Hidroelectrica a obtinut in instanta, in data de 21.06.2018, anularea masurilor impuse de Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Neamt, prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016, respectiv:
- indepartarea tuturor deseurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016;
- igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Batca Doamnei, Vaduri si Pangarati.
Astfel, prin Decizia Civila nr. 872/21.06.2019 pronuntata de catre Curtea de Apel Bacau in dosarul nr. 1299/188/2016 a fost admis recursul Hidroelectrica S.A., iar in rejudecare s-a dispus admiterea exceptiei de nelegalitate a pct. 4 A din Anexa la Hotararea 1/03.02.2016 a CJSU Neamt, prin care s-a pus in sarcina Hidroelectrica S.A. obligatia de a igieniza luciul de apa al lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Batca Doamnei, Vaduri si Pangarati, si, de asemenea, s-a decis anularea Notei de constatare nr. 245/29.04.2016 a GNM prin care s-a impus ca masura: ”indepartarea tuturor deseurilor existente pe luciul apei la baraj, cu termen la 28.06.2016”.
Societatea a recurs la solutionarea pe cale juridica a divergentelor cu Institutia Prefectului Jud. Neamt si Garda Nationala de Mediu, dupa ce a primit de la Agentia pentru Protectia Mediului Neamt notificarea prealabila emiterii deciziei de suspendare a activitatii la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui.
”Hidroelectrica face toate demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatiile ce ii revin privind protectia mediului si de cele mai multe ori le si depaseste. Cheltuielile pe care societatea le are anual cu igienizarile in zona barajelor sunt foarte mari, de cca 1,15 milioane lei. Consider insa incorect sa fim sanctionati periodic pentru poluarea de care nu suntem vinovati. Daca autoritatile locale si reprezentantii Garzii de Mediu ar impune ferm legea in zonele turistice din amonte de lacurile de acumulare ale Hidroelectrica S.A., s-ar inlatura cel putin una din cauzele majore ale prezentei deseurilor plutitoare pe luciul apelor. Ori, in conditiile actuale, constatam ca autoritatile sunt mai preocupate sa sanctioneze Hidroelectrica S.A. pentru efectele unei poluari pe care nu societatea a produs-o si nici nu are instrumentele necesare pentru gestionarea acesteia. Sustinem cu fermitate si cerem sa fie respectat principiul conform caruia poluatorul plateste.” - a declarat Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica.
Decizia obtinuta in instanta inlatura riscul de suspendare a activitatii la punctul de lucru Hidroelectrica Baraj Izvorul Muntelui. Contractul se deruleaza pe o perioada de 7 ani si pana la acesta data avem un procent de realizare de 24,61 % din valoarea de baza a contractului. Mentionam ca centrala Stejaru se afla in plin proces de retehnologizare, grupul HA 6 (unul din cele doua grupuri mari ale centralei hidroelectrice) urmand a fi finalizat si pus in functiune in cel mai scurt timp.
Se lucreaza intens in acest moment si la cel de-al doilea grup, unele echipamente fiind deja livrate spre a fi montate. Astfel, orice perturbare a activitatii ar putea aduce prejudicii majore in derularea contractului in valoare de peste 75 milioane euro, impiedicand totodata respectarea termenelor de executie.