RO EN
Košík je prázdný

FIC: Asteptam investitii publice pe termen mediu si lung pentru crestere sustenabila

Cele mai recente cifre ale indicelui perceptiei membrilor FIC despre mediul de afaceri din Romania confirma scaderea semnificativa a increderii inregistrata in anul 2017 in ciuda faptului ca 54% dintre respondenti se asteapta ca veniturile lor sa creasca in acest an.
Peste 70% dintre respondenti spun ca evolutiile din ultimele 6 luni (perioada de referinta a chestionarului) le-au scazut increderea in mediul de afaceri din Romania si considera ca aceasta s-a deteriorat.
Cifrele acestea nu aduc vesti foarte bune avand in vedere ca una din prioritatile Guvernului o reprezinta cresterea nivelului investitiilor in economia Romaniei, obiectiv care pare dificil de atins in aceste conditii. Indicele FIC arata ca exista o serie de constrangeri structurale care nu incurajeaza investitiile noi:
- 68% dintre respondenti considera ca forta de munca disponibila nu este suficient de competitiva;
- 85% dintre respondenti caracterizeaza sistemul fiscal din Romania ca necompetitiv si probabil nu din cauza nivelului de impozitare ci datorita schimbarilor bruste de politica fiscala si lipsei de modernizare la nivelul ANAF;
- 96% dintre respondenti spun ca intampina dificultati datorita poverii reglementarilor care sunt neclare si in continua schimbare;
- 92% considera ca infrastructura nu este suficient de bine dezvoltata ceea ce nu mai este demult o surpriza pentru nimeni;
- 100% dintre respondenti descriu birocratia din Romania ca fiind necompetitiva in comparatie cu alte locatii din Europa unde desfasoara activitati si tot in unanimitate reclama lipsa de transparenta si de consistenta in adoptarea si aplicarea politicilor publice.
Investitiile straine in Romania au ajuns la 4,5 miliarde de euro in 2017 in foarte usoara crestere fata de 2015 sau 2016 si totusi doar la jumatate fata de nivelul inregistrat in anii 2007-2008. O parte semnificativa a acestor investitii au fost realizate de companiile deja prezente in Romania, care se adapteaza la cresterea economiei locale, europene si globale. Cu toate acestea, Romania are nevoie de noi investitori care sa aduca cu ei un plus de capital si tehnologie. O analiza1 recenta a Bancii Mondiale arata ca investitiile straine atrase de Romania in 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, in timp ce in Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeasi perioada. Aceste rezultate evidentiaza ca sumele atrase de Romania sunt foarte mici atat de la an la an, cat si in comparatie cu tarile vecine.
Mesajul FIC pentru decidentii politici este ca, atata vreme cat indicele perceptiei despre mediul de afaceri din Romania sugereaza mai degraba neincredere, sansele de a atrage noi investitii semnificative sunt minime. Cu un nivel scazut al increderii in politicile publice este putin probabil ca Romania sa atraga noi investitii in zonele cu somaj inca ridicat, in sectoare esentiale cum este cel al utilitatilor sau in proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentantii Guvernului incearca sa le incheie in perioada urmatoare.
Anul 2017 a fost marcat de o ”revolutie fiscala” ale carei obiective si beneficii mediul privat inca nu le-a inteles si care a fost implementata in ciuda comentariilor negative aproape unanime. In paralel, a fost consumata foarte multa energie pe dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, fara a fi luate insa in considerare problemele practice ale mediul de afaceri. Solicitarile companiilor privind infiintarea unor tribunale comerciale si fiscale sau cresterea numarului de magistrati din sistem pentru mai multa celeritate in decizii nu au figurat deloc pe agenda modificarilor.
In concluzie, pe termen scurt perspectivele economice arata bine si o parte semnificativa a companiilor membre FIC anticipeaza o crestere a afacerilor in Romania. Insa investitiile pe termen mediu si lung, singurele care catalizeaza o crestere sustenabila, nu se vor materializa daca nu are loc o schimbare a perceptiei investitorilor existenti privind stabilitatea si predictibilitatea politicilor publice din Romania.
Acest indice este realizat doar in randul comunitatii membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC), companii care au avut in 2016 o cifra de afaceri de 187 de miliarde de lei si au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter