In sedinta din data de 23 noiembrie 2018, Guvernul a adoptat o hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Centrul educational si social pastoral «Nifon Mitropolitul»(Palatul Nifon)”, informeaza un comunicat al Executivului, dat publicitatii prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
De altfel, acest proiect este derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), prin Compania Nationala de Investitii (CNI), in cadrul „Programului national de constructii de interes public sau social”, subprogramul „Alte obiective”.
Beneficiarul - Arhiepiscopia Bucurestilor - doreste ca, dupa consolidare, restaurare si refunctionalizarea spatiilor, acest monument istoric, aflat la km 0 al Municipiului Bucuresti, importanta opera a arhitectului Paul Gouttereau, unul din putinele imobile realizate in stil neoclasic, inscris in lista monumentelor istorice, sa devina Centrul Educational si Social Pastoral Nifon Mitropolitul, un obiectiv cu caracter public, educational si social-cultural. Palatul Nifon Mitropolitul este un monument istoric construit in anul 1895, aflat actualmente intr-o stare avansata de degradare si situat pe Calea Victoriei, colt cu strada Doamnei.
Proiectul are o durata de realizare de 27 luni si o valoare totala de 56,684 milioane de lei (inclusiv TVA), din care 56,079 milioane de lei de la bugetul de stat si 605.000 lei de la Arhiepiscopia Bucurestilor. Scopul acestui centru nu este unul pecuniar, ci o reprezinta o lucrare pastorala, sociala si misionara a Bisericii, in folosul societatii romanesti actuale.
Dupa restaurare, spatiul va fi deschis turistilor, dar va avea si o zona destinata si organizarii de conferinte, colocvii, simpozioane, seminarii, organizarii de activitati culturale pentru promovarea dialogului dintre credinta si cultura, spiritualitate si actiune sociala, teologie si stiinta, arta si educatie etc., se mai arata in comunicat.
Aceasta investitie vine si in intampinarea crearii unei infrastructuri de tineri specializati pe meserii, care a disparut in ultima vreme din Romania, prin organizarea de cursuri, pentru diverse specialitati, recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale si de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, in directa corelatie cu mediul de afaceri, care va reprezenta un partener important al programului.