RO EN
Košík je prázdný

DORIN STEFAN participa la regenerarea urbana a orasului Baia Mare

Municipiul Baia Mare a fost reper de inspiratie pentru 37 dintre studentii din anul V ai Facultatii de Arhitectura din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti. Coordonati de prof. dr. arh. Dorin Stefan, acestia au prospectat, in cele doua zile cat au stat in Baia Mare, situl Cuprom, Colonia Pictorilor, Piata Cetatii, zona industriala Sud, zona Baraj-Firiza, Varatec si Blidari. Vizita de studiu a avut drept scop elaborarea de catre studenti a unui proiect de regenerare urbana si stabilirea potentialului turistic a Municipiului Baia Mare in vederea declararii de statiune turistica de interes national.
Ideea proiectului a venit din partea primarului Catalin Chereches, care i-a propus acest parteneriat prestigiosul arhitect Dorin Stefan. In cadrul proiectului didactic pe care il vor realiza in urma vizitei in Municipiul Baia Mare, studentii au oportunitatea de a prezenta valorile culturale, urbane si stiintifice ale municipiului. In baza acestei lucrari, Administratia Publica Locala va elabora documentatia necesara pentru dezvoltarea mai multor zone din Municipiul Baia Mare prin accesarea de fonduri europene.
Prof. dr. arh. Dorin Stefan: „Pentru noi a fost o experienta extraordinara. Si spun asta fara a folosi cuvinte mari. Din punctul de vedere al densitatii informatiilor culese si a modului in care au fost structurate discutiile si vizitele de studiu in teren. La fel cum a fost si ospitalitatea si modul in care am fost tratati. Chiar am discutat cu studentii mei, care sunt in anul V si care au multe vizite de studiu in teren. Parerea unanima a fost ca a fost cea mai buna si frumoasa experienta a lor. Noi vom incepe de saptamana viitoare sa muncim la acest proiect, munca derulandu-se pe parcursul a 3 luni. Asadar, speram ca la inceputul sesiunii, dupa 20 ianuarie anul viitor, sa avem si primele rezultate. Avem deja anumite idei, care le dorim surprize pentru baimareni deoarece este extrem de important cum vom dimensiona un astfel de spatiu pentru viitorii 10-15 ani. In concluzie. Este un teren provocator si tentant!”
Vizita apreciatului arhitect Dorin Stefan, insotit de cei 37 de studenti, a inceput cu scurte prezentari care au avut loc la sediul Administratiei Publice Locale a Municipiului Baia Mare, unde au participat primarul Catalin Chereches si arhitectul sef Izabella Morth. Studentii s-au aratat interesati de anumite aspecte teoretice privind situatia economica, culturala si turistica a zonei pe care urmau sa o viziteze. Dupa aceste prezentari, au urmat vizite la situl Cuprom pe un traseu care a cuprins: strada Electrolizei - strada Horea - strada 1Mai si Centrul Istoric din Piata Libertatii. Punctul de maxim interes l-a reprezentat oprirea la baza Turnului Combinatului, cea mai inalta constructie industriala din Europa. Au urmat vizite de lucru in zona Campului Tineretului si skatepark-ului de la Stadionul Municipal „Viorel Mateianu”. Ziua a fost incheiata cu o prezentare a Anualei de Arta Baia Mare sustinuta de Laura Ghinea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare. Arhitectii Stefan Paskucz si Ildiko Mitru au prezentat proiectul de regenerare a Coloniei de Pictura din Baia Mare.
Izabella Morth, arhitect sef municipiul Baia Mare: „Un parteneriat reusit pentru noi in urma caruia vom avea mai multe proiecte, puncte de plecare pentru a lua decizii in ceea ce priveste viitoarea dezvoltare a Baii Mari. Astfel vom avea proiecte de regenerare urbana prin care va lua nastere viitorul parc logistic pe zona ce va lega estul cu vestul municipiului nostru prin sud. Pe de alta parte, avand in vedere numarul mare de studenti ce au participat in acest parteneriat, ne asteptam sa primim proiecte prin care sa dezvoltam partea de agrement a municipiului prin amenajarea zonei de turism si agrement cu functiuni mixte Baraj Firiza, Varatec si Blidari in vederea declararii de statiune turistica de interes national a municipiului Baia Mare si a infiintarii Parcului National Firiza-Varatec.”
Si ziua de sambata, ultima zi a vizitei a fost una plina de activitati pentru studentii de la Facultatea de Arhitectura. Acestia au avut discutii cu reprezentanti ai autoritatii locale despre punctele vizitate in cursul zilei de vineri. Au urmat vizite in Piata Cetatii, unde tinerii au ramas impresionati de cel mai premiat proiect al municipalitatii, dupa care au fost vizitate zonele industriale din Baia Mare: Italsofa, Aramis, Romplumb. Ziua s-a incheiat cu prezentarea proiectelor de dezvoltare a zonelor de agrement si turism Baraj-Firiza, Varatec si Blidari.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare: „A venit momentul ca noi baimarenii sa corectam influentele nefaste asupra orasului din anii de dupa 1990, sa privim chiar si ruinele vechilor platforme industriale ca oportunitati pentru viitorul nostru. Sa invatam sa valorizam atat frumusetile naturale din jurul Baii Mari, cat si simbolurile cu care a fost presarata istoria comunitatii noastre, sa recunoastem ceea ce estetic insemna frumos si valoare si sa eliminam amprentele lipsite de gust, de functionalitate, de emotie, pe care dintr-o ignoranta nascuta din tumultul unei haotice democratii am uitat sa le sanctionam sau sa permitem sa isi faca loc in cetatea noastra.
Impreuna, noi baimarenii, in ultimii ani am inceput sa remodelam, sa slefuim si sa punem in lumina locuri ale orasului care ne sunt dragi sau pe care le-am descoperit si le-am adus in sufletul nostru: Piata Cetatii, Parcul Central, Campul Tineretului, Colonia Pictorilor, Parcul Mara, Clubul Phonix, Cladirea Istorica a Colegiului de Arte, Pavilionul Seniorilor din Parcul <<Regina Maria>>, cladirile multor licee, scoli sau gradinite, dar despre aceastea si despre multe altele lasam viitorul sa vorbeasca.
Azi am ales sa mai urcam o treapta in definirea noastra drept comunitate activa ce isi creioneaza cu atentie si inteligenta evolutia, apreciind valorile si facand uneori, cu pasi curajosi, alteori cu pasi timizi, orasul sa renasca. Imaginandu-ne Baia Mare a anilor 2030, am invitat cel mai galonat arhitect al Romaniei, Dorin Stefan, sa ne deschida ochii si mintea si poate chiar si sufletul si sa facem impreuna si proiecte si fapte, redefinind urbanistic si arhitectural, estetic si functional, in acord cu ceea ce dorim sa insemne dezvoltarea economica si sociala Baia Mare.
Astept cu emotie si nerabdare sa dezbatem impreuna cu baimarenii fiecare detaliu si sa ne continuam munca pentru cetatea noastra.”
In cadrul vizitei, prof. dr. arh. Dorin Stefan si cei 37 de studenti au avut o intalnire fructuoasa si cu reprezentantii care coordoneaza proiectul Baia Mare - Capitala Tineretului din Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter