In ultimii trei ani si jumatate, negocierile purtate intre consumatori si banci/IFN-uri prin intermediul conciliatorilor, au adus beneficii ce depasesc 2 milioane de Euro. Valoarea medie a unui dosar care se refera la contractele de credit, solutionat in cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) este de aproximativ 2.150 de Euro.
Cazuri solutionate vs Cereri clasate
“43% dintre hotararile acceptate de cele doua parti au adus beneficii intre 1.000 si 5.000 de Euro, iar 7% dintre intelegerile dintre consumatori si banci depasesc valoarea de 10.000 de Euro. Astfel de rezultate au venit in special in ultimii doi ani de activitate a Centrului, odata cu deschiderea catre conciliere a tot mai multe banci comerciale. Cu toate astea, nu toate institutiile financiare bancare si nebancare au inteles beneficiile concilierii, iar unele dintre acestea resping nejustificat zeci de cereri venite din partea consumatorilor. Numai anul acesta sunt 285 de cereri clasate de banci, desi in toate aceste cazuri am fi putut avea negocieri intre parti si, ca urmare, consumatori multumiti”, spune Alexandru Paunescu, Presedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus in cadrul conferintei anuale a CSALB: „Concilierea si-a dovedit avantajele in ultimii trei ani, dar nu toate bancile au fost bucuroase sa intre in acest exercitiu. Le incurajez si pe cele mai retinute, rusinoase, neintelegatoare sa mearga in aceasta directie, pentru ca ajuta si la imbunatatirea imaginii bancilor. Ca banca, trebuie sa-ti intelegi si clientii ca sa recuperezi banii din credite”.
Ce spun consumatorii si bancile despre conciliere
De la inceputul anului, numarul cererilor trimise de consumatori a crescut cu peste 45% fata de tot anul 2018, ajungand la 1.948. Pana acum, in aproape 600 de cazuri consumatorii si bancile au gasit o rezolvare la nemultumirile lor, ca urmare a interventiei CSALB. Majoritatea dintre ei au obtinut reducerea sau eliminarea unor comisioane, scaderea ratelor la credite sau stergerea unor sume din sold.
Dana Dima (Demetrian), Vicepresedinte Executiv Retail&Private Banking BCR: „Ne bucuram ca BCR a ajuns azi un reper important de bune practici in efortul de a schimba opinia publica despre ce inseamna bankingul in Romania. Acest lucru nu se poate face decat prin incredere si solutionarea amiabila a problemelor aparute intre banci si clienti. Am reusit sa construim, impreuna cu CSALB, un proces simplu, obiectiv si neutru, prin care, in ultimii 3 ani, peste 600 clienti au reusit, in mod real, sa gaseasca solutii benefice pentru toate partile implicate. Ei se adauga celor peste 250.000 de clienti carora, de-a lungul ultimilor 10 ani, le-am oferit in mod proactiv solutii de reducere a costurilor”
Dorin Tanase, Presedinte Asociatiei CREDERE pentru Informarea, Consilierea si Educarea Consumatorilor: „Ramanem consecventi in a indemna consumatorii sa se adreseze CSALB, din moment ce procedura este gratuita si nu dureaza mai mult de 90 de zile. Pe de alta parte, bancile si IFN-urile trebuie sa arate mai multa deschidere si sa accepte din ce in ce mai des solutionari amiabile cu propriii clienti, cu accent pe clauzele contractuale considerate problematice de catre consumatori. In caz contrar, disputele din instanta nu vor inceta, iar interventia legiuitorului pe anumite aspecte ar ramane mai mult decat necesara.”