugetul total al proiectului este in valoare de 2.048.921 de euro, din care 1.639.212,59 de euro reprezinta fonduri asigurate din grantul Comisiei Europene, prin intermediul Agentiei Executive pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (EASME).
Din punct de vedere al coordonarii, proiectul a permis lucrul in echipa a organizatiilor celor mai relevante implicate in planificarea zonei Marii Negre. Printre rezultatele proiectului se numara: identificarea unor principii, obiective si a unei viziuni comune pentru amenajarea zonei Marii Negre (structurate intr-un concept de dezvoltare pentru zona transfrontaliera Romania-Bulgaria), 5 studii de caz, un plan de amenajare maritima pentru zona Mangalia-Shabla.
Conform Directivei, statele membre tin seama, in procesul de amenajare a spatiului maritim, de particularitatile regiunilor marine, de activitatile si utilizarile relevante existente si viitoare, de impactul acestora asupra mediului si asupra resurselor naturale. In conformitate cu aceasta directiva, fiecare stat membru trebuie sa elaboreze si sa implementeze amenajarea spatiului maritim cat mai curand posibil si cel tarziu pana la 31 martie 2021. La conferinta au participat reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale si locale din Romania si Bulgaria, reprezentanti ai mediului academic si de cercetare, ONG-uri relevante pentru domeniul amenajarii spatiului maritim, reprezentanti ai mediului privat.