RO EN
Košík je prázdný

INNOCASTLE: 157 milioane lei pentru reabilitarea a 23 de cladiri de patrimoniu

Institutul National al Patrimoniului si Consiliul Judetean Mures au organizat, in ultima decada din luna octombrie, un eveniment dedicat castelelor si conacelor din judetul Mures, ce a avut ca scop dezbaterea politicilor publice ce vizeaza resedintele elitelor istorice, precum si administrarea, protejarea si promovarea acestora. Evenimentul a reunit 45 de participanti - autoritati si institutii regionale, judetene si locale precum Consiliile Judetene Mures, Alba si Harghita, Prefectura Mures, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, reprezentantii ai primariilor din judetul Mures si ai Apelor Romane, specialisti in protectia patrimoniului, reprezentanti ai ONG-urilor, precum si proprietari si administratori de domenii istorice. La eveniment a participat de asemenea o delegatie a Provinciei Gelderland, Olanda, parteneri in cadrul proiectului Innocastle.
In pregatirea dezbaterii, o echipa interdisciplinara de specialisti din cadrul INP a analizat in teren 47 de castele, conace si domenii istorice din judetul Mures, atat cladiri incluse in Lista Monumentelor Istorice, cat si cladiri neclasate. Cercetarea a relevat urmatoarele rezultate preliminarii:
- Peste jumatate din castelele, conacele si domeniile istorice se afla in proprietate privata (61%);
- Domeniile istorice, entitati complexe formate din constructii, parcuri si terenuri pentru agricultura sunt in marea majoritate iremediabil fragmentate (34 % din cele cercetate au mai multi proprietari) si doar parti din acestea au statut de monument istoric (72% clasate, in timp ce doar 13% dintre parcuri au acest statut de protectie);
- Parcurile sunt cel mai periclitate (21% sunt in stare buna si medie de conservare );
- Resedintele si anexele sunt intr-o mare proportie in stare medie de conservare sau precolaps (59%);
- Fondurile investite in domeniile istorice vin din bugete locale sau private si sunt insuficiente pentru restaurarea si revitalizarea acestor ansambluri (21% au beneficiat de investitii).
Dintre acestea, pentru o parte semnificativa se cauta in prezent solutii de revitalizare. Castelele, conacele si domeniile istorice au un potential enorm de a deveni catalizatori pentru inovare si turism pe valea Muresului, insa acest lucru nu se va intampla de la sine. O viziune comuna, cooperarea regionala, implicarea comunitatilor si sprijinul politic sunt esentiale, asa cum a reiesit din dezbatere.
Paul Thissen, reprezentantul Provinciei Gelderland (NL) a declarat in calitate de invitat special al intalnirii:„Am observat ca pentru fiecare euro investit in patrimoniu, se genereaza trei euro in regiunea noastra. De cele mai multe ori, investitiile sunt suportate de proprietari, insa beneficiile sunt pentru toata zona.
Tibor Teleki, reprezentant al Asociatiei Castel Teleki: „Conferinta a fost o oportunitate buna de a intalni si discuta cu diferiti actori interesati si implicati in revitalizarea patrimoniului cultural. Asteptam cu interes pasii urmatori ai proiectului.”
ADR Centru, Consiliul Judetean Mures, Consiliul Judetean Alba, Insitutul National al Patrimoniului
In ziua ce a urmat dezbaterii, a fost organizata o intalnire cu actorii regionali pentru a discuta posibilitatile de dezvoltare a unei strategii dedicate valorizarii si promovarii castelelor de pe valea Muresului, in contextul unei strategii mai largi dedicate acestei regiuni.
„Consiliul Judetean Mures are in proprietate mai multe cladiri monumente istorice, printre care sunt si 2 castele, Castelul Ugron din Zau de Campie si Castelul Bornemissza din Gurghiu. Astfel, suntem interesati de proiectul INNOCASTLE si ne bucuram ca in cadrul acestui proiect Institutul National al Patrimoniului a decis sa studieze mai in detaliu situatia si posibilitatile de valorificare a castelelor si domeniilor istorice din Valea Muresului. - a declarat presedintele Consiliului Judetean Mures, Péter Ferenc.
„In Regiunea Centru vrem sa pastram intacta bogatia patrimoniului, pentru a-l reda, nealterat, cetatenilor. Pentru salvarea restaurarea, protectia si conservarea obiectivelor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu finantam 32 de proiecte, cu fonduri nerambursabile de peste 157 milioane lei. Odata finalizate, aceste proiecte se vor alatura celor 25 de obiective deja reabilitate si redate circuitului national si international - cetati, biserici evanghelice, catedrale si muzee, care fac din Regiunea Centru un loc cu totul unic in Europa” -a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Mult prea putin am reusit sa integram patrimoniul cultural in politicile altor sectoare: turism, transporturi, economie, industrie si asa mai departe. Politicile europene in domeniul patrimoniului cultural, in ultima perioada, au pus mare accent pe aceasta integrare si pe o abordare transversala a patrimoniului. Nu putem vorbi astazi despre patrimoniul cultural fara sa ne referim si la o abordare sustenabila, care nu inseamna doar de durata, ci inseamna si responsabila in raport cu mediul economic, social si natural. Speram ca aceasta intalnire a actorilor patrimoniului sa fie un pas inainte. - a declarat domnul Stefan Balici, director general al Institutului National al Patrimoniului.
Evenimentul face parte din actiunile proiectului INNOCASTLE, un proiect european pe care Institutul National al Patrimoniului il coordoneaza alaturi de 4 parteneri internationali. Prin INNOCASTLE, INP urmareste imbunatatirea instrumentului de finantare Programul Operational Regional, obiectivul 5.1 (Conservarea, protectia, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural) si a altor politici conexe protejarii patrimoniului construit.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter