RO EN
Košík je prázdný

COFACE: Procedurile de insolventa din Polonia sunt in continuare in crestere

Procedurile in crestere cu +14% afecteaza majoritatea sectoarelor
Sectorul corporativ din Polonia beneficiaza de o accelerare a activitatii economice. Aceasta reprezinta o inversare a situatiei de anul trecut, cand ritmul de crestere economica a fost mai slab. Polonia a inregistrat o crestere a PIB-ului de 3,8% in 2015, apoi a ajuns la 2,7% in 2016. Acest lucru s-a datorat unui start lent al noii perioade de programare pentru fonduri UE, care a contribuit la o criza a investitiilor in active fixe. Cresterea PIB-ului recapata in prezent forta si a atins 4% in prima jumatate a lui 2017. Investitiile au inceput sa isi revina datorita atat proiectelor de infrastructura, sprijinite de proiectele co-finantate de UE, cat si cresterii capacitatii corporative. Cu toate acestea, consumul gospodariilor ramane cea mai mare forta motrice. Polonia se bucura de un alt an de imbunatatiri pe piata muncii. Rata somajului continua sa doboare minimele record anterioare si a scazut la 4,7% in August 2017. Aceasta este semnificativ mai scazuta decat media UE de 7,6%. Salariile continua de asemenea sa creasca. Din 2014, salariile au atins deja o rata de crestere solida de cel putin 3% pe an. Mai mult, gospodariile poloneze se bucura de cele mai mici rate ale dobanzii bancii centrale din istorie. Ca urmare, cererea interna si exporturile mai puternice sustinute de dinamica consolidata a comertului global vor mentine cresterea PIB-ului Poloniei la niveluri solide in cursul urmatoarelor cateva trimestre.
In ciuda expansiunii economice robuste a Poloniei, procedurile de insolventa si restructurare au crescut cu 14% in primele trei trimestre ale lui 2017 (comparativ cu aceeasi perioada a ultimului an).
„Amendamentele la legile insolventei au reprezentat unul dintre motive - dar nu singurul factor determinant”, declara Grzegorz Sielewicz, Economist Regional in cadrul Coface Europa Centrala si de Est. „Profitabilitatea mai scazuta, concurenta intensa, presiunea asupra marjelor, intarzierile la plata si deficitele fortei de munca au devenit de asemenea constrangeri care duc adesea la o restrangere a lichiditatilor companiilor”.
Defalcarea sectoriala arata ca aproape toate sectoarele au inregistrat un numar mai mare de proceduri in primele trei trimestre ale lui 2017. Popularitatea in crestere a procedurilor de restructurare inregistrate la nivel general in acest an poate fi aplicata si sectoarelor. Cel mai mare numar de insolvente si de proceduri de restructurare s-a inregistrat in randul companiilor de productie al caror procent reprezinta aproape 28% dintre toate cele inregistrate.
Insolventele se indreapta catre o situatie mai stabilizata
Coface previzioneaza o crestere PIB de 3,9% in acest an, cu un procent mai lent de 3,5% preconizat in 2018. Activitatea economica pozitiva a tarii va reprezenta un impuls pentru companii - dar primele semne ale unei economii supraincalzite, cum ar fi constrangeri de aprovizionare si deficitele fortei de munca, vor aduce noi provocari pentru companii si ritmul de expansiune.
In urmatoarele cateva trimestre, statistica va continua sa fie afectata de modificarile legale implementate in ultimul an. Coface previzioneaza ca numarul total al procedurilor de insolventa si restructurare va fi mai mare cu 8% la sfarsitul lui 2017 decat in 2016, cu un total de 820 de cazuri. Rata robusta de crestere a PIB-ului va fi alimentata de o crestere stabila a consumului gospodariilor, o revenire a investitiilor in active fixe si de activitatile comerciale ale companiilor poloneze pe pietele din strainatate. In cursul anului urmator, numarul procedurilor de restructurare va arata o usoara crestere in timp ce insolventele vor continua pe un trend descendent. Coface se asteapta ca numarul total al procedurilor de insolventa si restructurare sa scada cu 0,7% in cursul anului 2018. Retailerii vor continua sa beneficieze de cheltuieli solide ale gospodariilor, dar concurenta intensa si presiunea asupra marjelor vor afecta multe companii, in special pe cele mai mici. Desi sectorul comertului se bucura de un mediu favorabil, gratie consumului privat robust, el va ramane un accesoriu in statistica insolventelor si a restructurarilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter