RO EN
Košík je prázdný

Exim Bank: FI3M sustine proiecte din transporturi, energie si infrastructura digitala

Presedintii executivi ai bancii poloneze de dezvoltare Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) si Bancii de Export - Import a Romaniei EximBank au anuntat, la Summitul Initiativei celor Trei Mari de la Ljubljana - Slovenia, inregistrarea oficiala a Fondului de Investitii al Initiativei celor Trei Mari (FI3M) ce se va axa pe sustinerea proiectelor din domeniul transporturilor, energiei si infrastructurii digitale din regiunea celor Trei Mari.
FI3M a fost infiintat de Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) din Polonia si de Banca de Export-Import a Romaniei EximBank, care au semnat la 29 mai 2019, in Luxemburg, actul constitutiv. Fondul va functiona potrivit prevederilor legislatiei din aceasta tara, pe baze comerciale si ale principiilor de piata.
”Stabilirea strategiei si a cadrului legal pentru functionarea unui fond de investitii necesita de obicei intre 20 si 30 de luni de negociere. Echipa Fondului celor Trei Mari a reusit insa sa obtina acest rezultat in numai cateva luni, lucru de care suntem extrem de mandri. Este o realizare semnificativa la nivel european si chiar global”, a declaratBeata Daszynska-Muzyczka, Presedinte Executiv al Bank Gospodarstwa Krajowego.
“Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari vine sa sustina programele Uniunii Europene contribuind la cresterea competitivitatii statelor din regiunea Initiativei celor Trei Mari. Pentru EximBank este un privilegiu sa fie unul dintre initiatorii acestui Fond care credem cu tarie ca va sustine crearea unui viitor economic prosper pentru intreaga Europa”, a spus Traian Halalai, Presedintele Executiv al EximBank Romania.
Fuchs Asset Management a fost desemnat administrator al Fondului de Investitii Alternativ cu responsabilitati in domeniul managementului riscului si al portofoliului, guvernantei si promovarii. Echipa Fuchs Asset Management va fi sprijinita de consultanti de investitii in ceea ce priveste selectia si analiza potentialelor proiecte de investitii ce vor fi recomandate catre diferite comitete de profil ale Fondului.
“Suntem incantati sa colaboram cu Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari, in calitate de Administrator al Fondului de Investitiii Alternativ (AFIA). Acest fond reprezinta un demers semnificativ pentru regiunea tinta, ca si pentru intreaga Uniune Europeana, contribuind la o mai buna integrare, o crestere a mobilitatii si comunicarii intre statele membre, in viitor. Desemnarea noastra in acest proiect subliniaza obiectivul declarat al organizatiei noastre de a contribui la viitorul Europei, alaturandu-ne profesionistilor experimentati care doresc sa se implice in viitorul nostru comun”, a declarat Timothé Fuchs, CEO al Fuchs Asset Management.
Fondul intentioneaza sa desemneze Credit Suisse Fund Services (Luxemburg) S.A. in calitate de agent administrativ central si Credit Suisse (Luxemburg) S.A ca banca depozitara.
Resursele financiare ale FI3M depasesc in acest moment 500 de milioane de euro, reprezentand contributiile asumate de Polonia si Romania, insa, fondul este deschis spre aderare si celorlaltor state din regiunea celor Trei Mari, care se vor alatura initiativei pe masura obtinerii aprobarilor necesare, acestea urmand sa dobandeasca, de asemenea, statut de membru fondator.
Consiliul de Supraveghere al Fondului este format in prezent din reprezentantii Poloniei, Romaniei si Republicii Cehe. Directoratul FI3M va urmari indeplinirea de catre administratorul fondului a strategiei de investitii agreate de managerul Fondului cu statele participante. Fiecare stat participant va gazdui prin rotatie reuniunile fondului, in vederea reevaluarii continue a necesitatilor investitionale in regiunea celor Trei Mari.
FI3M se adreseaza insa si altor investitori precum fondurile de pensii, fondurile private de investitii, investitori privati si altii, tintind atragerea unor fonduri intre 3 si 5 miliarde de euro.
Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari isi propune sa implementeze proiecte in domenii prioritare ale regiunii celor Trei Mari, precum infrastructura de transport (de exemplu, cai ferate, navigatie interna, porturi, autostrazi etc), energie si infrastructura digitala. FI3M va sustine si suplimenta programele finantate cu fonduri europene, contribuind astfel la cresterea competitivitatii la nivelul intregii Uniuni.
Resursele fondului vor avea rolul de a potenta bugetele nationale si fondurile europene prezente in regiune, strategia de investitii permitand investirea in multiple proiecte aflate in stadii diferite de implementare. Acestea pot include printre altele, investitii tip greenfield, sau aflate deja in primele stadii, achizitia de actiuni, participarea in vehicule investitionale cu scopuri speciale sau datorii subordonate.
Initiativa celor Trei Mari este o platforma politica formata din 12 state situate intre Marea Baltica, Adriatica si Marea Neagra - Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia. Aceste tari totalizeaza 28% din teritoriul Uniunii Europene si 22% din populatia acesteia.
Obiectivele Initiativei celor Trei Mari sunt:
- cresterea puternica a dezvoltarii economice;
- intarirea coeziunii Uniunii Europene;
- imbogatirea legaturilor transatlantice.
Comisia Europeana a recunoscut contributia Initiativei celor Trei Mari la dezvoltarea regionala care va conduce la cresterea coeziunii Uniunii ca intreg.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter