RO EN
Košík je prázdný

MDRAP lucreaza la Codul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor

Codificarea legislatiei este un demers care vine in aplicarea Strategiei privind o mai buna reglementare 2014-2020 precum si a Strategiei pentru consolidarea administratiei publice 2014-2020, si este prevazuta ca masura in cadrul planului integrat pentru simplificarea procedurilor administrative aplicabile cetatenilor.
Prin intermediul Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor:
- reglementarile din domeniile amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor si din domeniile conexe (mediu, energie, transporturi, cadastru, proprietate, zone construite protejate si monumente istorice, gestiunea riscurilor naturale si industriale) vor fi reunite intr-o structura unitara;
- legislatia si normele metodologice vor fi corelate, simplificate si imbunatatite, astfel incat orice persoana fizica sau juridica, profesionist sau investitor, sa cunoasca si sa aplice corect prevederile legale in materie.
In vederea fundamentarii acestui Cod, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a realizat, intr-o prima etapa, proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea tezelor prealabile ale Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor, actul normativ care stabileste principiile generale pentru elaborarea codului, precum si structura indicativa. Proiectul se afla in etapa finala de avizare interinstitutionala si urmeaza sa fie propus spre aprobare Guvernului Romaniei.
Totodata, in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa 2014 - 2020 se afla in implementare din luna mai 2018 proiectul “Sistematizarea legislatiei din domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor si consolidarea capacitatii administrative a structurilor de specialitate din institutiile publice centrale cu responsabilitati in domeniu”, cod SIPOCA 50.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- asigurarea cadrului legislativ sistematizat si optimizat, prin elaborarea Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor;
- asigurarea unor instrumente metodologice, operationale si de informare si comunicare pentru aplicarea legislatiei modificate;
- formarea unui aparat administrativ eficient, care sa se bazeze pe instrumente obiective, cuantificabile si usor de monitorizat si actualizat. Bugetul proiectului este de 11.794.031,49 lei, din care:
- 9.905.083,23 lei reprezinta valoarea eligibila nerambursabila din Fondul Social European (prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014 - 2020, Axa prioritara: Administratie publica si sistem judiciar eficiente);
- 1.888.948,26 lei reprezinta cofinantarea eligibila a beneficiarului (MDRAP).
Proiectul are o durata de 30 de luni (9 mai 2018 - 9 octombrie 2020) si este structurat in urmatoarele componente:
Componenta 1 - Sistematizarea fondului activ al legislatiei din domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor;
Componenta 2 - Elaborarea de proceduri pentru optimizarea fluxurilor de proces si informationale, ghiduri pentru dezvoltare urbana si gestiunea localitatilor, pentru asigurarea aplicarii unitare a legislatiei si principiilor de dezvoltare durabila de catre autoritatile administratiei publice locale si publicarea centralizata a acestora;
Componenta 3 - Administratie publica mai eficienta, prin consolidarea structurilor institutionale responsabile din domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor.
Rezultatul cheie al proiectului va fi Codul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor, demers complex care presupune o expertiza consistenta interdisciplinara intr-un numar mare de domenii conexe.
Avand in vedere complexitatea si importanta demersului, la inceputul lunii iulie 2019 au fost contractate servicii de expertiza pentru fundamentarea, elaborarea si consultarea publica a Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor. S erviciile de expertiza vor fi furnizate de catre Asocierea Deloitte Consultanta (lider de asociere), SCA Reff si Asociatii si Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si au ca scop sprijinirea MDRAP in cele trei etape cheie pentru realizarea codului:
- Fundamentarea, etapa in care va fi elaborat Raportul de analiza diagnostic in vederea fundamentarii;
- Elaborarea, etapa in care legislatia va fi sistematizata, imbunatatita si simplificata si astfel va fi elaborat proiectul de cod;
- Consultarea publica, etapa in care proiectul va fi lansat in consultare publica si va fi analizat si discutat impreuna cu actorii relevanti.
In etapa de fundamentare a codului vor fi organizate 6 reuniuni de consultare (dintre care doua vor avea loc in luna august, la sediul MDRAP) pentru a identifica principalele disfunctii care rezulta din aplicarea legislatiei. La aceste reuniuni vor participa:
- reprezentantii ministerelor de resort din domeniile conexe (transporturi, mediu, patrimoniu construit, energie),
- reprezentanti ai asociatiilor profesionale si patronale relevante si ai structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale. Ulterior, alte 4 reuniuni vor avea loc la nivel regional, calendarul desfasurarii acestora urmand sa fie publicat pe site-ul MDRAP, in sectiunea dedicata evenimentelor.
Implicarea actorilor relevanti in etapa de fundamentare a Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor are o importanta majora pentru realizarea unui instrument normativ care sa contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor si la dezvoltarea sustenabila si competitiva a teritoriului national.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter