RO EN
Košík je prázdný

GREENPEACE actioneaza in instanta termocentrala Rovinari pentru emisii poluante

Greenpeace Romania, cu sprijinul avocatilor de mediu ClientEarth, a actionat in instanta termocentrala Rovinari, pentru a forta autoritatile sa ia in considerare impactul negativ al termocentralei asupra mediului si sanatatii oamenilor. Greenpeace Romania a inaintat o contestatie legala impotriva unui permis de functionare pe viata acordat centralei electrice pe carbune, care este unul dintre cei mai mari poluatori din Romania.
Termocentralei i-a fost acordata autorizatia integrata de mediu pe viata fara o evaluare completa a impactului asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului. Nicio astfel de evaluare nu a fost efectuata in cei 43 de ani de functionare. Greenpeace Romania si ClientEarth sustin ca autorizatia permite termocentralei sa emita niveluri ilegale de praf daunator. De asemenea, afirmam ca esecul de a efectua o evaluare adecvata a impactului asupra mediului (EIM) inainte de a acorda autorizatia integrata de mediu termocentralelor nu ia in considerare nici legislatia UE, nici pe cea romaneasca.
Cele doua organizatii doresc ca autorizatia sa fie anulata si sa fie efectuata o EIM completa pentru a stabili impactul probabil al proiectului asupra climei, naturii si sanatatii oamenilor.
Avocatul ClientEarth specializat pe energie, Dominique Doyle: "Rovinari este unul dintre cei mai mari emitatori de emisii de CO2 din UE si una dintre cele mai periculoase centrale electrice din punct de vedere a poluarii aerului. Iar aceasta autorizatie ii ofera drum liber sa polueze pe termen nelimitat, in ciuda faptului ca niciunul dintre aceste riscuri nu a fost evaluat vreodata. Daca impactul sau nu este evaluat acum, poate duce la vatamari ireversibile asupra oamenilor, naturii si climei".
Potrivit unui studiu de modelare a calitatii aerului Greenpeace, continuarea functionarii termocentralei ar duce la daune considerabile pentru sanatatea publica, contribuind inclusiv la 490 de decese premature preconizate numai in urmatorul deceniu. Rezultatele modelarii indica, de asemenea, ca mai mult de 1.000 de persoane care locuiesc in apropierea termocentralei vor fi expuse la concentratii de dioxid de sulf nociv (SO2) care depasesc limitele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Poluarea din Rovinari calatoreste in aval intr-un sit natural protejat al UE, care contine zeci de habitate si specii acvatice amenintate. Autorizatia permite termocentralei sa evacueze in zona cantitati semnificative de deseuri industriale, inclusiv substante periculoase, in ciuda faptului ca aria este protejata. Acest lucru risca sa provoace daune suplimentare speciilor deja amenintate, dar nici acest aspect nu a fost evaluat. Autoritatile trebuie, de asemenea, sa evalueze si impactul proiectului asupra mediului.
Cosmin Plescan, coordonator de campanii la Greenpeace Romania, a declarat: "Impactul devastator al carbunelui asupra climei este incontestabil. Raportul recent al IPCC al ONU clarifica faptul ca Europa are nevoie de un sistem lipsit complet de energie fosila pana in 2030, pentru a se conforma Acordului de la Paris. In acest moment crucial al istoriei, si ca unul dintre cei mai mari emitatori de emisii de dioxid de carbon din Romania si Europa, autoritatile nu pot ignora impactul termocentralei Rovinari asupra mediului. Nicio termocentrala nu ar trebui sa primeasca o autorizatie de functionare pentru a polua pe o perioada nedeterminata fara a evalua mai intai riscurile." O audiere este asteptata in urmatoarele sase luni.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter