Consiliului Local a aprobat insusirea protocolului de colaborare cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) privind mandatarea de catre C.N.A.I.R. a Zonei Metropolitane Oradea, in vederea elaborarii documentatiilor necesare privind procedura de expropriere, aferente realizarii obiectivului de investitii „Legatura centura Oradea (giratie Calea Sintandrei) - Autostrada A3 (Biharia)".
Dat fiind faptul ca obiectivul de investitii mai sus descris este unul de interes national, calitatea de expropriator revine Statului Roman reprezentat de Ministerul Transporturilor prin Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, precum si prin Compania Nationala de Investitii Rutiere. Cu toate acestea obiectivul de investitii este afectat si de un evident interes local la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale pe a caror raza teritoriala se va construi legatura la autostrada A3, fapt care justifica implicarea autoritatilor locale in vederea derularii cu celeritate a procedurilor legale ce vizeaza realizarea acestui proiect.
„Avem un acord cu Compania de Drumuri si Autostrazi prin care vom pregati toate documentele necesare exproprierii, tot ceea ce inseamna ridicari topografice, evaluarea terenurilor si toate lucrarile cadastrale, in asa fel incat sa scurtam cu cel putin 6 luni de zile perioada de exproprieri", a spus primarul Ilie Bolojan
Prin acest proiect se va realiza o prelungire a inelului ocolitor al orasului, pe un traseu exterior zonelor urbanizate, si racord la viitorul traseu al autostrazii A3, ce optimizeaza relatiile pe teritoriul Zonei Metropolitane Oradea si implicit ale municipiului Oradea cu alte drumuri nationale si judetene conexe.
„Am finalizat studiul de fezabilitate, acesta fiind intr-o faza avansata de avizare la Compania de Autostrazi si Drumuri si va parcurge procedura normala, finalizandu-se prin aprobarea indicatorilor in urma adoptarii unei Hotarari de Guvern. Sper ca aceasta hotarare sa se adopte cat mai repede (final de an, inceputul anului viitor), pentru ca de adoptarea ei este legata demararea procedurii de licitatie. Nu se poate face licitatia pana nu se aproba acesti indicatori, asa cum procedam si noi prin Hotararile de Consiliu", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Realizarea tronsonului de inel metropolitan de centura din prezentul proiect urmareste cresterea mobilitatii la nivelul infrastructurii rutiere, ce va contribui la promovarea competitivitatii economice si la imbunatatirea conditiilor in transportul rutier de marfuri si calatori prin conexiunea directa a Autostrazii A3 Brasov-Bors cu municipiul Oradea.
„Primarii localitatilor traversate de viitorul drum de legatura (Oradea, Sintandrei, Bors si Biharia) si-au reinnoit angajamentul de a asigura toate aceste lucrari topografice, cadastrale si identificari de proprietari, in asa fel incat in paralel cu licitatia pentru selectarea viitorului constructor sa se deruleze si partea de exproprieri, astfel incat in vara anului viitor sa poata incepe si lucrarile la acest drum de legatura, in asa fel incat ajungand din urma lucrarile autostrazii, care speram ca de data aceasta chiar vor incepe si se vor si derula normal, sa putem in doi ani de zile sa avem o legatura cel putin a Oradiei cu sistemul european de autostrazi, daca nu cu cel romanesc de autostrazi. Asa cum stiti, doar o portiune din autostrada Transilvania este prinsa in aceste proiecte, doar pana la limita cu judetul Salaj, tronsonul dificil de aproximativ 80 de km de pe teritoriul judetului Salaj nefiind inca finalizat din punct de vedere al procedurilor de licitatie", a adaugat primarul Ilie Bolojan.