RO EN
Košík je prázdný

INTRUM: 19% dintre companiile romanesti declara ca sunt deja in recesiune din 2019

O piata a creditelor, in care consumatorii si companiile pot accesa si, respectiv furniza imprumuturi este absolut necesara pentru lumea afacerilor si pentru o economie in crestere. In calitate de lider de piata, Intrum deschide calea spre o economie puternica in care consumatorii sunt echilibrati financiar iar companiile sunt platite la timp. Intr-o economie puternica si sustenabila, oamenii sunt optimisti cu privire la viitor, companiile isi dezvolta activitatea iar societatea prospera.
Servicii principale
La Intrum ne asiguram ca firmele sunt platite in timp util prin cele doua tipuri de servicii principale pe care le oferim. Servicii de colectare in sistem de mandat si achizitia de portofolii. Pe langa aceastea, punem la dispozitia clientilor o gama larga de servicii din zona de credit management.
Fata de anul trecut, companiile romanesti sunt mai preocupate de riscul reprezentat de catre debitori
25% dintre companiile romanesti intervievate sunt de parere ca riscul provenit din partea debitorilor va creste in urmatoarele 12 luni. Atunci cand vine vorba despre probleme la plata, 78% dintre companiile romanesti isi exprima ingrijorarea fata de clientii care platesc dupa data scadenta. Acelasi procent de companii gasesc platile intarziate ca fiind o reala problema in desfasurarea activitatii, pe cand doar 50% dintre companiile europene impartasesc aceeasi opinie.
Majoritatea companiilor romanesti cred ca in urmatorii 10 ani nu se va mai folosi numerarul ca metoda de plata
63% dintre companiile intervievate sunt de parere ca peste 10 ani, in Romania, nu se va mai folosi numerarul ca metoda de plata. La nivel european, 48% dintre companiile intervievate sunt, de asemenea, de acord. In plus, 41% dintre companiile romanesti care sunt de acord cu aceasta afirmatie, cred ca intr-o societate fara numerar, consumatorii vor avea tendinta sa cheltuie mai putin. Intr-o nota pozitiva, ponderea companiilor care sunt de parere ca, per total, atat costurile cat si riscurile pierderii clientilor vor scadea, sunt de 45% respectiv 36%.
Majoritatea companiilor romanesti sunt de parere ca o noua recesiune va avea loc in urmatorii 1-2 ani
Aproximativ jumarate din companiile intervievate, respectiv 49%, cred ca o recesiune este iminenta in urmatorii doi ani. Acest procent este aproape dublu comparativ cu restul companiilor europene - doar 22% dintre acestea impartasesc aceeasi parere. Printre companiile romanesti care cred ca recesiunea este foarte aproape, 59% dintre acestea au inceput deja sa taie costurile, 56% sunt mai precaute atunci cand vine vorba despre datorii iar 55% securizeaza platile din partea clientilor.
Termene de plata
Foarte multe companii din Europa resimt presiunea de a accepta termene de plata mai lungi decat cele cu care se simt confortabil. Pentru a contracara platile intarziate, companiile trebuie sa isi asume responsabilitatea de a cere si de a oferi termene de plata corecte. Termenul mediu de plata al unei facturi B2B, la nivel european, este de 34 zile. In Romania, termenul de plata in zona B2B este de 32.5 zile pe cand in sectorul public este de 27.4 zile. Cele mai lungi termene de plata se intalnesc in Spania (52 zile), Grecia (45 zile) sau UK (44 zile).
Plati intarziate
Platile intarziate sunt un aspect important si stringent. A previziona fluxul de numerar este o activitate cheie, parte din departamentul financiar al fiecarei companii si reprezinta fundatia unei cresteri sanatoase. De aceea, nu ar trebui sa fie o surpiza faptul ca platile intarziate sunt considerate o reala problema iar consecintele sunt severe. 78% din companiile din Romania vad platile intarziate ca o reala problema in dezvoltarea afacerii, angajarea de nou personal si venitul companiei. La nivel european, doar 50% dintre companiile invervietate isi pun problema platilor intarziate.
Consecintele platilor intarziate
Daca o companie nu este platita in termenul scadent, consecintele pot fi severe. Managerii si administratorii de companii vad lichiditatile si fluxul de numerar ca o presiune asupra dezvoltarii afacerii si crearii de noi locuri de munca. La nivel european, cele mai mari amenintari pe care companiile le vad atunci cand vine despre plati intarziate, sunt inghetarea lichiditatilor si stagnarea dezvoltarii afacerii.
Plati internationale
Afacerile internationale sunt in expansiune si putem observa o crestere pe mai multe piete atunci cand vine vorba despre import si export. Astfel, platile internationale devin si mai importante decat erau inainte. 12.4% dintre companiile romanesti intervievate au declarat ca incaseaza plati din afara granitelor. Topul companiilor europene care emit facturi in afara granitelor este condus de Cehia (18.2%), Portugalia (18.2%), Bulgaria (17.2%).
Predictii pentru o societate fara numerar
Din ce in ce mai multi consumatori prefera sa foloseasca metode de plata digitale pentru a efectua plati curente. In functie de tara, europenii sunt mai mult sau mai putin increzatori intr-o societate fara bani cash. 37% dintre reprezentantii companiilor romanesti sunt de parere ca in aproximativ 10 ani, va exista o societate fara numerar. Media la nivel european este totusi de 25%, Portugalia, Danemarca si Belgia fiind cele mai increzatoare din acest punct de vedere.
Semne de recesiune?
Economia Europei prezinta semne de slabiciune iar, in anumite tari, declinul economic este mai accentuat decat in altele. Managerii si propietarii de afaceri care au experimentat deja o criza economica, incep sa ia masuri de precautie astfel incat un eventual declin economic sa nu afecteze foarte mult activitatea companiei. 28% dintre reprezentatii companiilor intervievate sunt de parere ca o criza financiara va avea loc in termen de un an. La nivel european, media este de 10%, Romania fiind cea mai pesimista tara atunci cand vine vorba despre acest subiect, urmata de UK (27%), Suedia(18%) si Portugalia (17%). Tarile care deja se considera intrate in recesiune sunt Grecia (87%), Italia (65%), Croatia (37%).
Legistatie - UE
Directiva Europeana cu privire la platile intarziate este o initiativa a Comisiei Europene menita sa rezolve aceasta problema sau macar sa o amelioreze. Directiva Platilor Intarziate recomanda un termen de plata de maxim 60 de zile pentru persoane juridice si un termen de maxim 30 de zile pentru autoritati. Din pacate insa, doar 29% dintre reprezentantii companiilor intervievate sunt la curent cu aceasta directiva, cele mai bine informate tari fiind Franta (65%), Spania (40%), Irlanda (46%). Doar 17% dintre companiile romanesti stiu despre aceasta initiativa.
Legislatia nationala
72% dintre managerii si administratorii de afaceri si-ar dori o legislatie noua, care sa reglementeze la nivel national, problema platilor intarziate. Acest procent este in crestere, atat comparativ cu media anului trecut cat si cu media la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, companiile de pe teritoriul Romaniei si-ar dori ca la nivel local, sa existe mai multe initiative din partea mediului de afaceri cu privire la problema platilor intarziate. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter