RO EN
Košík je prázdný

IRIDEX pionier al activitatii de gestionare ecologica a deseurilor

“Inca din perioada aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, IRIDEX, un grup de firme care implineste 25 de ani de activitate, s-a familiarizat cu legislatia de mediu si a fost interesat atat de noi echipamente si materiale, dar si de bunele practici, in conformitate cu noile reglementari in domeniu. Evolutia rapida a legislatiei dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ne-a obligat sa preluam si principiile care se dezvoltau in acest domeniu, respectiv valorificarea deseurilor, precum si reintroducerea in circuitul economic a deseurilor ori a rezultatelor activitatilor de eliminare a deseurilor”, a declarat Florin Pascu, Director General al Companiei IRIDEX Group, in cadrul Forumului “Managementul deseurilor in economia circulara”, care a avut loc ieri, la Palatul Parlamentului din Bucuresti.
Platforma de dialog intre autoritati, reprezentanti ai mediului de afaceri si beneficiari, forumul s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor de varf ai autoritatilor, printre care Gratiela Gavrilescu - Vicepremier al Romaniei, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor - sau Gabriela Firea - Primar General al Municipiului Bucuresti. La dezbateri au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor, ai mediului de afaceri din zona managementului deseurilor, ai serviciilor de salubritate, reciclare, colectare, precum si companii preocupate de protectia mediului. Printre acestia, Presedintele Comisiei pentru Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor, domnul Iulian Iancu, sau Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice - Petru Bogdan Alexa.
IRIDEX Group opereaza in acest moment cinci depozite, doua statii de tratare mecanica a deseurilor, trei statii de sortare si desfasoara activitati de colectare a deseurilor in mai multe judete din sudul tarii, printre care Constanta, Ialomita, Calarasi sau Ilfov. IRIDEX opereaza, de asemenea, singurul depozit din Bucuresti care a obtinut, pana in acest moment, Autorizatia Integrata de Mediu, certificare care se elibereaza in urma unuia dintre cele mai exigente si riguroase teste privind activitatea depozitului si a instalatiilor aferente. Fara a avea o obligatie contractuala directa, ci doar din dorinta de a se racorda la cerintele legislative, in special la ordinul 757/2005 al Ministerului Mediului, IRIDEX a realizat la depozitul ecologic din Chiajna prima investitie privind introducerea in economie a rezultatului din activitatea de eliminare a deseurilor si anume producerea de energie din gazul de depozit. Aceasta investitie, care nu este inclusa in obligatiile contractuale cu Primaria Municipiului Bucuresti, a fost facuta tocmai pentru a respecta in mod riguros legislatia nou aparuta. De la data punerii in functiune a acestorechipamente, IRIDEX a livrat catre sistemul energetic national peste 120400 de MW energie electrica, realizand totodata reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de sera, cu circa 17700 de tone metan, circa 40500 de tone de dioxid de carbon, respectiv 7300 de tone de hidrogen sulfurat. Instalatia este complet automatizata, monitorizata de un sistem informatic dedicat, este integrabila in sistemul energetic in mod elastic, putand fi programata sa functioneze continuu sau doar in perioadele de cerere energetica.
”La depozitul IRIDEX Chiajna am realizat o actiune complexa de izolare a depozitului si de extragere a gazului de depozit, care astfel nu mai migreaza spre exterior, metoda care permite producerea de energie electrica si arderea unei cantitati importante de poluanti. In 2013, IRIDEX a realizat prima statie de tratare mecano-biologica si de sortare a deseurilor, pentru a veni in intampinarea valorificarii deseurilor inainte de inceperea colectarii selective despre care vorbim acum. IRIDEX este, deci, un pionier al activitatii de gestionare ecologica a deseurilor si al economiei circulare. Compania a participat la executia a foarte multe proiecte prin programele de POS Mediu, constructie si management integrat, suntem promotorii actiunii de compostare a deseurilor biodegradabile si avem un departament special care se ocupa cu aceasta activitate. Am promovat, inca din 2006, si primele statii de tratare a levigatului prin osmoza inversa, aducand partea lichida a deseurilor, numita levigat, la stadiul de apa curata , iar aceasta activitate este ea insasi inclusa in procesul economiei circulare. Folosim aceasta apa in procesul tehnologic, iar surplusul este evacuat in natura”, a declarat Florin Pascu, Director General al IRIDEX Group.
Despre IRIDEX
Infiintat in urma cu peste 25 de ani, IRIDEX Group are peste 700 de angajati si o cifra de afaceri de circa 75 de milioane de euro. Cu actionariat exclusiv romanesc, grupul executa lucrari de gestiune integrata a deseurilor, proiectare si exploatare de depozite ecologice municipale pentru deseuri nepericuloase, constructii civile si industriale, lucrari de infrastructura la cel mai inalt standard de calitate. IRIDEX implementeaza proiecte de pionierat in diverse domenii: promovarea folosirii surselor de energie regenerabila, instalatii de producere de energie electrica din biogaz s.a. Prin instalatiile de sortare si tratare a deseurilor, prin depozitele pe care le administreaza, respectiv prin tehnologiile folosite in mod curent, IRIDEX Group deserveste o populatie de peste 1 000 000 de oameni din Romania.
In respect pentru comunitate, IRIDEX isi reafirma angajamentul pe termen lung in politicile de responsabilitate pentru mediu si are in vedere implementarea principiilor Economiei Circulare, folosind instalatii nepoluante fabricate in Uniunea Europeana, a caror activitate este monitorizata permanent si certificata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter